matkapuhelimia

Mobiilikurssilla maailmanparantajaksi

Ota haltuun kansalaisyhteiskunnan oikeuksien peruskirja: tarvitset vain nettiyhteyden.

Teksti: Emmi Liulia

Tuhannet ihmiset marssivat läpi Helsingin keskustan, osa Mannerheimintietä on suljettu. Maapallon lämpötilan nousun pysäyttämistä vaativat kyltit ja banderollit kulkevat Senaatintorilta aina Eduskuntatalon portaille, missä lukuisat puheet linjaavat toivoa, mahdollisuuksia ja ratkaisuja ilmastokriisin selättämiseksi. Osa viesteistä marssijoiden käsissä ovat vihaisia, vaativia ja pettyneitä.

Sananvapaus on läntisessä demokratiassa kunnioitettu perusoikeus. Suomalaisena koen olevani turvassa ilmaistessani mielipiteeni. Olen hyödyntänyt kansainvälisten ihmisoikeussopimusten takaamaa oikeuttani kokoontua, osallistua mielenilmauksiin, jopa järjestää niitä.

Voin soittaa paikallispoliisille ja ilmoittaa aikeistani – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on nimittäin linjannut, että järjestämälläni marssilla tai muussa vastaavassa julkisyhteisöllisessä tapahtumassa poliisin tehtävä on turvata mielenosoittajien turvallisuus.

* * *

Kaikkialla näin ei ole. Kansalaisyhteiskunnan alati kapeneva tila on globaali tosiasia. Olen tuntenut lamaannusta ja voimattomuutta lukiessani Nicaraguan ihmisoikeustilanteesta tai Brasilian presidentti Bolsonaron hallinnon aikomuksista vallata alkuperäiskansojen suojellut maat maatalouden ja kaivosten käyttöön.

Yhteiskunnassa, jossa väkivallan tai vapaudenriiston uhka on todellinen, toimintamahdollisuudet voivat olla äärimmäisen rajoitetut. Jossain toisaalla poliittinen ilmapiiri ei ehkä ole hengenvaarallinen, mutta koulutus tai tiedonsaanti ovat keskittyneet harvojen etuoikeutettujen käsiin.

Internet ei ole ratkaissut näitä ongelmia – kehittyvässä maassa netin käyttäjä saattaa yhä olla korkeintaan vastaanottaja, ei aktiivinen sisällöntuottaja. Myös verkkoon pääsy itsessään voi olla mahdotonta tai rajoitettua.

* * *

Internet tarjoaa toki mahdollisuuksia ja erityisesti mobiilinetti on yleistynyt kaikkialla. Fingo ja mobiilioppimiseen erikoistunut yritys Funzi ovat tuottaneet yhteistyössä Civil Society Today -nimisen kurssin. Kurssi perustuu Civic Charteriin, joka tarkoittaa suomeksi kansalaisyhteiskunnan oikeuksien peruskirjaa.  

Mobiilioppiminen on inklusiivinen oppimisen keino. Se voi toimia vaihtoehtona ihmiselle, jolle perinteinen luokkahuoneoppiminen  ei ole mahdollista tai pöytäkoneen käyttäminen on turvallisuusriski.

Civil Society Today toimii selaimella, eli sen käyttö ei vaadi älypuhelinta, ainoastaan internet-yhteyden. Englanniksi suoritettavan, ilmaisen kurssin läpäiseminen kestää noin puoli tuntia.

* * *

Yhteiskunnallinen muutos on hidasta, harvemmin lineaarisesti tapahtuvaa. Liikkeet eivät synny yhdessä yössä eikä diktatuureja kaadeta pelkän matkapuhelimen avulla. Tietoisuuden lisääminen on silti alku. Jostain täytyy aloittaa.

Toimit ehkä kehitysyhteistyössä tai pakolaiskysymyksien parissa, ja kaipaat työkalua, jolla voi havainnollistaa tiedonsaannin ja osallisuuden tukemisen mahdollisuuksia? Tai ehkä olet vain kiinnostunut vapaasti toimivan kansalaisyhteiskunnan perusolemuksesta?

Puolusta siis vapaata kansalaisyhteiskuntaa ja ihmisoikeusperustaisuutta kanssamme, ja välitä viestiä kurssista kumppanijärjestöllesi.