Mestarikurssin osallistujat pitivät puheitaan muun muassa Maailma kylässä -festarin puhelavalla. Kuvassa etualla on Linda-Lotta Luhtala, Suomen UN Womenin Generation Equality -koordinaattori ja taKa-alalla vuoroaan odottaa Suomen Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Anna Ikonen.

Kymmenen vinkkiä onnistuneeseen puheeseen

Haluaisitko olla mestaripuhuja, joka vangitsee yleisön? Vai jännitätkö suusi avaamista oli tilanne kuinka arkinen tahansa? Oli lähtötasosi mikä hyvänsä, näillä vinkeillä petraat puhujantaitojasi.

Kuva: Inez Kaukoranta / Maailma kylässä

Puhuminen on taito, jonka voi oppia. Se vaatii harjoittelua, suunnittelua ja rohkeutta puhua omalla äänellä.

Fingon julkisen puhumisen mestarikurssilla osallistujat harjoittelivat puhumisen taitoa, kirjoittivat omat puheensa ja esittivät niitä oikean yleisön edessä Globaalin sivistyksen edelläkävijät -hankkeen lopputapahtumassa, Fingon kevätkokouksessa ja Maailma kylässä -festivaalilla.

Kokosimme 10 vinkkiä Mestarikurssin osallistujilta. Näillä vinkeillä kuka tahansa voi parantaa puheitaan.

1. Pääasiassa yleisö on puhujan puolella ja on hyväntahtoinen.

Puhe on lahja, jonka annat ihmisille. Ota katsekontakti yleisöön puhuessasi.

2. Karsi ja tiivistä rohkeasti.

Mieti mikä on olennaista ja mahdollista sanoa lyhyessä ajassa. Uskalla päästää irti jargonista. Tärkeämpää on saada viesti yleisölle. Puhu omana itsenäsi ja kuin puhuisit normaalistikin. Kirjakieltä on vaikea puhua, ja kaikki mikä on vaikea sanoa, on vaikea myös kuunnella.

3. Tee hyvät muistiinpanot.

Puhetta ei tarvitse kirjoittaa sanasta sanaan ylös, mutta jos teet sen, kirjoita se siten kuin puhuisit sen.

4. Pysy rauhallisena ja keskity hetkeen.

Pidä taukoja puheessa. Katso osallistujia ennen kuin aloitat puhumisen. Uskalla olla läsnä juuri siinä hetkessä jossa olet. Jos eti muista seuraavaa lausetta, voit ylpeästi käyttää muistiinpanoja.

5. Yritä sisällyttää puheeseen jotain henkilökohtaista tai konkreettista.

Voit kertoa asiastasi myös oman persoonasi kautta. Hyvä puhe on ainutkertainen, kukaan muu ei voisi sanoa samoja asioita ja toisessa paikassa. Jos mahdollista, kohdenna puheesi juuri paikalla olevalle yleisölle tai ota kuulijat mukaan vaikka jollain viittauksella heihin.

6. Hyvän puheen pitäminen vaatii harjoittelua.

Ensin harjoittelet puheen ulkoa, sen jälkeen harjoittelet sen vielä niin, että se ei kuulosta harjoitellulta. Täsmävinkki: voit vaikkapa videoida tai nauhoittaa kotona oman puheesi ja kuunnella tai katsoa sitä. On opettavaista kuulla ja nähdä itsensä puhumassa, se auttaa huomaamaan toimiiko puhe. Kuunneltuasi tai katseltuasi oman puheesi muistat sen myös paremmin.

7. Löydä itsellesi yhteisö, jossa voit harjoitella puhumista.

Etsi vaikka muutama kollega tai ystävä, ja sparratkaa toisianne henkilökohtaisesti. Pyydä palautetta, anna palautetta ja ota vastaan palautetta. Muiden tuki on tärkeää. Vaikka olisitkin yksin puhumassa, voit kokea, että sparrausjoukon tuki on mukanasi puheen pitämisen hetkellä.

8. Määrittele itse, mikä on onnistuminen sinulle.

Aseta onnistumiseksi itselle vaikka että pääset lavalle ja pidät puheesi. Mieti, mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua? Ei haittaa, vaikka menisi vähän pieleenkin.

9. Jännittäminen ei ole vaarallista, se on vireystila.

Jännittämisen tunteita ei tarvitse tulkita uhkaksi, voi vaikka vain huomioida, että ”jaahas, nyt tuntuu tältä” tai ”olenpa innoissani puheen pitämisestä”. Tärkeämpää kuin yrittää olla jännittämättä, on harjoitella puhumaan jännityksen kanssa. Harjoittelemalla ei voi täysin niitata jännitystä, täytyy löytää tapoja pitää puhe jännityksen kanssa, esimerkiksi keskittymällä lauseeseen.

10. Käytä kehoasi.

Muista hengittäminen. Pidä jalat tiukasti maassa, ja muista että olet lavalla kokonaisena ihmisenä, et vain aivoinesi. Aina kun menet johonkin paikkaan, tule sinne itsevarmasti ja usko siihen, että kuulut sinne, missä olet. Itsevarmasti oleminen vaikuttaa sisältä päin omaan olemiseen. Ennen puhettasi voit vaikka ottaa power pose -asentoja peilin edessä tai ilman. Tee mitä vain, mikä saa sinulle tunteen siitä, että ”jes, haluan mennä puhumaan näille ihmisille”.

Seuraava Fingon Julkisen puhumisen mestarikurssi järjestetään näillä näkymin keväällä 2024.

Fingo, Fingon jäsenet, Kansalaisyhteiskunta, Viestintä

Lisätiedot aiheesta

  • Asiantuntija, oppiminen Anni Vihriälä

    Työni pääsisältö on oppimisen mahdollistaminen: uusien ajattelutapojen ja työkalujen tuominen järjestökentälle jäsenjärjestöjen osaamista vahvasti hyödyntäen. Globaalikasvatus, kehitysyhteistyö, vaikuttamistyö ja viestintä vievät kaikki kohti kestävää tulevaisuutta ja ihmisoikeuksien toteutumista. Työssäni suunnittelen ja toteutan koulutuksia, oppimistilaisuuksia ja -prosesseja. Innostuneena teen työtäni osana muutosvoimaa kohti kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa maailmaa.

  • Asiantuntija, oppiminen Johanna Harjunpää

    Tuen järjestöjen oppimista ja osaamisen kehittämistä. Suunnittelen ja toteutan koulutuksia ja oppimistilaisuuksia. Työssäni haluan edistää kestävän maailman rakentamista ja vähentää eriarvoisuutta.