Kepalla kivi kengässä

Kehitysjoukkolaisohjelman lopettamisen jälkeen Kepa on aika ajoin tuskaillut Etelän läsnäolonsa kanssa.

Teksti: Kaisu Österinen

Miksi Etelässä ollaan? Miten siellä pitäisi olla? Mikä on Kepan läsnäolon lisäarvo Etelälle? Entä jäsenjärjestöille?
Näitä kysymyksiä pohdittiin viime vuonna osana uuden strategian tekemistä. Jatkamme pohdintaa nyt uutta kolmivuotista ohjelmaa suunnitellessamme.
Erityisesti kysymys Kepan Etelän läsnäolon konkreettisesta hyödyllisyydestä jäsenjärjestöjen näkökulmasta on keskeinen. Maatoimistojen hankeneuvontapalveluita ollaan ajamassa alas. Tilalle on määrä keksiä jotakin, joka hyödyntää yksittäisen järjestöjen lisäksi laajempaa jäsenjärjestöjoukkoa. 
Äskettäisen jäsenjärjestövierailukierroksen pohjalta tarkentui yksi täsmätoive Kepan Etelän läsnäololle. Kepa voisi keskittyä seuraamaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa, sen roolia, mahdollisuuksia tai rajoitteita toimia.
Jäsenjärjestöt seuraavat kansallisia keskusteluja ja prosesseja hyvinkin tarkasti, mutta ymmärrettävästi omaan toimialaansa keskittyen. Kepan maatoimisto olisi luonteva taho yleiseen kansalaisyhteiskunnan tilan seurantaan ja siitä tiedottamiseen. 
Ensimmäinen tietoinen yrityksemme vastata tähän järjestöiltä tulleeseen toiveeseen on nyt saatavilla netissä. Olemme hioneet oman vuosiraporttimme yhteydessä kirjoitetut kansalaisyhteiskunta-katsaukset nettikuntoon kaikkien iloksi. Käykääpä katsomassa.
Kepan kansalaisyhteiskunta-katsaukset (pdf):

Reflections on Tanzanian Civil Society 
Reflections on Nicaraguan Civil Society
Reflections on Mozambican Civil Society
Reflections on Cambodian Civil Society 
Reflections on Lao Civil Society
Reflections on Thai Civil Society
Reflections on Vietnamese Civil Society