Kolmen minuutin kohtaamisten tavoitteena oli pidempi kumppanuus. Kuva: Sami Taberman. Kuva: Kolmen minuutin kohtaamisten tavoitteena oli pidempi kumppanuus. Kuva: Sami Taberman.

Järjestöt ja yritykset pikadeiteillä

Sonera Stadiumin Hall of Fame täyttyi tiistaina 27.3. kilisevistä kuohuviinilaseista ja ujosta kikatuksesta, kun siellä järjestettiin yritysten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyön speed dating.

Teksti: Topi Kanniainen

Kohtaamispaikassa yritykset ja järjestöt etsivät toisilleen sopivia kumppaneita.
”Järjestöjen mielikuva yrityksistä on muuttunut täysin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhteyksiä yritysten ja kansalaisyhteiskunnan välillä tarvitaan kestävän kehityksen turvaamiseksi”, Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo sanoi tervetulopuheessaan.
EK:n yritysvastuuasiantuntija Anna-Kaisa Auvinen pohti, että kiinnostus yritysyhteistyöhön on kasvanut viime vuosien aikana etenkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.
”Pienemmätkin yritykset voivat hakea kumppanuuksia paikallistasolla toimivista järjestöistä. Aina ei tarvitse tavoitella valtakunnallista tai globaalia kumppanuutta”, Auvinen vinkkasi.
Auvinen arvioi, että syy yritysyhteistyön vähäisyyteen piilee siinä, että yritykset ja järjestöt tuntevat huonosti toistensa toimintatapoja ja tarpeita.
”Yritysyhteistyöhön ei myöskään välttämättä ole resursseja. Aika monesti ehdotus yritysyhteistyöhön tulee varainhankinnan kautta.”
Järjestöjä ja yrityksiä mietityttää myös, kuinka yritysyhteistyöstä tulisi sopia. Paikalla olikin Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n yritysyhteistyökumppani Legistum, jonka osakas Teppo Laine tarjosi lainopillista neuvontaa järjestöjen ja yritysten yhteistyösopimusten laadintaan.
***
Kolmen minuutin välein kilissyt kello oli armoton käsky vaihtaa kumppania. Lyhyessä ajassa ei paljoa ehtinyt jutella, mutta monen parin rupattelu jatkui kahvitauolla.
”Kävimme paljon alustavia keskusteluja isojenkin yritysten kanssa erilaisten ympäristöpäivien järjestämisestä. Voisimme järjestää esimerkiksi kierrätyspäiviä, jonne yrityksen työntekijät voisivat tuoda omia tavaroitaan. Päivän jälkeen voisimme kertoa henkilöstölle, kuinka paljon apua järjestimme henkilöstön tuomilla tavaroilla”, UFF:n viestintä- ja kehitysyhteistyöpäällikkö Minja Huopalainen ideoi.
Huopalainen kertoi, että UFF:lla on aiempaa kokemusta yritysyhteistyöstä. Järjestö on pitänyt yrityksille vapaaehtoispäiviä, jolloin yrityksen henkilökunta on päässyt tekemään UFF:n yleistöitä, kuten vaatteiden henkarointia.
Myös Finnish Consulting Groupin projektipäällikkö Marja Laine kertoi, että tilaisuudessa oli paljon mielenkiintoisia keskusteluja.
”Yrityksemme tekee kehitysyhteistyökonsultointia, joten toimimme samalla kentällä kansalaisjärjestöjen kanssa. Tällaisissa tilaisuuksissa pääsee lisäämään tuntemustaan kansalaisjärjestö- ja yrityskentästä”, Laine sanoi.
Kepan ja Elinkeinoelämän keskusliiton järjestämään pikadeittailuun osallistui 16 yritystä ja järjestöä. Yrityksistä paikalla olivat muun muassa Nokia ja Metso. Isommista järjestöistä osallistuivat muun muassa Kirkon Ulkomaanapu ja Martat.
Lisätietoja:

Kohtaamispaikan verkkosivut
Kepan tiedote Kohtaamispaikasta 27.3.