Kalina-ryhmä esiintymässä.
Venäläiskulttuurista tulleet Kalina-ryhmän esiintyjät soittivat lusikoita rytmikkään musiikin tahdissa. Kuva: Saila Aarnio

Iloisia kohtaamisia koronavuoden ensimmäisellä Mahdollisuuksien torilla Jyväskylässä

Mukaansatempaavaa musiikkia, mausteisen ruuan tuoksua, irkkutanssia, sirkustemppuja sekä lukuisia turvallisesti toteutettuja kohtaamisia. Tätä ja paljon muuta oli tarjolla Jyväskylän kävelykadulla aurinkoisena elokuun lauantaina.

Teksti: Saila Aarnio Kuva: Saila Aarnio

Ihmiset parveilevat näyttelykojujen ja esiintymislavan luona. Puheensorina hiljenee, kun kaiuttimista alkaa soida Säkkijärven polkka. Sen poljentoa ryydittävät tällä kertaa puulusikat, joita soittaa venäläistaustaisista naisista koostuva Kalina-ryhmä.

Lusikoita napsutellaan kämmeneen, olkapäähän, kyynärvarteen ja polviin. Esityksen koreografian on luonut Anzhela Simpanen, jonka liikkeitä hymyilevät esiintyjät seuraavat. Myös katsojilla on hymy herkässä.

Ilon tuominen ja monikulttuurisuuden edistäminen ovatkin Kalinan ja sen taustalla olevan Monikko ry:n keskeisiä tavoitteita. ”Järjestämme monenlaista toimintaa, jotta eri kulttuureista maahan muuttaneet ihmiset voisivat olla yhteydessä kantasuomalaisiin”, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Alina Ahtamo.

Mahdollisuuksien tori tarjosi Monikolle tilaisuuden markkinoida omaa osaamista. ”Saimme paljon positiivista palautetta. Tapahtumassa oli hyvä tunnelma”, Ahtamo toteaa.

Turvallisuudesta huolehdittiin monin tavoin

Torikoordinaattori Jutta Kritz oli järjestämässä tapahtumaa jo neljättä kertaa. ”Jokainen tapahtuma on omanlaisensa. Tänä vuonna saimme mukaan paljon uusia esiintyjiä ja järjestöjä”, hän iloitsee.

Korona vaikutti tapahtuman valmisteluun merkittävästi. Kokoukset pidettiin valtaosin etänä, ja melkein joka viikko mietittiin, pitääkö tapahtuma perua. Myös virtuaalitapahtumaa pohdittiin. ”Oli hienoa, että tori saatiin järjestettyä normaalisti. Se onnistui älyttömän hyvin. Täällä oli paljon hienoja kohtaamisia, se on kaikkein tärkeintä”, kertoo Kritz, joka edusti tapahtumassa Keski-Suomen monikulttuuristen yhdistysten liitto Wari ry:tä.

Turvallisuuteen kiinnitettiin erityistä huomiota. ”Turvallisuusohjeet otettiin huomioon pelastussuunnitelmassa ja poliisille tehdyissä ilmoituksissa. Lisäksi laadimme erillisen tartuntatautisuunnitelman kaupungin viranomaiselle.”

Yleisölle tarjottiin teltoilla käsidesiä, ja turvarajat oli merkitty telttojen ympärille. Näytteilleasettajille annettiin myös suositus maskin käytöstä.

Jutta Kritz ja toinen vapaaehtoinen puhaltavat ilmapalloja.

Jutta Kritz (vas.) luonnehtii toria interaktiiviseksi markkinatapahtumaksi. ”Tämä on ennen kaikkea kohtaamista.” Hän palveli Henna Forsmanin kanssa infopisteellä tapahtuman kävijöitä.

Kuva:

Saila Aarnio

Tanssikenkien kopinaa ja taikatemppuja

Irlantilaiseen tanssiin erikoistuneen tanssikoulu inSpiral Dance Company Finlandin tanssijoilta ja pieneltä orkesterilta turvallisuudesta huolehtiminen sujui helposti. ”Esiinnyimme omalla alueellamme. Tanssissa on myös sellaisia potkuja, että ihmiset pysyivät luontaisesti hieman kauempana”, naurahtaa lajin harrastaja Senja Kantola.

Tapahtumasta haettiin näkyvyyttä. ”Tämä on vielä marginaalilaji Suomessa, ja haluaisimme saada lisää harrastajia. Tämä on hauskaa ja sopii monenikäiselle”, Jyväskylän toimipisteen toiminnanjohtaja Karoliina Hirvonen sanoo.

Naiset antoivat näytteen osaamisestaan. Kovat tanssikengät kopsuivat rytmikkäästi alustaan. Moni ohikulkija jäi innostuneena seuraamaan esitystä.

Eläkeläispariskunta.

Koronatilanne ei pelottanut Antonina ja Robert Jokelaista. ”Emme edes ajatelleet sitä. Halusimme tulla tapahtumaan, kun olimme paikalla myös viime vuonna.”

Kuva:

Saila Aarnio

Samaan aikaan taikuri Art-Master nauratti esiintymislavalla lapsivaltaista yleisöä puhaltamalla ilmapalloja ja päästämällä ne viime metreillä irti. Jyväskyläläinen eläkeläispariskunta Antonina ja Robert Jokelainen seurasivat esitystä silmin nähden huvittuneina. He olivat paikalla myös viime vuonna. ”Tämä on mukava tapahtuma erityisesti lapsille. Toivon, että nuoret kiinnostuisivat kulttuurista ja taituruudesta. Kännykät olisi hyvä laittaa välillä pois. Silloin syntyy uusia ajatuksia ja ideoita”, toteaa Robert Jokelainen.

Taikatemppujen jälkeen tapahtumassa saatiin nauttia muun muassa karnevaalikulkueesta, ukulelellä säestetystä yhtyelaulusta ja afrikkalaisesta tanssista. Jyväskylän Mahdollisuuksien torilla oli mukana 26 järjestöä, joiden toimintaan tutustui päivän aikana järjestäjien arvion mukaan pari tuhatta kävijää.

Fingon koordinoimat Mahdollisuuksien torit tuovat yhteen järjestöt, vapaaehtoiset, esiintyjät ja aktiiviset kansalaiset. Mahdollisuuksien torit innostavat ihmisiä ympäri Suomen vaikuttamaan reilumman maailman puolesta, osallistumaan järjestöjen toimintaan ja tutustumaan paikalliseen kulttuurien kirjoon. Jyväskylän Mahdollisuuksien torilla paikalla olivat muun muassa Taksvärkki ry, Monikulttuurikeskus Gloria ry, Sanataideyhdistys Rapina, Unicef ja Suomen Kulttuurienvälinen Yhteisö SKY ry.

Jyväskylän kävelykadulla toritunnelmaa.

Jyväskylän Mahdollisuuksien torin monipuoliseen tarjontaan tutustui pari tuhatta kävijää.

Kuva:

Saila Aarnio