5 vinkkiä materiaaleihin: Näillä pääset alkuun vallansiirron parissa

Onko vallansiirto kehitysyhteistyössä sinulle outo käsite? Meneekö dekolonisaatio ja lokalisaatio vielä iloisesti sekaisin? Tässä muutama linkkivinkki, joilla saat järjestystä ajatuksiisi ja ymmärrystä, mistä sektorimme keskustelee, kun se tähtää lokalisaatioon, vallansiirtoon tai dekolonisaatioon.

Teksti: Senja Väätäinen-Chimpuku

1. Dylan Mathewsin artikkeli lokalisaation, vallansiirron ja dekolonisaation eroista

Dylan Mathewsin artikkeli lokalisaation, vallansiirron ja dekolonisaation eroista on lyhyt ja ytimekäs. Dylan on pitkän linjan dekolonisaation edistäjä erityisesti rauhantyössä. Samoin hänen johtamansa järjestö Peace Direct on laajoihin konsultaatioihin pohjautuen tuottanut erinomaista materiaalia sektorimme yhdenvertaisuuden ja dekolonisaation edistämiseksi.

2. The Grand Bargain -sopimus

Lokalisaatio on ollut erityisesti humanitaarisen työn virallisia ydinkäsitteitä vuoden 2016 World Humanitarian Summit -tapahtumasta lähtien. Lue lisää huippukokouksen  The Grand Bargain -sopimuksessa sovitusta kymmenestä lokalisaatiota edistävästä tavoitteesta. Sopimuksella on tällä hetkellä 67 valtiollista, YK:n ja kolmannen sektorin allekirjoittajaa. Vuonna 2021 sopimuksesta tehtiin 2.0-versio. Keskeistä on rahoituksen ja siihen liittyvän päätäntävallan siirtäminen paikallisille toimijoille humanitaarisen avun tehostamiseksi.

3. Manifesto for Change

Vallansiirto eli #ShiftThePower, nousi esiin erityisesti Global Fund for Community Foundation (GFCF) -säätiön järjestämän keskustelun vahvistamana vuonna 2019.  Paikallista filantropiaa edistävät tahot kokosivat vaatimuksensa tuolloin manifestoksi, jonka yhdeksän vaadetta kuvaavat hyvin sekä niitä rakenteellisia että ajatusmalleihimme perustuvia vinoutumia, joiden ravistelu auttaisi meitä toteuttamaan globaalia yhteistyötä yhdenvertaisesti. Vallansiirron keskustelu on jatkunut samalla porukalla laajentuen muun muassa vuoden 2023 Bogotán kärkitapahtumaan, jossa paikalla oli yli 700 aiheesta kiinnostunutta toimijaa.

4. Equals-podcastin haastattelu Degan Alin kanssa

Välillä oppia kuuloaistin avulla! Oxfamin asiantuntijoiden Equals-podcastin sessio somalialaisen Degan Alin kanssa ei jätä kylmäksi. Degan Ali on keskeinen dekolonisaation keskustelija ja valtavirran haastaja. Degan Ali luotsaa myös Adeso-järjestöä, joka pyrkii irtautumaan kehitysavusta itsenäiseksi, paikallisten osaamiselle rakentavaksi kehitystoimijaksi.

5. Katsaus kehitysyhteistyön historialliseen taustaan

Partos, eli Fingon hollantilainen sisarjärjestö, on tuottanut hyvän ja perusteellisen tarkastelun dekolonisaation historiallisista taustoista, nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Ensimmäinen, historiallinen katsaus on suomennettu.