Verotus ja globaali oikeudenmukaisuus

Verotus ja globaali oikeudenmukaisuus on yksi Fingon Kestävän talouden työryhmän aiheista, mutta siitä järjestetään myös erillisiä tapaamisia.

Kevään 2025 tapaamiset ovat:

Pe 10.1.2025. Timo Voipio UM:n Kehitysrahoituksen ja yksityisen sektorin yksikköstä (KEO-50) kertoi ajankohtaisia kuulumisia Suomen verotukseen liittyvästä kehitysyhteistyöstä afrikkalaisten kumppanien ja etenkin ATAFin (African Tax Administration Forum) kanssa. Jos haluat alustuksen diaesityksen, laita viestiä: outi.hakkarainen@fingo.fi.

Pe 7.2. klo 17.00–18.00 Keskustakirjasto Oodissa, ryhmätila 4, 2.krs. Viimeinen ilmoittautumispäivä: 6.2.2025. Vieraana Eurodad-järjestön Tove Maria Ryding, joka on yhtenä kansainvälisenä pääpuhujana Kalevi Sorsa -säätiön Veroareenassa.

Pe 7.3. klo 10.00–11.00 Teams (ohjelma tarkentuu myöhemmin).

Pe 4.4. klo 10.00–11.00 Teams (ohjelma tarkentuu myöhemmin).

Pe 9.5. klo 10.00–11.00 Teams (ohjelma tarkentuu myöhemmin).

Pe 6.6. klo 10.00–11.00 Teams (ohjelma tarkentuu myöhemmin).

Tapaamisiin ilmoittaudutaan tällä lomakkeella. Ilmoittautua voi joko yhteen tai useampaan kerrallaan. Ilmoittautua ehtii pääasiassa vielä samana päivänä, kun tapaaminen on, mutta joissakin tapauksissa viimeistään edellisenä päivänä.

Lisätietoa Fingon verotyöstä: Outi Hakkarainen (outi.hakkarainen@fingo.fi, puh. 050 – 317 6728)

Alla on ensin tietoa ja aineistolinkkejä globaalin veropolitiikan oikeudenmukaistamisesta ja sen jälkeen aineistoa vuoden 2024 verotuksen ja globaalin oikeudenmukaisuuden tapaamisista.

*****

Kohti oikeudenmukaista globaalia veropolitiikkaa

Globaalin etelän maat menettävät vuosittain kymmeniä miljardeja dollareita verovälttelyn/veronkierron takia, mutta ne eivät ole päässeet neuvottelemaan tasavertaisesti kansainvälisen verotuksen säännöistä. Kansainvälistä veroyhteistyötä koordinoi talousjärjestö OECD. Se on pääasiassa rikkaiden valtioiden foorumi, jonka jäseniä ovat myös veroparatiiseina tunnetut Alankomaat ja Luxemburg. Esimerkiksi puolet afrikkalaisista valtioista eivät ole mukana OECD:n laajennetussa, veroja käsittelevässä ryhmässä (Inclusive Framework). Etenkin YK:n Afrikka-maiden ryhmä on jo pitkään ajanut aktiivisesti YK:n roolin merkittävää vahvistamista kansainvälisessä veropolitiikassa. Helppoa sen saavuttaminen ei ole, mutta lukuisia edistysaskelia on etenkin viimeisten vuosien aikana otettu. Niiden tuloksena YK:n jäsenmaat työstävät vuosina 2025-2027 YK:n alaista puitesopimusta ja kahta lisäpöytäkirjaa kansainvälisestä veroyhteistyöstä. Valmiit esitykset niistä esitetään YK:n yleiskokouksessa nro 82, joka alkaa syyskuussa 2027. Prosessia voi seurata tällä YK:n sivustolla, ja tälle sivulle Fingo kokoaa taustoittavaa ja ajankohtaista tietoa (ks. alla).

Yleistä tai päivittyvää tietoa YK:n verosopimuksesta, ja muutenkin globaalista veropolitiikasta

Kronologista tietoa YK:n verosopimuksesta

2024

2023

2022

*****

Aiempien Verotus ja globaali oikeudenmukaisuus -tapaamisten aiheita ja niihin liittyviä aineistolinkkejä

2024

27.9.

16.8. Esiteltiin kansalaisyhteiskunnan analyysia 11.8. julkaistusta luonnosversiosta YK:n alaisen verosopimuksen toimeksiannoksi ja tunnelmia menossa olevalta viimeiseltä neuvotteluviikolta (12.-16.8.). New Yorkissa oli paikalla kansainvälisten kansalaisjärjestöjen ja verkostojen edustajia eri puolilta maailmaa. Neuvottelujen tuloksena syntyvä toimeksianto on tarkoitus esittää YK:n yleiskokouksen hyväksyttäväksi syksyllä 2024. Tapaamisen vieraana oli Petra Yliportimo UM:stä. Hän aloitti heinä-elokuun vaihteessa Kehitysrahoituksen ja yksityisen sektorin yksikön (KEO-50) kehittyvien maiden rahoituskyky -tiimin vetäjänä. Yliportimon kanssa keskustelimme etenkin Suomen verotukseen ja kehitykseen liittyvistä toimista.

7.6. Suomen DRM-tuki. Vieraana UM:n Riikka Laatu (johtava asiantuntija, Kehitysrahoituksen ja yksityisen sektorin yksikkö). Hän koordinoi työryhmää, joka on alkamassa työstää johdon vastinetta vuoden 2023 lopulla julkistettuun DRM-evaluaatioon.

3.5. Verotus ja tasa-arvo. Lähetysseuran Roosa Rantala alustaa mm. tämän virtuaalitilaisuuden pohjalta, jota Lähetysseura oli mukana järjestämässä.

Ota yhteyttä!

  • Outi Hakkarainen

    Outi on kestävän talouden asiantuntija ja vastaa vaikuttamisesta erityisesti vero-oikeudenmukaisuuden osalta.