Barack Obama Ghanassa vuonna 2009 Kuva: Barack Obama Ghanassa vuonna 2009

Afrikassa iloitaan Obaman voitosta

Huuma ensimmäisen ”Afrikan pojan” voitosta neljä vuotta sitten oli niin kova, että nyt moni toivoo enemmän, kuin mitä näytöt tähän asti ovat olleet.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Pete Souza

Kehityskysymysten asiantuntijoiden joukossa ei sosiaalisen median perusteella juuri ollut Mitt Romneyn kannattajia Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Barack Obaman pääsyä toiselle kaudelle odotettiin, mutta monia kommentteja värittää toivo aiempaa aktiivisemmasta otteesta.
”Obama on edelleen paras vaihtoehto, joka meillä oli, puutteista huolimatta”, kirjoitti ugandalainen toimittaja Rosebell Kagumire Twitterissä. ”Toivottavasti seuraavat neljä vuotta ovat parempia. Kongon ja Syyrian tulisi olla asialistan kärjessä.”
”Nyt Barack Obama tarvitsee seuraavien neljän vuoden joka minuutin saadakseen tuloksia aikaan ilmastonmuutoksen, köyhyyden ja epätasa-arvon suhteen”, kirjoitti puolestaan Oxfam Internationalin strategiajohtaja Steve Price-Thomas. ”Ei enää puolittaisia ratkaisuja”.
Suositun Africa is a Country -blogin pitäjät luettelivat kesken jääneitä asioita: Obaman tulisi lopettaa taistelulennokki-iskut, laittomat tappamiset ja miehitykset sekä sulkea ja palauttaa Guantánmo Kuuballe.
Obaman isän kotikylässä Kogelossa toki juhlittiin kritiikittä, ja ”Mama Sarahia” myös: hänet nimitettiin Kenian malarian vastaisen työn ”isoäitisuurlähettilääksi”.
Mama Sarah on Barack Obaman isoisän uusi vaimo, ei verisukulainen, vaikka kenialaisessa uutisessa niin sanotaankin. Barack Obama kutsuu Sarahia ”mummiksi”.
***
Huuma on kuitenkin kaukana siitä, kun Nelson Mandela julisti neljä vuotta sitten, että ihmisten tulisikin uskaltaa unelmoida, ja Kenia julisti kansallisen vapaapäivän, kun Obama astui ensimmäiselle kaudelleen.
Uutistoimisto AFP:n analyysin mukaan Afrikka on silloisen ensi-innostuksen jälkeen pitkälti säilyttänyt paikkansa Yhdysvaltain ulkopolitiikan marginaalissa. Africa Review’n julkaiseman artikkelin mukaan kulisseissa Obama on kuitenkin tuonut Afrikkaa lähemmäs sitä politiikkaa, jota Yhdysvallat harjoittaa muunkin maailman kanssa. Siis sotilaallista.
Kuukausi Obaman kauden alkamisen jälkeen Yhdysvallat perusti Africom-komentokeskuksen Stuttgartiin. Siellä on 2000 työntekijää – enemmän kuin maan kehitysapuviranomaisella on Afrikkaan keskittyvää väkeä.
Ilmatukikohtaverkostoa on laajennettu ja paljon sotilaita ja puolisotilaallisia joukkoja on koulutettu al-Qaidan vastaisessa sodankäynnissä. Puhutaan, että Burkina Fasossa, Mauritianiassa ja Ugandassa on salaisia tukikohtia, joista käsin jäljitetään niin al-Qaidan väkeä kuin Herran vastarinta-armeijaakin. Huhutaan, että Yhdysvallat tekee ajoittaisia taistelulennokki-iskuja Somaliassa.
”Obaman toimien luonne on selkeästi salaisempi, mutta parin kuukauden välein saa välähdyksiä siitä, kuinka Yhdysvallat on todella sisällä Afrikassa”, sanoo turvallisuusasiantuntija Jason Warner Harvardin yliopistosta AFP:lle.