Ilman halki lentää lääkekori
Esimerkiksi tukemalla järjestöjä tai viestimällä päättäjille voi olla mukana varmistamassa Kuva: SergeyChayko iStockphoto

3+1 tapaa auttaa koronakriisin hoidossa – ja rakentaa parempi maailma myllerryksen jälkeen 

Haluaisitko tukea maailman köyhimpiä koronakriisin aikana? Fingon asiantuntijat kokosivat vinkkejä siihen, kuinka jokainen voi auttaa vaikkapa kotisohvalta käsin. 

Teksti: Pauliina Savola, Sonja Hyötylä Kuva: SergeyChayko

Vinkki 1: Auta nyt ja tue järjestöjen työtä pidemmällä tähtäimellä.  

Fingon jäsenjärjestöt ovat vastanneet hätähuutoihin eri puolilla maailmaa ja tekevät koronan vastaista työtä esimerkiksi levittämällä ajantasaista tietoa, tukemalla pakolaisasutusalueita, tarjoamalla hätäapua ja rahoittamalla terveydenhuollon palveluita.

Pandemian hellittäessä avuntarve tulee kuitenkin olemaan entistäkin suurempi kehittyvissä ja hauraissa maissa, missä yhteiskunnan turvaverkot ovat vasta rakenteilla.  

Järjestöt työskentelevät ruohonjuuritasolla, usein kaikkien hauraimmissa ympäristöissä ja haavoittuvimpien ihmisryhmien parissa. Järjestöjen välisellä yhteistyöllä vahvistetaan myös paikallista kansalaisyhteiskuntaa ja siten paikallista demokratiaa.

Fingon jäsenjärjestöt ovat sitoutuneet Fingon yhteisiin arvoihin ja tavoitteisiin, joita ovat globaali oikeudenmukaisuus ja kestävä kehitys, ihmisoikeudet, tasa-arvo ja demokratia.  

Järjestöjen työtä voi tukea esimerkiksi yksittäisin lahjoituksin tai kuukausilahjoittajana. Myös jäsenyys on monelle järjestölle tärkeä työn tuki.

Jäsenjärjestömme löydät verkkosivujemme jäsenrekisteristä. Voit suodattaa vastauksia esimerkiksi maan tai tärkeän teeman (esim. education) tai järjestön tyypin mukaan. 

Kun tilanne helpottaa, moni järjestö ottaa mielellään vapaaehtoisia mukaan toimintaansa. Nyt onkin hyvä aika tutkia, mikä järjestö tai toiminta tuntuisi mielekkäältä.

Osassa järjestöistä on mahdollista tehdä vapaaehtoistyötä jo nyt verkon välityksellä.  

Vinkki 2: Levitä (oikeaa) tietoa  

Kriisitilanteissa salaliittoteoriat syntyvät helposti ja faktatiedon saaminen voi olla vaikeaa. Monet tahot myös levittävät tahallisesti väärää tietoa viruksen leviämisestä.

Taistele valeuutisia vastaan! Jos uutinen epäilyttää, voit vinkata siitä esimerkiksi Faktabaarille, joka tekee koronauutisoinnin faktantarkastusta. 

Faktabaarin kansainvälisen verkoston koronavirus-allianssi julkaisee lähiaikoina WhatsApp-botin, joka kerää tietoa yhteisestä tietokannasta ja ohjaa kysyjät suoraan faktantarkistajien verkkosivuille. Botti toimii aluksi vain englanniksi.

Verkosto pyrkii jatkuvasti kehittämään palveluitaan, jotta se voisi olla ”tolkku aikuinen” infodemian pökerryttämille kansalaisille. Verkoston julkaisuja voi seurata hashtagilla #CoronaVirusFact 

Lue, mitä tapahtuu muualla maailmassa. Levitä tietoa tästä.

Korona vaikuttaa meidän kaikkien elämään, mutta heikoimmassa asemassa oleville kyse voi olla valinnasta virustartuntariskin ja nälkäkuoleman välillä.

Se on helppo unohtaa, kun harmittelee kuudetta viikkoa sisätiloissa ilman mahdollisuutta normaaliin sosiaaliseen elämään. 

Vinkki 3: Vaikuta päättäjiin 

Koronapandemian myötä globaalin solidaarisuuden osoittaminen heikommassa asemassa oleville on yhä tärkeämpää.

Maailman köyhimmät maat tarvitsevat merkittävästi tukea sekä nyt koronapandemiasta selvitäkseen että myöhemmin jälleenrakennukseen. Vaadi päättäjiltä solidaarisuutta!  

Tarve humanitaariselle avulle on valtava juuri nyt. Perusterveydenhuoltoa ja esimerkiksi peseytymistiloja tarvitaan sekä kehittyvissä maissa että lähempänäkin Euroopan pakolaisleireillä.  

Korona tulee vaikuttamaan kehittyviin maihin myös pitkällä aikavälillä: Kehitystaloustutkimuslaitos UNU-WIDER taas on arvioinut, että globaalisti köyhyys lisääntyy pandemian myötä ja joillain alueilla voidaan mennä kehityksessä taaksepäin jopa 30 vuotta.

YK on arvioinut, että kesään mennessä 300 000 ihmistä voi nääntyä nälkään joka ikinen päivä kolmen kuukauden ajan. 

Suomen ja EU:n tulee osoittaa solidaarisuutta köyhemmille maille lisäämällä rahoitusta. Suomi on tehnyt onneksi jo päätöksen nostaa esimerkiksi WHO:n rahoitusta.

EU sen sijaan vastaa pandemiaan kehittyvissä maissa vain uudelleenohjaamalla kehitysyhteistyörahoitusta, mutta ei ole osoittanut uusia varoja kumppanimailleen.  

Vaikuttamisen paikka tulee olemaan myös koronan jälkeen. Millaisen Suomen, Euroopan ja maailman rakennamme pandemian päätyttyä?

Voisiko kriisi olla mahdollisuus esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun tai kestävän talouden luomiseen?  

Kerro päättäjille, mitä toivoisit heidän tekevän. Twiittaa tai lähetä heille sähköpostia. Käytä aihetunnistetta #LeaveNoOneBehind ja kerro, kenestä sinä olet huolissasi.  

Vaadi lisää humanitaarista apua, sille on huutava tarve.   

Muistuta pitkäjänteisen kehitysyhteistyön rahoituksen tärkeydestä. Maailma ei lopu koronaan, mutta se asettaa miljoonia ihmisiä ahdinkoon. Olemme kaikki samassa veneessä.  

Tue ilmastotyötä. Koronakriisi on osoittanut sen, että pystymme tahtoessamme nopeisiin toimiin. Ilmastonmuutos on totta, eikä se lopu tähän kevääseen tai syksyyn. 

Bonusvinkki!  

Kilpailuhenkinen voi testata tietonsa muun muassa siitä, miten koronavirus vaikuttaa maailman heikoimmassa asemassa oleviin ja allekirjoittaa vetoomuksen Euroopan pakolaisleireillä asuvien suojelemiseksi.

Stand Together to Beat Coronavirus -kampanja tarjoaa 23 tapaa vaikuttaa koronaviruspandemiaan suorittamalla tehtäviä ja ansaitsemalla pisteitä. Kivaa tekemistä kotikaranteeniin!