Yli 200 yhteiskunnallista vaikuttajaa vetoaa, ettei Suomi käännä selkäänsä maailmalle

Fingon tänään julkistamassa vetoomuksessa painotetaan, että Suomen tulee rakentaa turvallista tulevaisuutta. Vetoomuksen allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa presidentti Tarja Halonen, entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen sekä THL:n johtaja Mika Salminen.

Suomen ei tule kääntää selkäänsä maailmalle, vaan rakentaa turvallista ja vakaata tulevaisuutta. Näin painotetaan kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon tänään julkaisemassa vetoomuksessa.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet yli 200 suomalaista yhteiskunnallista vaikuttajaa. Allekirjoittajia ovat esimerkiksi: presidentti Tarja Halonen, ministeri Elisabeth Rehn, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, THL:n johtaja Mika Salminen, oikeushammaslääkäri Helena Ranta, Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro, arkkipiispa Tapio Luoma, jalkapallovalmentaja Tim Sparv, toimittaja Riku Rantala, Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

Lisäksi mukana on runsaasti eri kansalaisjärjestöjen puheenjohtajia ja toiminnanjohtajia sekä monipuolisesti ihmisiä yhteiskunnan eri aloilta. Allekirjoittajien joukossa on myös poliitikkoja: europarlamentaarikkoja, kansanedustajia ja kansanedustajaehdokkaita.

Vetoomus pyrkii nostamaan Suomen ulkopolitiikan suunnan ja arvot osaksi vaalikeskustelua. Vetoomuksessa muistutetaan, että turvallisen tulevaisuuden rakentamisessa on sotilaallisen varautumisen lisäksi myös muita ulottuvuuksia.

”Olemme iloisia siitä, että vetoomuksen taakse on asettunut laaja koalitio yhteiskunnallisia vaikuttajia monelta eri alalta. Vetoomuksen tukijoita löytyy myös laajasti puoluekentältä. Toivomme tämän lähettävän vahvan viestin siitä, millaisen Suomen haluamme nähdä tulevalla hallituskaudella”, toteaa Fingon toiminnanjohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi.

Vetoomuksessa korostetaan vakauden ja turvallisuuden merkitystä Suomelle ja maailmalle. Vakaus on monin tavoin myös Suomen etu: toisella puolella maailmaa tapahtuvat asiat vaikuttavat monin tavoin Suomeen ja suomalaisiin.

“Kestävää rauhaa ja vakautta rakennetaan tehokkaimmin puuttumalla kriisien ja konfliktien juurisyihin, kuten ihmisoikeuksien polkemiseen, demokratian rapautumiseen sekä eriarvoisuuteen ja köyhyyteen. Valtavaksi kasvanut eriarvoisuus sekä ilmastokriisin hälyttävä eteneminen ovat sotilaallisen konfliktin ohella suurimpia uhkia yhteiskunnalliselle turvallisuudelle”, vetoomuksessa todetaan.

Allekirjoittajat muistuttavat, että kehitysyhteistyö, humanitaarinen apu ja rauhantyö ovat Suomen tekemiä tärkeitä investointeja globaaliin turvallisuuteen ja vakauteen. Niiden avulla sekä ennaltaehkäistään kriisejä että tuetaan ihmisiä äärimmäisessä ahdingossa.

Turvallisuus ei ole kestävää, ellei se huomioi tarvetta vastata ihmisten perustarpeisiin ja arvokkuuteen, vetoomuksessa todetaan. Tämä tarkoittaa muun muassa ihmisoikeuksien sekä ihmisten terveydellisen ja taloudellisen turvan vahvistamista.

“Me, allekirjoittaneet, haluamme Suomen luovan vakaata ja turvallista maailmaa kaikille. Tämän takaamiseksi on tärkeää panostaa kehitysyhteistyöhön, humanitaariseen apuun ja rauhantyöhön erottamattomana osana Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Haluamme, että Suomi ei käännä selkäänsä maailmalle”.

Vetoomus luovutetaan hallitusneuvottelijoille kevään aikana. Lue THL:n johtaja Mika Salmisen, oikeushammaslääkäri Helena Rannan ja Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Milla Kalliomaan lausuntoja seuraavalta sivulta. Lausunnot ovat median käytettävissä. Kaikki vetoomuksen allekirjoittajat löytyvät Fingon verkkosivuilta.

Allekirjoittaneiden lausuntoja:

Suomi ei ole erillään maailmasta ja olemme lukemattomin tavoin riippuvaisia omassa elämässämme siitä mitä muualla tapahtuu. Sekä pandemia että sota osoittavat myös hyvin konkreettisesti humanitaariseen ihmiskuvaan perustuvan yhteiskuntajärjestyksen voiman. Siksi pidän YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden rintamerkkiä ja siksi meidän pitää myös auttaa muita, joilla on vaikeampaa.

Mika Salminen, THL:n johtaja

Suomi ei saa kääntää selkäänsä maailmalle. Pandemian vaikutukset kehittyvissä maissa kohdistuivat erityisesti muutoinkin haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin, ja yhteisöjen toipuminen tulee kestämään pitkään. Apuamme tarvitaan, ja meillä on kaikki mahdollisuudet auttaa, jos vain haluamme. Toivon suomalaisten ajattelevan samoin ja luotan solidaarisuuteemme.

Helena Ranta, oikeushammaslääkäri

Ilmastonmuutos, luontokato ja niistä seuranneet kriisit vaikuttavat ihmisten toimentuloon ja hyvinvointiin rajoja katsomatta. Niiden suurimmat vaikutukset koskevat nykyisiä lapsisukupolvia ja tulevia sukupolvia. Suomi voi ja sen kuuluu tehdä osansa maapallon kriisien ratkomisessa ja ihmisarvoisen elämän puolustamisessa.

Milla Kalliomaa, Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri

Lisätietoja:

Silla Ristimäki, kehityspolitiikan asiantuntija, Fingo
+358 50 317 6702
silla.ristimaki@fingo.fi

Johannes Hautaviita, vaikuttamisviestinnän asiantuntija, Fingo
+358 50 317 6708
johannes.hautaviita@fingo.fi

Lue lisää vetoomuksesta ja katso kaikki allekirjoittaneet verkkosivuiltamme. Vetoomus on osa Fingon Suomi ei käännä selkäänsä maailmalle -eduskuntavaalikampanjaa.