Kuvan simpanssi asuu Leipzigin eläintarhassa eikä liity tapaukseen. Kuva: Kuvan simpanssi asuu Leipzigin eläintarhassa eikä liity tapaukseen.

FP: Simpansseilla ehkä suuremmat oikeudet kuin osalla maailman naisista

Tuomari Barbara Jaffe myönsi alkuviikosta luvan oikeuskäsittelyyn tapauksessa, jossa eläinoikeusjärjestö Nonhuman Rights Project haluaa kyseenalaistaa Stone Brookin yliopiston oikeuden pitää Hercules ja Leo -nimisiä simpansseja vangittuina.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Thomas Lersch

Alkuperäisessä päätöksessä Jaffe käyttää muotoilua ”habeas corpus”, joka viittaa siihen, että tuomioistuin aikoo tarkastella, onko henkilön pidättäminen tai vangitseminen tapahtunut laillisesti. Simpansseja puolustava järjestö ja useat lehdet kirjoittivat, että kyseessä on ensimmäinen tapaus Yhdysvalloissa, kun muun kuin ihmislajin edustajaa pidetään oikeustoimikelpoisena henkilönä.Kohun saattelemana Jaffe täydensi päätöstä, veti habeas corpuksen ylitse ja sanoi, että kyseessä on vain määräys yliopistolle antaa selvitys siitä, miksi simpanssit tulisi edelleen pitää vangittuina. Oikeuskäsittely alkaa toukokuun 6. päivä.Foreign Policy -lehti ehti ennen Jaffen uudelleenmuotoilua huomauttaa, että oikeustoimikelpoisuus takaisi Herculekselle ja Leolle ainakin tältä osin suuremmat oikeudet kuin osa maailman maista takaa naispuolisille kansalaisilleen.Ainakaan Saudi-Arabiassa nainen ei ole oikeustoimikelpoinen ilman miespuolisen sukulaisen ”tukea”. Afganistanissa taas oikeuslaitos saattaa syyttää naispuolisia väkivallan uhreja heidän kohtaloistaan, ja joissain tapauksissa oikeus on kehottanut väkivaltaa kokeneita menemään naimisiin hyökkääjänsä kanssa.* * *Kun lukee kuvauksia naisiin kohdistuvasta syrjinnästä ja väkivallasta ympäri maailman, ei voi olla ihmettelemättä sitä järjetöntä keskiaikaisuutta ja vihaa, minkä keskellä aivan liian suuri osa maailman ihmisistä joutuu elämään.Sri Lankassa on erittäin kovat teiniraskausluvut, abortit kielletty ja naisten oikeuksien puolestapuhujia vainotaan. Romanian romanityttöjä painostetaan naimisiin ja äideiksi teineinä perinteisiin vedoten. Kambodzhalaistyttöjen neitsyyttä arvostetaan enemmän kuin koulunkäyntiä. Sama vika Indonesiassa, jossa seksuaalinen väkivalta on lisäksi piinallisen yleistä. Armeniassa naisia piestään ja feministejä pidetään perhekäsityksen tuhoajina. Keniassa ja Egyptissä silvotaan sukuelimiä.Mutta onneksi tälle kaikella voi tehdä muutakin kuin vajota synkkyyden syviin vesiin. Yllä olevat esimerkit on nimittäin kaikki varastettu The Guardianin kokoamasta blogitekstistä, jonka ovat kirjoittaneet nuoret feministit ympäri maailman. Esimerkit kertovat kohtaloista ja tilanteista, jotka ovat saaneet nämä naiset perustamaan liikkeitä ja järjestöjä, jotka haluavat muuttaa maailmaa paremmaksi.Tässä heistä vielä Guardianin koostama kuvakavalkadi. You go girls.

,