Professori Jeffrey Sachs European Development Days -päivillä vuonna 2017.
Professori Jeffrey Sachs on huolissaan Afrikan räjähdysmäisesti kasvavasta väestöstä ja kehitysrahoituksen riittämättömyydestä. Kuva: Professori Jeffrey Sachs on huolissaan Afrikan räjähdysmäisesti kasvavasta väestöstä ja kehitysrahoituksen riittämättömyydestä.

Afrikan väestö tuplaantuu vuoteen 2050 mennessä – Jeffrey Sachs: ”Ei kehityksen kaveri”

Afrikan kasvavasta väestöstä voi muotoutua maanosan kasvun moottori tai kehityksen romuttaja. Aihe puhututti Brysselissä järjestetyssä European Development Days -tapahtumassa.

Teksti: Mimosa Hedberg

Afrikassa on valtava nuori väestö, joka kasvaa kasvamistaan. Vuoteen 2050 mennessä koko maanosan väestön arvioidaan tuplaantuvan. Samalla näiden ihmisryhmien syrjäytymisen riskit kasvavat – etenkin kaikkein hauraimmissa valtioissa.

”Tähän väestömäärään kannattaa investoida. Samalla maanosasta laittomasti valuvat pääomat pitää saada kuriin”, One Campaignin Euroopan toiminnanjohtaja Adrian Lovett linjasi keskiviikkona European Development Days -tapahtumassa, joka kokosi Brysseliin maailman kehitysyhteistyötoimijoita.

Monet asiantuntijat esittivät konferenssissa, että koska työpaikkoja ei ole Afrikan nuorille tarpeeksi, olisi nyt keskityttävä tukemaan yrittäjyyttä, jotta kasvavat väestöt pääsisivät luomaan omat mahdollisuutensa – ja työpaikkoja myös muille.

Lovett painotti, että Afrikasta voi parhaimmillaan tulla kasvun moottori, mutta toimettomuudella voi olla kova hinta.

”Koulutuksen puute lisää turhautumista. Ja siten nämä toimettomat nuoret ovat alttiita ääri-ideologioille”, Lovett sanoi.

Aiheesta oli huolissaan myös Ruandan presidentti Paul Kagame, joka puhui EDD:n avajaistilaisuudessa.

”Jos henkilön potentiaalia ei pystytä hyödyntämään kotimaassa, syntyy päätös lähdöstä”, Kagame sanoi.

Koulutus keskiöön

Ghanalainen journalisti ja EDD:n nuoreksi johtajaksi valittu Richard Dzikunu painotti, että nyt olisi aika panostaa etenkin afrikkalaisten koulutukseen ja terveyteen.

”Minä olen aivan tavallinen afrikkalainen poika. Äitini on myyjä, mutta minä onnistuin saamaan silti koulutuksen. Hyödyin myös vaihto-ohjelmasta, jonka ansioista pääsin opiskelemaan Suomeen”, hän kertoi.

Dzikunun vaihto-ohjelmaa rahoitti Suomen valtio. Hän piti tällaisia mahdollisuuksia äärimmäisen tärkeinä afrikkalaisnuorille, jotka voivat siten viedä osaamisensa takaisin kotimaihinsa.

Dzikunu nautti Suomessa opiskelusta omien sanojensa mukaan valtavasti, ja pääsi jopa tapaamaan silloisen pääministeri Alexander Stubbin. Hän oli otettu siitä, että Suomessa johtajatkin kuuntelivat nuoria ja antavat näille tukea. Ghanassa nuorten ääntä ei arvosteta, Dzikunu harmitteli.

”Jos me nuoret saamme mahdollisuuden, meistä voi tulla tärkeä osa yhteiskuntaa. Me vain pyydämme tätä mahdollisuutta”, Dzikunu totesi.

Hän muistutti, että myös nuoren väestön seksuaaliterveyteen tulisi panostaa. Suunnittelemattomat raskaudet päättävät etenkin monen nuoren afrikkalaisnaisen koulu-uran liian aikaisin.

Jeffrey Sachsin suuri huoli

Väestönkasvusta puhui myös arvostettu Columbian yliopiston professori Jeffrey Sachs, joka on useaan otteeseen valittu maailman sadan vaikutusvaltaisimman johtajan listalle. Hän karsasti monien hehkuttamaa ajatusta, että Afrikan kasvavat väestömäärät olisivat positiivinen asia.

”Nopeasti kasvavat väestöt eivät ole kehityksen kaveri”, Sachs napautti.

”Olen todella huolissani tästä. Afrikassa on liikaa ihmisiä, eikä heille yksinkertaisesti riitä viljelysmaata. Ja ne ihmiset, jotka eivät saa koulutusta, eivät pääse pois köyhyyden kierteestä”, professori alleviivasi.

Sachs on tunnettu Vuosituhatkylät-hankkeestaan, jossa yritettiin osoittaa, että holistinen tapa auttaa köyhiä kyliä lähes kaikilla mahdollisilla sektoreilla on tehokas keino vähentää köyhyyttä kestävästi. Professori totesi, että jos jotain oppi hankkeesta, niin juuri koulutuksen merkityksen.

Sachs nosti esille myös kehitysrahoituksen tärkeyden. Hänen mielestään aihe on jäänyt kansainvälisesti hieman taka-alalle, vaikka kestävän kehityksen tavoitteita ei ole mahdollista saavuttaa, jos rahoitus ei kasva reippaasti.

”Me taistelemme nyt todella kovia kamppailuja. Minun oma maani ei toimi kovin kohtuullisesti, ja meillä on outo hyypiö presidenttinä.”

Siispä Euroopan olisi tehtävä nyt vieläkin enemmän, hän linjasi. European Development Days -päivillä allekirjoitettiin yhteinen kehityskonsensus, joka tarjoaa EU:lle yhteisen vision puuttua äärimmäiseen köyhyyteen ja tavoitella YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

”Eurooppa tekee enemmän kuin muut, mutta ei siltikään tarpeeksi. Olen todella huolissani kehitysrahoituksen tasosta, sillä sen tarve ei ole kadonnut mihinkään”, Sachs painotti.