Kuva: Terhi Lindqvist / Marttaliitto

Vammaiset naiset ovat oppineet ruoanvalmistuksen taitoja ja tietoja lähiruoan ravintoarvoista

Marttojen ja sen yhteistyökumppaneiden tilaisuuksissa on vahvistettu tuhansien naisten tietämystä ruoanvalmistuksesta ja lähiruoan ravintoarvoista.

Mitä on saatu aikaan?

Yhteensä 3 135 vammaista ja ei-vammaista naista on saanut ravitsemus-, ruuanvalmistus- ja lähiruokakoulutusta Kamerunissa, Etiopiassa ja Sambiassa Marttaliiton yhteistyökumppanien tilaisuuksissa. Tieto hyvästä ravitsemuksesta ja lähiruuasta vaikuttaa näiden naisten kautta suoraan heidän omaansa ja lähiperheen hyvinvointiin.

Mitä hyötyä tästä tuloksesta on ollut – niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä?

Ruuanvalmistuksen taidot ja tieto lähiruuan ravintoarvoista parantaa terveyttä ja säästää kotitalouden ruokamenoissa. Lähiruuan suosiminen myös tukee paikallisia tuottajia ja myyjiä ylikansallisten toimijoiden sijaan. Ruuanvalmistuksen taidot lisäävät erityisesti vammaisten naisten omatoimisuutta ja nostavat heidän itsetuntoaan ja osallisuuttaan. Taitoja voi jalostaa myös elinkeinoksi / pienyrittäjyydeksi.

Mitä jos tätä tulosta ei olisi saatu aikaan?

Ilman koulutusta vammaiset naiset jäävät monesti koteihinsa ja syrjäytyvät entisestään. Heidän potentiaalinsa yhteiskunnan kehittämisessä jää käyttämättä. Köyhissä perheissä yksipuolinen ruokavalio johtaa terveysongelmiin. Lapset eivät jaksa käydä koulua, jos he eivät ole hyvin ravittuja.

Miksi tämä asia on merkittävä myös Suomen näkökulmasta?

Globaalin tasa-arvon ja hyvinvoinnin edistäminen on myös Suomen etu. Kun naiset pääsevät osallistumaan oman ja perheensä hyvinvoinnin tuottamiseen, kaikkien yhteiskunnan jäsenten potentiaali tulee paremmin käytetyksi oman yhteiskunnan kehittämiseen.

Vastaukset: Terhi Lindqvist, Marttaliitto