Kestävän kehityksen onnenpyörä Maailma kylässä -festivaalin näytteilleasettajateltalla.

Viestintä- ja globaalikasvatustuen haku käynnistyi – Fingolta koulutusta ja neuvontaa järjestöille

VGK-tuki on yksi tärkeimmistä järjestöjen globaalikasvatus-, kehitysviestintä- ja yritysvastuutoiminnan mahdollistavista rahoituksista. Nyt tuki on jälleen avautunut järjestöjen haettavaksi ja hakuohjeet ja kriteerit löytyvät ulkoministeriön verkkosivuilta. Fingo tarjoaa lokakuun aikana monenlaisia palveluita rahoitusta hakeville.

Kuva: Camilla Hanhirova / Maailma kylässä -festivaali

Ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuen (VGK-tuki) hakuaika on alkanut ja haku on auki 14. marraskuuta asti. Tällä hakukierroksella järjestöt voivat hakea tukea vuosien 2023–2024 aikana toteutettaville globaalikasvatus-, viestintä- ja yritysvastuuhankkeilleen. Tuen kokonaismäärä tulee olemaan arviolta noin 2 miljoonaa euroa kahdelle vuodelle. Kyseessä on yksittäisiin hankkeisiin annettava määräaikainen tuki, jota on mahdollista hakea myös aiemmin avustusta saaneiden hankkeiden jatkamiseksi.

VGK-tuen hakua suunnittelevien on tärkeää tutustua huolellisesti sekä tuen yleisiin että hanketyyppikohtaisiin arviointikriteereihin, jotka on kerrottu ministeriön julkaisemassa hakuilmoituksessa. VGK-tukea voi hakea hankkeille, jotka lisäävät eri-ikäisten suomalaisten tietoisuutta maailmanlaajuisista kehityskysymyksistä, kannustavat heitä globaaliin vastuuseen ja vahvistavat kestävän kehityksen edistämiseen tarvittavia tietoja ja taitoja. Lisäksi haussa arvostetaan jälleen moninaisia kohderyhmiä sekä maantieteellisesti uusien alueiden kattamista. Eduksi voidaan katsoa myös yhteistyö muiden järjestöjen ja/tai ulkopuolisten kumppaneiden kanssa, vammaisten ihmisten osallistumismahdollisuuksien vahvistaminen sekä uusien tai jo olemassa olevien kasvatuksellisten ja viestinnällisten toimintatapojen kehittäminen.

Fingo järjestää VGK-infon tuesta kiinnostuneille tiistaina 4.10. klo 13–14.30 sekä kaksi hakuun valmentavaa työpajaa 7.10. ja 24.10. Näissä tilaisuuksissa tarjolla on paitsi koulutusta ja vinkkejä hakemuksen tekoon, myös mahdollisuus tavata muita hankkeita suunnittelevia järjestötoimijoita. Lisäksi järjestöt ovat tervetulleita Fingon avoimelle etäsparrausklinikalle 27.10. keskustelemaan VGK-hakuun liittyvistä kysymyksistään. Lisätietoa tilaisuuksista ja ilmoittautumisohjeet löydät Fingon tapahtumakalenterista.

Fingo tarjoaa jäsenilleen myös maksutonta VGK-neuvontaa ja hakemusten kommentointia. Aikoja VGK-neuvontaan voi varata neuvonnan verkkosivuilta löytyvien ohjeiden mukaisesti 5.10. alkaen. Neuvonta-aikoja on tarjolla parisenkymmentä, joten oma aika kannattaa varata hyvissä ajoin.

Järjestöt voivat esittää hakukierrokseen liittyviä kysymyksiä myös ulkoministeriölle kirjallisesti 18.10. mennessä. Ministeriö on luvannut julkaista vastaukset kysymyksiin verkkosivuillaan kaksi päivää myöhemmin.

Lisätietoja

Uutinen julkaistu myös Globaalikasvatuksen verkkosivuilla.

Agenda 2030, Globaalikasvatus, Järjestöt, Kestävä kehitys, Viestintä

Lisätiedot aiheesta

  • Asiantuntija, globaalikasvatus Anna Kivimäki-Pelluz

    Vastaan globaalikasvatusjärjestöjen edunvalvonnasta, yhteistyön fasilitoinnista ja tuen globaalikasvatukseen liittyvissä kysymyksissä. Työssäni haluan edistää oppimisen iloa, yhteistyötä ja systeemistä ymmärrystä maailman ilmiöitä kohtaan. Uskon vankasti globaalikasvatuksen muutosvoimaan ja siihen, että sen avulla voimme innostaa ihmisiä rakentamaan globaalisti oikeudenmukaista ja kestävää tulevaisuutta. Olen ylpeä, että saan tukea järjestöjä tässä työssä!