Mistä on kyse?

Mitkä leikkaukset? 

Suomen hallitus päätti viime vuonna lakkauttaa kansalaisjärjestöille suunnatut viestintä- ja globaalikasvatustuen (VGK-tuki) sekä rauhantyön tuen. Näiden kahden tukimuodon lisäksi hallitus on leikannut tai lakkauttanut useita muita järjestöille suunnattuja tukia esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön alalta. 

Kansalaisjärjestöjen tukien kautta tekemä työ on yhteiskunnallisesti vaikuttavaa. Se on koskettanut suoraan esimerkiksi suomalaisia nuoria, opettajia ja yrityksiä.  Leikkausten takia järjestöjen ammattimainen toiminta on vakavasti uhattuna.  

Näiden kahden tukimuodon arvo on vuositasolla noin 1,5 miljoonaa euroa. 

Mikä on VGK-tuki? 

Viestintä- ja globaalikasvatustuki (VGK-tuki) on ulkoministeriön hallinnoima tukimuoto.  

VGK-tuella on rahoitettu järjestöjen hankkeita, joiden tavoitteena on lisätä suomalaisten ymmärrystä maailman tapahtumista ja osallistaa heitä toimimaan kestävän tulevaisuuden puolesta. Tuella on saatu vaikuttavia tuloksia aikaan, ja työn arvo on yhteiskunnallisesti merkittävä. 

Tuen avulla järjestöt tukevat esimerkiksi opettajia kasvattamaan vastuullisia kansalaisia, järjestävät toimintaa lapsille ja nuorille sekä kirittävät yrityksiä kestävään liiketoimintaan. 

Myös Suomen perus- ja lukio-opetuksen opetussuunnitelmissa velvoitetaan globaalikasvatuksen ja kestävän elämäntavan käsittelyyn.  VGK-tukea saavat järjestöt ovat olleet merkittävä yhteistyötaho oppilaitoksille ja tuki opettajille näiden opetussuunnitelman sisältöjen ja tavoitteiden toimeenpanossa. 

Rauhantyön tuki on oikeusministeriön hallinnoima tukimuoto. Avustus on suunnattu järjestöille, joiden tehtävänä on rauhantyö Suomessa. Valtionavustuksen tavoitteena on rauhantyön avulla tukea rauhaa, yhteiskunnallista vakautta ja konfliktien ehkäisyä. 

Mikä on rauhantyön yleisavustus? 

Rahoituksen lakkauttaminen vaarantaa pitkäjänteisen rauhantyön, joka tavoittaa vuosittain satoja tuhansia ihmisiä kotimaassa ja Suomen ulkopuolella. Lakkauttaminen tarkoittaa sitä, että monessa järjestössä ammattimainen työ loppuu. 

Rauhanjärjestöt ovat olleet ministeriöiden luotettavia kumppaneita rauhantyön tekemisessä ja niitä kuullaan laaja-alaisesti asiantuntijoina niin ministeriöissä, eduskunnassa kuin YK:ssa. 

Järjestöt toimivat kansalaiskasvattajina ja rauhantyön tekijöiden kouluttajina. Rahoituksella on tehty myös rauhankasvatusta Suomessa, eli koulutettu kasvattajia ja ohjattu toimintaa lapsille sekä nuorille. Suomalaiset järjestöt ovat olleet myös aktiivisesti mukana Nobelin rauhanpalkinnoilla palkitussa työssä vuosikymmenten aikana. 

Mitä hallituksen pitäisi tehdä? 

Vetoamme hallitukseen kansalaisjärjestöjen tukien palauttamiseksi. Vielä ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa. Vähintään Orpon hallituksen tulee laatia suunnitelma siitä, miten yritysvastuun edistämistä, viestintä- ja globaalikasvatusta sekä rauhantyötä tuetaan jatkossa. 

Mistä voin hakea lisätietoa? 

Järjestöjen kirje VGK-tuen puolesta 

Rauhanjärjestöjen kannanotto rauhantyön yleisavustuksen puolesta.