Tervetuloa keskustelutilaisuuteen, joka käsittelee ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta käsin Agenda 2030 toimeenpanon edistymistä ja tulevaisuuden suuntaviivoja globaalissa ja kansallisessa kontekstissa. Tilaisuudessa keskustellaan Suomen roolista kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa sekä pohtia, mitä toivomme tulevalta post-SDG-agendalta ja miten voimme varmistaa, että jokainen otetaan huomioon tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa.
Panelisteina: Anna Kontula (vas), Inka Hopsu (vihr), Kimmo Kiljunen (sd),
Olga Oinas-Panuma (kesk), Christoffer Ingo (r) ja Saara-Sofia Sirén (kok).
Ohjelman aikataulu
Klo 9.00 Kahvit
Klo 9.30 Tervetuloa: eduskunnan globaaliryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu (Vihr.)
Klo 9.35 Asiantuntija-alustus: Kehityspoliittisen toimikunnan Nuorten Agendan varajäsen Venla Lehtinen: Agenda 2030 – missä mennään kansainvälisesti ja kansallisesti?
Klo 9.45–10.15 Kansanedustajapaneeli
Klo 10.15 Asiantuntija-alustus: Globaali oikeudenmukaisuuden asiantuntija Silla Ristimäki, Fingo: Post-SDG-agenda – Mitä on odotettavissa ja mitkä voisivat olla Suomen kärjet?
Klo 10.25 Kansanedustajapaneeli
Klo 10.55 Tilaisuuden päätös
Ohjelman teemat
- 1. osio klo30–10.15
Agenda 2030 – missä mennään kansainvälisesti ja kansallisesti?
Ensimmäisessä osiossa tarkastellaan Agenda 2030 toimeenpanon tilannetta, niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Kiritämme Suomea tavoitteiden saavuttamisessa erityisesti Ulko- ja turvallisuuspoliittisen ja Kansainvälisen taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selontekojen pohjalta. Käymme läpi, miten yhteiskunnat ovat muuttuneet Agenda 2030 laatimisen jälkeen ja mitä haasteita ja mahdollisuuksia tämä tuo tullessaan kansallisen ja globaalitason politiikalle. - osio klo 10.15–11
Post-SDG-agenda – Mitä on odotettavissa ja mitkä voisivat olla Suomen kärjet?
Toisessa osiossa tarkastelemme, mitä post-SDG-agendalta on odotettavissa ja pohdimme, mitkä keskeiset painopisteet Suomen tulisi nostaa tulevaisuuden kestävän kehityksen agendalle, jotta ”Ketään ei jätetä jälkeen” -periaate toteutuu. Keskustelemme myös YK:n uuden Pact for the Future -aloitteen roolista globaalin yhteistyön edistämisessä.