Paikallisia miehiä YK:n tienrakennushommissa vuonna 2009. Kuva: Paikallisia miehiä YK:n tienrakennushommissa vuonna 2009.

Sitomaton apu auttanut Afganistanissa

Afgaanit ensin -kokeilu on luonut työpaikkoja kehityshankkeiden avulla enemmän kuin yritysten toimet, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Teksti: Esa Salminen

Kymmenen vuoden aikana Afganistania on autettu yli 36 miljardilla dollarilla, kirjoittaa kehitysjärjestö Peace Divident Trustin toiminnanjohtaja Scott Gilmore brittilehti Guardianin blogissa. Järjestön tekemän tutkimuksen mukaan vain 37 prosenttia avusta on jäänyt paikalliseen talouteen – lopuilla on ostettu palveluja, asiantuntijoita ja tuotteita muista maista.

”Rahat on voitu käyttää Afganistaniin, muttei Afganistanissa”, Gilmore summaa. Kyseessä on ongelma, josta Eurodad julkisti raportin aiemmin syksyllä: virallisesti sitomatonta apua sidotaan epävirallisesti kulisseissa, ja länsimaiden yritykset voittavat tarjouskilvat selvästi paikallisia toimijoita useammin.

Tyypillisesti länsimaisten yritysten käyttöä kehityshankkeissa perustellaan tietotaidolla ja tehokkuudella. Paikallisten voimavarojen käytöllä on kuitenkin kerrannaisvaikutuksia, joita länsimaisten yritysten kautta on vaikeaa saada aikaan.
Raha auttamaan kahdesti
Afganistanissa kehitysrahoittajat ovat alkaneet toteuttaa ”Afgaanit ensin” -kokeilua, jonka tarkoituksena on saada kehitysdollarit auttamaan kahdesti: kouluhanke voi tuottaa koulun lisäksi työpaikkoja ja verotuloja, jos rakentamisessa suositaan paikallisia yrityksiä aina kuin mahdollista.
Taustalla on myös ajatus, että afganistanilaiset eivät liity niin hanakasti Talebaniin, jos heillä on työpaikkoja. Ohjelma siirtää käytännössä työpaikkoja vauraasta Dubaista Kabuliin ja Kandahariin.
Sitomattomalla avulla on luotu työpaikkoja Afganistanissa 170 kertaa tehokkaammin kuin Aynak Valleyn kuparikaivoksella, joka on maan kaikkien aikojen suurin ulkomainen sijoitus ja työllistää suoraan 4 500 afganistanilaista. 441 miljoonan dollarin apuhankkeilla ja niiden hankinnoilla luotiin 118 000 uutta työpaikkaa.
Peace Divident Trustin tutkimuksen mukaan paikallinen yritys tyypillisesti kasvattaa työvoimaansa yli 300 prosentilla voittaessaan kehityshankkeen hankintojen tarjouskilvan.
”Lisäksi suurin osa yrityksistä sijoittaa voittonsa paitsi fyysiseen pääomaan myös henkilöstönsä kouluttamiseen”, Gilmore kirjoittaa.
Hänen mukaansa hyvät kokemukset avun kerrannaisvaikutuksista Afganistanissa ovat levinneet myös Haitiin, jossa paikallishallinto on alkanut painostaa kehitysrahoittajia mukaan ”Haiti ensin” -politiikkaan.

The Guardian: Afghanistan: proof that untied aid really works
Kepa.fi: Eurodad: Sitomaton apu on usein käytännössä sidottua