Fingo julkaisi tänä vuonna kehitysjärjestöille suunnatun rahoitusoppaan. Se tarjoaa yleiskuvauksen järjestöille sopivista rahoitusmahdollisuuksista.
”Rahoitusoppaassa on pyritty kokoamaan järjestöille sopivia rahoituslähteitä yhteen, jotta järjestöjen ei tarvitse kahlata niin paljon erilaista materiaalia. Sen avulla järjestö pystyy katsomaan ja miettimään omaan toimintaansa sopivia rahoituslähteitä”, selventää Fingon järjestöjen kehitysyhteistyön asiantuntija Helena Nevalainen.
”Rahoituslähteitä on hyvin monia ja niitä on joskus hyvin vaikeakin hahmottaa. Toivomme, että tämä opas helpottaa jossakin määrin selviytymään rahoitusviidakossa.”
Oppaassa ei ole listattu kaikkia rahoitusmahdollisuuksia, vaan lähinnä niiden pääpiirteet. Siinä on listattu tahoja ja tietoja seuraavien rahoitusmuotojen osalta:
- Julkisen sektorin rahoitus (esimerkiksi kansalliset ja EU:n tukimuodot)
- Säätiörahoitus (kotimainen ja kansainvälinen)
- Yritysyhteistyö ja lahjoitukset
- Liiketoimintaan perustuva rahoitus (esimerkiksi vaikuttavuussijoittaminen)
- Muut (esimerkiksi joukkorahoitus ja tulosperusteiset rahoitussopimukset)
Rahoitusmahdollisuuksia ei ole myöskään kuvattu tarkan yksityiskohtaisesti. Pyrkimyksenä on tuoda laajasti tietoa eri mahdollisuuksista.
”Jokaisella järjestöllä on selkeä kuva omasta toiminnastaan ja rahoitusoppaan avulla voi haravoida juuri omaan toimintaan sopivia rahoituslähteitä. Kannattaa myös miettiä mahdollisia kumppanuuksia, joiden avulla erilaiset rahoituslähteet voisivat olla mahdollisia”, Nevalainen kuvailee.
Kaikki oppaassa mainitut rahoitusmuodot eivät sovi jokaiselle järjestölle – erikokoisille järjestöille on hyvin erilaiset mahdollisuudet järjestää rahoitustaan. Oppaan tavoitteena on kannustaa kaikenlaisia järjestöjä kuitenkin pohtimaan eri vaihtoehtoja ja niiden soveltuvuutta omaan työhön.
Opas on tuotettu vuosina 2023–2024. Sitä tarkennetaan ja päivitetään mahdollisuuksien mukaan tulevina vuosina.