Maailman ekologinen budjetti on nyt tuhlattu

Maapallon luonnonvarat tälle vuodelle on käytetty lauantaina 21. elokuuta, arvioi yhdysvaltalainen tutkimusorganisaatio.

Teksti: Sanna Jäppinen

 
Maapallo tuottaa ja uudistaa luonnonvaroja tietyn määrän vuodessa, ja ihmiset käyttävät tarvitsemansa. Valtaosan ihmiskunnan historiasta tarjonnan ja kysynnän suhde on ollut tasapainossa, kunnes noin 30 vuotta sitten ylitettiin kriittinen kynnys: luonnonvaroja kulutetaan enemmän kuin maapallo kykenee tarjoamaan.

”Aika moni olisi todella huolissaan, jos koko vuoden tulot olisi käytetty jo elokuussa”, toteaa kalifornialaisen Global Footprint Network -tutkimusorganisaation johtaja Mathias Wackernagel. ”Tilanne ei ole yhtään vähemmän vakava, kun puhutaan ekologisesta budjetistamme.”
Hiilijalanjälki on painavin

Tällä hetkellä maapallo tarvitsee vuoden ja kuusi kuukautta tuottaakseen ne luonnonvarat, jotka kulutamme vuodessa. Global Footprint Networkin laskujen mukaan maapallon resurssit on tänä vuonna kulutettu 21. elokuuta mennessä. Sen jälkeen eletään luotolla.

Ihmiskunnan ekologinen jalanjälki lasketaan niin, että tarkastellaan, minkä verran maa- tai merialuetta tarvitaan tuottamaan kuluttamamme luonnonvarat ja käsittelemään tuottamamme jäte, kuten hiilidioksidipäästöt. Tätä verrataan ekosysteemin kykyyn uudistaa luonnonvaroja. Lisäksi huomioidaan historiallinen tieto väestönkasvun ja taloudellisen kasvun vaikutuksista kulutukseen.

Merkittävin osuus ihmiskunnan ekologisen jalanjäljen suurenemiseen on ollut hiilijalanjäljen eli hiilidioksidipäästöjen kasvu: se on yli kaksinkertaistunut vuodesta 1970. Kasvuvauhti on ollut yli kolme kertaa vauhdikkaampi kuin ekologisen jalanjäljen toiseksi nopeimmin kasvavan osa-alueen eli asutun alueen lisääntymisen.
Ratkaisut ovat jo olemassa

Selvin oire luonnonvarojen ryöstöviljelystä on ilmastonmuutos. Muita merkkejä ovat luonnon monimuotoisuuden supistuminen, metsien katoaminen sekä vesi- ja ruokapula, Mathias Wackernagel luettelee.

”Hyvä uutinen on se, että ratkaisuja, joilla ongelmaan voidaan vastata on jo olemassa ja vieläpä kaikkien ulottuvilla”, hän toteaa.
Ekologisen jalanjäljen saa sirommaksi esimerkiksi kompaktilla kaupunkisuunnittelulla ja energiatehokkaalla rakentamisella,  ekologisilla veroilla, perhesuunnittelulla, pyöräilemällä ja syömällä vain vähän, jos lainkaan lihaa.
Lisää tietoa aiheesta

Global Footprint Network: Earth Overshoot Day 2010
Laske oma ekologinen jalanjälkesi