”Hienoa, että nostetaan nuoria toimijoita esiin. Koen, että tämä ehdokkuuteni on nimenomaan palkinto nuorille, jotka tekevät intohimoisesti ja ilman korvausta pitkäjänteistä työtä rauhan eteen”, kommentoi valintaansa Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkoston puheenjohtaja Paula Pättikangas.
”On kunnia olla Sumudin edustajana ja väistyvänä puheenjohtajana ehdolla maailmanparantajapalkinnon saajaksi. Sumud on valtava kollektiivinen ponnistus, joka on väsymättä ja välillä myös erittäin väsyneenä tehnyt kaikkensa viimeisen kahden vuoden ajan lopettaakseen Suomen valtion tuen Israelin toteuttamalle apartheidille ja kansanmurhalle. Tämä ehdokkuus kuuluu jokaiselle sumudilaiselle ja koko Palestiina-liikkeelle, johon palestiinalaiset ovat vuosikymmenten ajan kutsuneet maailman ihmisiä mukaan. Kiitän ehdokkuudesta ja kutsun samalla jokaista kynnelle kykenevää mukaan Sumudiin, joko paikallisaktiiviksi, kampanjaryhmään tai tukijäseneksi, omien resurssien mukaan. Olemme saaneet aika pienellä joukolla jo paljon aikaan, isommalla joukolla saamme muutettua koko maan”, taiteilija ja aktivisti Noora Dadu sanoo.
”Mahtavaa, hienoa − kuten äänestä kuuluu, niin tämä tunnustus ilahduttaa todella! Meitä on iso joukko vapaaehtoisia, jotka olemme yli vuoden ajan tehneet töitä puolustushankintojen sääntelyä ajavan kansalaisaloitteen parissa”, kommentoi Laki särmään -kampanjan tiedottaja Jenna Jauhiainen. ”Toivomme, että työmme saama tunnustus inspiroi päättäjiä kehittämään mekanismeja, joilla kansalaisaloitteita käsitellään eduskunnassa. Kansalaisaloitteet ovat tärkeä demokraattinen työkalu yhteiskunnassamme, ja niiden toivoisi tulevan eduskunnan käsittelyyn nykyistä nopeammin”, Jauhianen lisää.
Palkinto jaossa viidettä kertaa – keräsi 58 ehdotusta
Vuoden maailmanparantaja -palkinto jaetaan tänä vuonna viidettä kertaa.
Palkinnossa painotetaan tänä vuonna rauhaa. Palkittava on henkilö, taho tai järjestö, joka on pyrkinyt edistämään rauhaa Suomessa tai muualla maailmassa. Palkinnon arvo on tuhat euroa, ja sen myöntää Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry.
Kuka tahansa saattoi ehdottaa palkittavia henkilöitä 4.5.2025 asti. Ehdotuksia tuli määräaikaan mennessä yhteensä 58.
Sekä kärkikolmikon että lopullisen palkinnon saajan valitsee tuomaristo, johon kuuluvat Suomen NMKY:n nuorten rauhanpalkinnon viime vuonna saanut valokuvaaja Karun Verma, rauhankasvattaja Hanna Niittymäki ja 2024 Maailmanparantaja-kilpailussa kunniamaininnan saanut ihmisoikeusaktivisti Paco Diopp. Tuomariston puheenjohtaja on Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen.
”Ehdotuksissa nousi esille arvostus rauhaa aktiivisesti puolustavia ihmisiä kohtaan. Suomessa elää valtava joukko ihmisiä, jotka tuntevat suurta tuskaa, huolta ja surua maailman tilanteesta ja ihmisoikeuksien polkemisesta. On upeaa, että niin iso osa tästä tuskasta kanavoituu toiminnaksi ja teoiksi. Rauhan puolustaminen on meidän kaikkien yhteinen asia. Jos itse ei jaksa toimia, vähintä mitä voi tehdä, on antaa tuki niille rohkeille ihmisille, jotka jaksavat”, Valtonen sanoo.
Näin raati perusteli esivalintaansa:
Paula Pättikangas on keskittynyt useamman vuoden rauhan teemoihin Suomen YK-nuorisodelegaattina ja Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkoston puheenjohtajana. Kansainvälisesti verkostoitunut Pättikangas on työssään edistänyt nuorten osallisuutta ulkopoliittiseen päätöksentekoon ja rauhantyöhön eri puolilla maailmaa.
Noora Dadu/Sumud Suomen Palestiina-verkoston puheenjohtajana ja aktivistina toimiva Noora Dadu tekee väsymätöntä työtä palestiinalaisten ihmisoikeuksien puolesta. Teatterin tekijänä Dadu onnistuu puhuttelemaan suomalaisia laajasti ja monipuolisesti myös taiteen kentällä. Dadun luotsaama Sumud on osoittanut vuosien varrella tinkimättömyytensä tiedon välittäjänä ja Israelin apartheid-politiikan esille tuojana.
Laki särmään -kampanja näyttää meille, että rauhaa ei voi saavuttaa aseilla eikä oikeudenmukaisuudesta vaikenemalla. Kampanjan tekijät uskaltavat haastaa hallituksen politiikkaa. He ovat laittaneet itsensä likoon viestillään: lopetetaan asekauppa kaikkien niiden kanssa, jotka osallistuvat kansanmurhaan. Rohkealla ja akuuttiin hätään reagoivalla kansalaisaloitteellaan kampanjan tekijät saivat mukaan 56 000 suomalaista.
Lisätiedot:
Anni Valtonen
anni.valtonen@fingo.fi
+358 50 317 6717