Bakun ilmastoneuvottelut loppumetreillä – EU:n tuotava konkretiaa pöytään

Aikaisin torstaiaamuna julkaistu uuden ilmastorahoitustavoitteen neuvotteluteksti on otettu vastaan turhautuneissa tunnelmissa. Kun kokousta on alle kaksi päivää jäljellä, siltojen rakentaminen ja konkreettisten ehdotusten esittäminen on nyt harvinaisen tärkeää. Selkeä ja oikeudenmukainen rahoitussitoumus on onnistuneen kokouksen edellytys.

Uudesta ilmastorahoitustavoitteesta sopiminen on Bakun ilmastokokouksen keskiössä. Rahoituksella on tarkoitus tukea kehittyvien maiden ilmastotoimia, kuten päästöjen hillintää ja ilmastonmuutokseen sopeutumista. Monet kehittyvät maat ja järjestöt haluavat myös ilmastotuhojen korvaamisen olevan osa uutta tavoitetta. Rahoitustavoitteen viimeisin neuvotteluteksti julkaistiin aikaisin torstaiaamuna. Tekstiluonnos jätti monet neuvotteluosapuolet ja kansalaisjärjestöt tyytymättömiksi.

“Teksti jättää paljon puolitiehen eikä tosiasiassa anna eväitä kriittisten kiistakapuloiden ratkaisuun. Erityisen huolestuttavaa on konkreettisen rahoitussumman puuttuminen tässä vaiheessa neuvotteluja. Rahoitusneuvotteluja on käyty jo vuosia ennen Bakun kokousta. EU:n olisi korkea aika tuoda ehdotuksensa pöytään, jotta neuvotteluissa päästään eteenpäin”, sanoo Fingon ilmastotyön asiantuntija Ada Virnes.

Kehittyvien maiden neuvotteluryhmä G77+Kiina on esittänyt 1,3 tuhannen miljardin rahoitusehdotuksensa jo kokouksen alkumetreillä. EU puolestaan panttaa omaa ehdotustaan edelleen, mikä aiheuttaa närää kehittyvien maiden neuvottelijoiden keskuudessa.

Neuvottelujen loppusuora häämöttää, mutta sopu on edelleen mahdollinen.

”Haastavasta neuvottelutilanteesta huolimatta vahvan lopputuloksen edellytykset ovat yhä pöydällä. Sen saavuttaminen vaatii kuitenkin aktiivista sillanrakennusta osapuolien välillä. Rahoitus ja käytännön ratkaisut ovat olemassa, ja nyt tarvitaan poliittista tahtotilaa neuvotteluosapuolten välisen kuilun ylittämiseksi”, Virnes toteaa.

Lisätiedot

Ada Virnes, ilmastotyön asiantuntija, Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo, ada.virnes@fingo.fi, p. 050 317 6720 

Johannes Hautaviita, vaikuttamisviestinnän asiantuntija, Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo, johannes.hautaviita@fingo.fi, p. 050 317 6780