Syyskuussa New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestetään kaikkien aikojen ensimmäinen Tulevaisuushuippukokous, Summit of the Future. Huippukokouksessa pyritään kirittämään Agenda 2030 -tavoitteiden toteutumista sekä etsimään ratkaisuja uusiin monimutkaisiin haasteisiin.
Kirittävää todella löytyy: vain noin 17 % Agenda 2030 kestävän kehityksen ohjelman tavoitteista on saavutettu.
Ratkaisuja löytyy, mutta löytyykö tahtoa?
YK:n pääsihteeri on asettanut huippukokoukselle kunnianhimoisia tavoitteita muun muassa nuorten, tulevien sukupuolten ja planeetan oikeuksien huomioimiseksi. YK:n tuore Agenda 2030 -ohjelman toimeenpanoa arvioiva raportti nostaa prioriteeteiksi ilmastonmuutoksen, rauhan ja turvallisuuden ja yhä kasvavan eriarvoisuuden hillitsemisen. Kehittyville maille on tärkeintä varmistaa, että ohjelman lupaukset kehitysrahoituksesta toteutuvat.
Mailla on ollut lähes 10 vuotta aikaa edistää kestävän kehityksen ohjelmaa. Samaan aikaan, kun monet limittäiset kriisit, kuten koronapandemia, konfliktien lisääntyminen sekä etenevä ilmastonmuutos ja biodiversiteettikato ovat haastaneet tavoitteiden etenemistä, ei ratkaisuistakaan ole ollut pulaa. Kysymys on pikemminkin poliittisen tahdon puutteesta ryhtyä konkreettisiin toimiin.
Vapaa kansalaisyhteiskunta tarvitsee puolustajia
Tulevaisuushuippukokouksen toimintapitoista loppuasiakirjaa ”Pact for the Future – Tulevaisuussopimus” koskevat neuvottelut eivät ole olleet rohkaisevia.
Neuvotteluista kantautuvat tiedot siitä, ettei sopimuksessa löydy tilaa ihmisoikeuksille, seksuaalivähemmistöjen oikeuksille tai sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiselle herättävät paljon tunteita. Pelottaa, suruttaa ja suututtaa.
Tutkimustulokset osoittavat, että hyökkäykset vähemmistöjen oikeuksia js tasa-arvoa kohtaan ovat ensimmäisiä askeleita kansalaisyhteiskunnan laajempaan rajoittamiseen. Tukahduttamisen sijaan kansalaisyhteiskunta kaipaa kipeästi lisää puolustajia, sillä enää noin 2 prosenttia maailman väestöstä asuu yhteiskunnissa, joissa kansalaisvaikuttamista ei ole rajoitettu.
Suomi, ryhdy sanoista tekoihin
Suomi tunnistaa tuoreessa Kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteossa toimivan demokratian, oikeusvaltion, ihmisoikeuksien ja elinvoimaisen kansalaisyhteiskunnan kestävän yhteiskunnallisen kehityksen edellytyksiksi. Suomi on sitoutunut edistämään näiden edellytysten toteutumista muun muassa kehityspolitiikallaan.
Toivottavasti Suomi puolustaa näitä asioita äänekkäästi YK:ssa ja neuvottelee määrätietoisesti osana EU:ta myös globaalia oikeudenmukaisuutta edistävän Tulevaisuussopimuksen puolesta.
Tulevaisuudesta puhuminen on valtaa
Fingossa emme jää hiljaiseksi, emmekä suomalaisena kansalaisyhteiskuntana sivustakatsojaksi. On tärkeää, että kaikki kansalaiset saavat mahdollisuuksia pohtia millaista tulevaisuutta haluamme. Meidän täytyy kuulla erilaisia toiveita ja näkemyksiä, jotta tulevaisuus voi olla hyvä ja kestävä kaikille. Vaikka emme voi kaikki ottaa osaa YK-keskusteluihin, voimme silti puhua, tehdä ja vaatia hyvää tulevaisuutta kaikille.
Siksi tuomme YK:n keskustelut lähelle sinua, Turkuun ja Tampereelle! Järjestämme kaikille avoimet keskustelutilaisuudet eli Tulevaisuus-studiot 22.−23.9.2024. Tilaisuuksissa teemme tilaa monenlaisille toiveille tulevaisuuksista ja teoista niiden puolesta ketään ei jätetä -periaatteen mukaisesti.
Lue lisää tapahtumista:
Tulevaisuusstudio Turku, 22.09.2024, klo 15−16:30, Turun kaupunginkirjasto, Studio-tila
Tulevaisuusstudio Tampere, 23.09.2024, klo 15−16:30, Kaleva-halli
Tilaisuudet ovat maksuttomia, eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista.