2017-06-climate-march
Ilmastomarssi Washingtonissa huhtikuussa 2017 Kuva: Ilmastomarssi Washingtonissa huhtikuussa 2017

Maailma vs. Trump

Kaikkien katseet ovat nyt Washingtonissa. Mutta tiedätkö, mitä Dallasissa tapahtui eilen?

Teksti: Tuuli Hietaniemi Kuva: Justice & Wittness Ministries

Dallasissa järjestettiin maailman suurimman öljy-yhtiön, Exxon Mobilin, yhtiökokous. Kokouksessa osakkeenomistajat nousivat yhtiön toimivaa johtoa vastaan ja vaativat entistä tarkempaa tietoa siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa yhtiön liiketoimintaan. Vaatimus meni heittämällä läpi.

Jatkossa yhtiön tulee tehdä vuosittainen ”stressitesti”, joka kertoo miten ilmastonmuutos vaikuttaa yhtiön öljyyn ja kaasuun sidottuun varallisuuteen. Guardianin mukaan osakkeenomistajien mieli muuttui lyhyessä ajassa. Vuosi sitten vain 38 prosenttia tuki vastaavaa esitystä, nyt luku oli 62 prosenttia. Viesti on selvä: sijoittajien näkökulmasta fossiilisten polttoaineiden lähtölaskenta on käynnissä.

***

Jotain ironiaa voi nähdä siinä, että vuosi sitten Exxon Mobilia johtanut Rex Tillerson yrittää nyt taivutella Yhdysvaltain presidentti Trumpia jäämään Pariisin ilmastosopimukseen.

Trump on pompottanut maailmaa sopimuksen avulla kuukausitolkulla. En varmaan ole ainoa, joka on seonnut laskuissa ”lopullista päätöstä” odotellessa. Tänä iltana se viimein tulee – ehkä.

Jos Yhdysvallat jättää Pariisin ilmastosopimuksen, siitä tulee maailman neljäs sopimuksen ulkopuolinen maa. Kolme muuta ovat Nicaragua, Syyria ja Kosovo.

***

Yhdysvaltain mahdollinen vetäytyminen ei kaada sopimusta. Kuten Dallasin eiliset tapahtumat osoittavat, energiamurros etenee vääjäämättä. Vetäytymisellä olisi silti kallis hinta: pahimmillaan se hidastaisi kipeästi kaivattuja päästövähennyksiä ja loisi markkinoille epävarmuutta.

Globaalin etelän näkökulmasta Yhdysvaltojen lähtö herättäisi huolta muun muassa ilmastorahoituksen tulevasta tasosta. Yhdysvaltain Vihreään ilmastorahastoon lupaamasta kolmesta miljardista dollarista vain yksi ehdittiin maksaa presidentti Barack Obaman kaudella, ja loppu rahoitus on jäänyt Trumpin vangiksi.

Rahoituksen epävarmuudesta huolimatta köyhät maat ovat ottaneet kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa entistä suurempaa roolia. Toukokuussa Bonnissa käydyissä välineuvotteluissa Filippiinien ilmastoedustaja Emmanuel Guzman osoitti sanansa Atlantin yli Trumpille: ”Ilman lisääntyneitä ilmastotoimia mikään maa ei voi olla enää suuri.”