Neljä naista pöydän ääressä täyttämässä lehtiöitä.
Synnysosaston ja neuvolatoiminnan lisäksi klinikalla koulutetaan myös noin 65 kyläkätilöä vuositain. Kuva: Synnysosaston ja neuvolatoiminnan lisäksi klinikalla koulutetaan myös noin 65 kyläkätilöä vuositain.

Synnytysklinikka konfliktialueella

African Care onnistuu tavoittamaan äidit ja auttamaan kokonaisia perheitä siellä, missä valtio ei pysty tuottamaan palveluita.

Teksti: Outi Puukko Kuva: Batulo Essak

Somalia on maailman vaarallisin maa olla äiti – lasten ja äitien terveydentilan, koulutustason sekä talouden tilan ja naisten poliittisen aseman perusteella. Silti paljon on tehtävissä. African Care auttaa maailman heikoimmassa asemassa olevia äitejä 30 kilometriä Mogadishusta sijaitsevalla synnytysklinikalla.

”Järjestömme aloitti synnytysklinikka- ja koulutushankkeen vuonna 2012 kouluttamalla henkilökuntaa. Itse olen kätilö ja alan ammattilainen”, kertoo African Caren puheenjohtaja Batulo Essak.

“Naiset tulevat klinikalle, koska he tarvitsevat apua ja tämä on ainoa paikka, missä on miltei ilmaista synnyttää. Asiakkaat ovat köyhiä ja maaseudulta kotoisin. Moni heistä on maan sisäinen pakolainen. Jotkut kulkevat jopa 70 kilometriä ja ennättävät perille viime tipassa”, hän kertoo.

Tämä on ainoa paikka, missä on miltei ilmaista synnyttää.

Klinikan ylläpidosta vastaa African Caren paikallinen kumppani Volunteers for Medical and Development Service (VMSDO). Essak kertoo, että Suomen vuonna 2015 tekemät rajut kehitysyhteistyövarojen leikkaukset osuivat kuitenkin kipeästi klinikan toimintaan.

Toiminta jatkuu, koska synnytysklinikan henkilökunta pyörittää klinikkaa vapaaehtoisvoimin ja African Care tekee varainhankintaa, koordinoi esimerkiksi suomalaista klinikkakumien verkostoa, joka lahjoittaa rahaa synnytyssairaalan ylläpitämiseen. Varat eivät kuitenkin riitä kaikkiin klinikan kuluihin.

”Olemme nyt kuitenkin tilanteessa, jossa äidit joutuvat itse hankkimaan synnytystarvikkeet ja kivunlievityslääkkeet”, Essak sanoo.

Vuodessa klinikalla syntyy noin 1 500 lasta.

“Meille on tärkeää, että jokainen lapsi saa syntymätodistuksen ja rokotuksen”, Essak kertoo.

Äitien ja vastasyntyneiden lisäksi klinikka palvelee perheitä. Isien terveyttä ja lasten rokotuksia hoidetaan neuvolan puolella. Vuodessa yhteensä 15 055 potilasta saa hoitoa.

Vuosittain koulutetaan myös noin 65 kyläkätilöä. He tunnistavat kylissä paikalliset riskisynnyttäjät sekä puhuvat äitiysterveyden puolesta muun muassa paikallisradiossa.

Alueella ei ole vielä toimintakykyistä hallintoa, joka voisi ottaa klinikan vastuulleen.

“Suomesta vierailemme paikan päällä pari kertaa vuodessa turvallisuustilanteesta riippuen. Yhteydenpito on kuitenkin koko ajan tiivistä ja suunnittelemme kaiken yhdessä”, Essak sanoo.

,

African Care

Vuonna 2001 perustettu järjestö, joka toimii Somaliassa ja Suomessa.
Vähentää lapsikuolleisuutta, edistää äitiysterveyttä ja tukee naisten yrittäjyyttä ja voimaantumista.
Suomessa fokuksena on monikulttuurisuustyö maahanmuuttajanaisten kanssa.
Vapaaehtoiseksi voi lähteä kehitysyhteistyöhankkeisiin sekä monikulttuurisuustoimintaan. Somalian äideille ja vastasyntyneille voi lahjoittaa järjestön verkkokaupan kautta hyttysverkon, ämpärin ja saippuan.