Vetoa päättäjiin Gazan suojelemiseksi

Allekirjoita vetoomus Gazan suojelemiseksi

Vaadi päättäjiltä tekoja nyt!

Ihmiset Gazassa ovat järjestelmällisen tuhoamisen kohteena. YK varoitti 19. toukokuuta, että 14 000 vauvaa Gazassa on vaarassa kuolla nälkään, ellei apua saada toimitettua välittömästi. Israel on viimeisen kahden kuukauden ajan estänyt lähes kaiken avun, ruoan, lääkkeiden ja polttoaineen pääsyn Gazaan, jonka seurauksena väestön hengissä selvitytyminen on käynyt mahdottomaksi.  

Samaan aikaan Israel on kiihdyttänyt entisestään Gazan ja palestiinalaisalueiden etnistä puhdistamista, karkoituksia ja aluevaltauksia. Toukokuussa Israel ilmoitti ottavansa koko Gazan haltuunsa ja pakkosiirtävänsä väestön kaistalta muihin maihin. Nämä ovat jatkumoa vakaville kansainvälisille rikoksille, joilla Palestiinan yhteiskuntaa pyritään hävittämään. Toimettomuus on tässä tilanteessa vakava laiminlyönti, joka asettaa EU:n ja Suomen osavastuuseen Palestiinan tapahtumista. 

Haluammeko, että Suomi muistetaan sivusta katsomisesta, kun kokonainen kansakunta tuhottiin silmiemme edessä? Emme voi kääntää selkäämme, emmekä pysyä toimettomina. Allekirjoita vetoomus ja vaadi päättäjiltä tekoja nyt! 

Nyt on viimeinen hetki toimia. Suomen ja EU:n tulee kaikin mahdollisin keinoin painostaa Israelia lopettamaan sotarikokset Gazassa ja palestiinalaisalueiden laiton miehitys. Gazan saarto on kiireellisesti purettava ja siviilit pelastettava kansanmurhalta. YK:n ja humanitaaristen järjestöjen on annettava tehdä työnsä ja pelastaa nälänhädässä olevat ihmiset Gazassa. On myös välttämätöntä, että kaikki israelilaiset siviilipanttivangit ja palestiinalaiset poliittiset vangit vapautetaan ehdoitta, ja sotarikoksiin tai rikoksiin ihmisyyttä vastaan syyllistyneet tahot saatetaan vastuuseen. 

Näiden tavoitteiden edistämiseksi, Suomen ja EU:n tulee viipymättä: 
 

  • Asettaa Israelille laajat kansainväliset pakotteet, kunnes se lopettaa laajamittaiset ihmisoikeusloukkaukset ja palestiinalaisalueiden laittoman miehityksen.* 

  • Tunnustaa Palestiinan valtio oikeudenmukaisen rauhan ja kahden valtion ratkaisun edistämiseksi.** 

Allekirjoita vetoomus nyt!

Vaadi päättäjiltä toimia kansainvälisen oikeuden edistämiseksi ja ihmisoikeuksien toteutumiseksi Israel-Palestiinassa.

Nimi(Pakollinen)
Sähköposti(Pakollinen)
Allekirjoitan vetoomuksen
* Miksi pakotteet?


* YK:n kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) antoi 19. heinäkuuta 2024 ratkaisun, jonka mukaan Israelin läsnäolo miehitetyillä Palestiinalaisalueilla eli Länsirannalla, Itä-Jerusalemissa ja Gazassa on laiton. ICJ asetti velvoitteita myös muille valtioille. Sen mukaan valtiot eivät saa tunnustaa Israelin miehitystä tai antaa tukea sen ylläpitämiselle. 

Suomen ja EU:n tulee välittömästi arvioida kaikki dilplomaattiset, taloudelliset ja poliittiset suhteensa Israelin kanssa ja varmistaa, ettei ne tue Israelin laittoman miehityksen jatkumista. 
Venäjää vastaan on asetettu runsaasti talouspakotteita sen laittoman sodankäynnin vuoksi Ukrainassa. Maailman korkein oikeudellinen elin ICJ on todennut Israelin toiminnan laittomaksi ja edellyttänyt kaikilta valtioilta toimia. Jotta Suomen ja EU:n ulkopolitiikka olisi johdonmukaista, tulisi niiden asettaa Israelille laajoja maakohtaisia talouspakotteita, kunnes se noudattaa ICJ:n päätöstä ja lopettaa laajamittaiset ihmisoikeusrikkomukset ja Palestiinalaisalueiden laittoman miehityksen. 

Pakoitteisiin on syytä lukeutua kaiken asekaupan lakkauttaminen Israelin kanssa ja kaupan lopettaminen Israelin laittomien siirtokuntien kanssa, sillä kauppa tukee Israelin miehitystä ja on suorassa ristiriidassa EU:n ja Suomen omien ulkopoliittisten tavoitteiden kanssa. Myös EU:n ja Israelin välinen vapaakauppasopimus on jäädytettävä, kunnes Israel noudattaa sopimukseen kirjattua ihmisoikeuspykälää. 

EU on asettanut pakotteita yksittäisille väkivaltaisille israelilaisille siirtokuntalaisille, mutta ne ovat perusteettoman kapeita ja niitä tulisi laajentaa huomattavasti. EU:n olemassa olevaa pakoteregiimiä tulisi laajentaa koskemaan Israelin viranomaisia ja päättäjiä, jotka ovat vastuussa vakavista kansainvälisistä rikoksista

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on antanut pidätysmääräyksen Israelin johtajista epäiltyinä siviiliväestön tuhoamisesta, näännyttämisetä ja murhaamisesta. ICC antoi pidätysmääräyksiä myös Hamasin johdolle siviilien tuohoamisesta, murhaamisesta ja panttivankien ottamisesta, mutta Israel on teloittanut kyseiset henkilöt ilman oikeudenkäyntiä. 

EU:lla on voimassa laajat pakotteet Hamasille ja muille aseellisille ryhmille Gazassa. 
 

** Miksi tunnustaminen?

** Nojaten ICJ:n em. päätökseen, YK:n yleiskokous vaati Israelia vetäytymään sen kansainvälisesti tunnustetuille rajoille vuoden 2025 syyskuuhun mennessä ja on kutsunut koolle kansainvälisen korkean tason konferenssin kahden valtion ratkaisun ja YK:n päätöslauselmien toimeenpanemiseksi. Kesäkuussa järjestettävää rauhankonferenssia isännöivä Ranska on ilmoittanut tunnustavansa Palestiinan valtion. Suomen johto on todennut, että Palestiina tullaan tunnustamaan kun aika on oikea. Iso-Britannia ja Kanada ovat hiljattain liittyneet Ranskan aloitteeseen, ja niin tulee Suomenkin tehdä. Oikea aika tunnustamiselle on nyt. 

Faktalaatikko 1: Onko EU:n ja Suomen toimilla väliä?  

EU on Israelin isoin kauppakumppani, jolla huomattavaa vipuvoimaa vaikuttaa tilanteeseen ja Israelin toimintaan. EU on merkittävä toimija Israelissa ja Palestiinassa, mutta se ei tällä hetkellä käytä vaikutusvaltaansa.  

EU-maat käyvät edelleen asekauppaa Israelin kanssa ja tekevät taloudellista yhteistyötä Israelin laittomien siirtokuntien kanssa. EU on myös solminut Israelin kanssa vapaakauppasopimuksen, jonka ehtona on ihmisoikeuksien kunnioittaminen.  

Mikäli EU asettaisi Israelille laajat pakotteet, sillä voi olla ratkaiseva vaikutus Palestiinan yhteiskunnan selviytymiselle ja kansainvälisen oikeuden toteutumiselle alueella. 

Faktalaatikko 2: Miksi EU:n ja Suomen pitää toimia? 

Suomen ja EU:n pitää toimia, koska kansainvälinen oikeus ja kansalaismielipide edellyttävät sitä. 
Vakavat kansainväliset rikokset laukaisevat valtioiden velvollisuuden lopettaa osallisuutensa rikolliseen toimintaan ja tehdä voitavansa niiden estämiseksi. Toimettomuus on tässä tilanteessa vakava laiminlyönti, joka asettaa EU:n ja Suomen osavastuuseen Palestiinan tapahtumista.  

YK:n Palestiinalaisalueiden erityisraportoija Francesca Albanese on esittänyt EU:n johtajien, Ursula von der Leyenin ja Kaja Kallaksen, tuomista kansainväliseen rikostuomioistuimeen siksi, että nämä eivät ole toimineet palestiinalaisten auttamiseksi Gazassa vaan pikemminkin osoittaneet ymmärtämystä Israelille. 
Tilanne miehitetyillä Palestiinalaisalueilla on sietämätön. Israel on viimeisen puolentoista vuoden aikana tappanut virallisten lukujen mukaan noin 53 000 gazalaista, suuri osa lapsia. Todellisuudessa kuolonuhrien määrä on huomattavasti isompi, mahdollisesti ylittäen 200 000. Israel on näännyttänyt siviilejä, pommittanut sairaaloita ja ambulansseja, tuhonnut Gazan terveydenhuoltojärjestelmän ja teloittanut avustustyöntekijöitä. Gazasta on tullut maailman vaarallisin paikka lapsille ja avustustyöntekijöille.  

Maailman arvovaltaisin tuomistuin eli YK:n kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) määräsi Israelia jo tammikuussa 2024 lopettamaan palestiinalaisten tappaminen ja sallimaan humanitaarisen avun pääsyn Gazaan. ICJ on myös vuoden 2024 heinäkuussa vaatinut Israelia vetäytymään sen laittomasti miehittämiltä palestiinalaisalueilta ja edellyttänyt muilta valtioilta toimia Israelin rikollisen toiminnan estämiseksi. 
ICJ ja kansainvälinen oikeus velvoittaa Suomea, mutta myös suomalaiset haluavat päättäjiltä vahvempia toimia. Vuoden 2024 lokakuussa, enemmistö suomalaisista kannatti talouspakotteiden asettamista Israelille ja yli 60 prosenttia tuki Israelin johdon asettamista syytteeseen sotarikoksista Gazassa. Samassa kyselyssä noin puolet suomalaisista kannatti Palestiinan valtion välitöntä tunnustamista. 

Faktalaatikko 3: Tekeekö EU ja Suomi tällä hetkellä tarpeeksi? 

Suomen hallituksen suunta on oikea, mutta kansainvälinen oikeus ja Suomen kansalaiset edellyttävät vahvempia painostuskeinoja. EU:n päätöksenteko on lamaantunut johtuen jäsenmaiden erimielisyyksistä. Suomen on kuitenkin mahdollista toimia myös itsenäisesti ja osana samanmielisiä koalitioita. 

Suomen poliittinen johto on toukokuussa tuominnut Israelin harjoittamat pakkosiirrot sotarikoksena ja tukenut Israelin taloudellista painostamista EU:ssa. Suomen hallitus on myös vaatinut osapuolia palaamaan tulitaukoon, Israelia päästämään humanitaarista apua Gazaan ja Hamasia vapauttamaan panttivangit.  
Suomen hallituksen tulee toimia välittömästi ja päättäväisesti siviilien suojelemiseksi ja vakavien kansainvälisten rikosten estämiseksi. Israelia on painostettava konkreettisin keinoin Gazan julman ja laittoman saarron lopettamiseksi, humanitaarisen avun vapaan pääsyn sallimiseksi ja YK:n ja humanitaaristen järjestöjen työn mahdollistamiseksi alueella. On myös välttämätöntä, että kaikki israelilaiset siviilipanttivangit ja palestiinalaiset poliittiset vangit vapautetaan ehdoitta, ja sotarikoksiin tai rikoksiin ihmisyyttä vastaan syyllistyneet tahot saatetaan vastuuseen. 

Samaan aikaan on edistettävä kansainvälisen oikeuden mukaista poliittista ratkaisua, jotta Israelin ja Palestiinan konfliktin juurisyihin voidaan puuttua. 

Näiden tavoitteiden edistämiseksi, Suomen ja EU:n tulee arvioida kaikki dilplomaattisest, taloudelliset ja poliittiset suhteensa Israelin kanssa ja varmistaa, ettei se tue Israelin laittoman miehityksen jatkumista. EU:n ja Suomen asettaa Israelille laajoja maakohtaisia talouspakotteita, kunnes se noudattaa ICJ:n päätöstä ja lopettaa laajamittaiset ihmisoikeusrikkomukset ja Palestiinalaisalueiden laittoman miehityksen. Suomen tulee myös tunnustaa Palestiinan valtio yhdessä Ranskan, Iso-Britannian ja Kanadan kanssa oikeudenmukaisen rauhan ja kahden valtion ratkaisun edistämiseksi.