Mistä on kyse?

Vallaton-festivaali koittaa maanantaina 23. syyskuuta kello 17–22 Tampereen Kalevan hallilla (Sarvijaakonkatu 28). Luvassa on immersiivinen, monitaiteellinen tapahtuma, jonka keskiössä on maailman valtarakenteet ja niiden purkaminen – sekä se, miten ne heijastuvat meidän kaikkien elämiin.

Miksi?

Olemme rakentaneet modernin maailmamme pelilogiikan mukaan, jossa on voittajat ja häviäjät. Ennen kaikkea pelin tarkoitus on pelata peli loppuun. Käymme koulut valmistuaksemme, ponnistelemme saadaksemme kunnioitetun työuran, työskentelemme päästäksemme eläkkeelle tai saadaksemme tarpeeksi rahaa ‘exittiin’. Pelilogiikan mukaan olemme vallanneet muiden maita ja tuhonneet luontoa, joka on vain peliväline voiton saavuttamiseksi.

Pelin kilpailuasetelman säilyttääkseen ei voi jättää puuta kaatamatta tai ihmisen huomiota louhimatta, koska jos minä en tee, joku toinen tekee kuitenkin. Kolonisaatio on tarina ihmisen erillisyydestä, suhteesta luontoon ja suhteesta toisiinsa. Sorto, syrjintä ja luontokato ovat seurausta pelistä, jossa on voitettava tai joku toinen voittaa.

Mutta emme pysty muuttamaan maailmaa samalla logiikalla, jolla olemme rakentaneet nykyisen järjestelmämme. Emme voi tehdä lisää samaa ja olettaa erilaista lopputulosta.

Peli on nyt pelattu – game over. Ja siksi nyt meidän on aika leikkiä.

Mitä jos alkaisimmekin elää elämää leikin logiikalla? Leikissä tärkein periaate on leikin jatkuminen, ei sen päättyminen. Leikissä ei ole voittajia tai häviäjiä, vaan leikin jatkuminen on kaikkien yhteinen tavoite. Pieni taimi keittiönpöydällä ehkä muistuttaa, että elämän ainoa tavoite on jatkaa elämää. Jos luonto osaa leikin pääperiaatteen, enkö minäkin, itse osana luontoa, osaisi leikkiä ja elää? Olen homo ludens, leikkivä ihminen.

Leikissä kukaan ei tiedä, kuinka se päättyy, vaan sitä luodaan yhdessä muiden kanssa. Leikki tarjoaa meille väylän kuvitella sellaista maailmaa, jota ei vielä ole ja purkaa jähmeitä rakenteita. Leikki on vallatonta!

Maailman ei tarvitse olla sellainen kuin se on nyt. Siksi meidän on aika rikkoa mielikuvamme siitä, mikä on mahdollista. Vain niin voimme kuvitella maailman, jossa valta on jaettu oikeudenmukaisemmin.

Mutta miltä vallaton tulevaisuus näyttää? Kukaan ei tiedä – vielä. Tule ottamaan selvää.

Ketkä?

Suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo järjestää tapahtuman yhdessä taiteilijakollektiivi Labra 540:n, kaupunkiviljelyä edistävän Blokgardenin, Ekata Theater:n ja muusikoiden Lotta Hagforsin ja Kasheshi Makenan kanssa. Festivaali on jatkumoa Fingon ja Suomen Lähetysseuran järjestämälle YK:n tulevaisuushuippukokous-studiolle, joka tapahtuu samassa tilassa aiemmin samana päivänä.