Palkinnon voittajat Eeva Forssén ja Antti Komulainen.
Vuoden maailmanparantaja 2023 -palkinnon voittajat Eva Forssén ja Antti Komulainen.

Vuoden maailmanparantaja 2023: aviopari Antti Komulainen ja Eva Forssén

Voittaja julkaistiin Maailma kylässä -festivaalilla sunnuntaina 28. toukokuuta. Palkinnon arvo on tuhat euroa ja sen myöntää suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo.

Kuva: Sami Sorasalmi

Vuoden 2023 maailmanparantajaksi on valittu aviopari Antti Komulainen ja Eva Forssén. He toimivat FSE-järjestönsä (Finnish Special Education in Africa) kautta Tansanian Arushassa kuulovammaisten parissa.

”Tämä palkinto merkitsee sitä, että työtämme kuurojen parissa arvostetaan. Haluan tässä yhteydessä sanoa, että me emme ole tehneet sitä työtä kahdestaan, vaan meillä on valtaisa, ihana tukijoukko, joka tekee pyyteetöntä vapaaehtoistyötä. Tämä tunnustus on myös heille”, sanoo Eva Forssén.

”Aika huikea palkinto siitä työstä, mitä olemme tehneet. Menee sanattomaksi, koska tietää, että mukana on ollut myös muita loistavia kandidaatteja palkinnon saajaksi. Kun tulee itse valituksi, niin vetää vähän nöyräksi ja hiljaiseksi”, sanoo Antti Komulainen.

Kunniamaininnan saivat kaksi kärkikolmikkoon yltänyttä maailmanparantajaa: Minna Impiö ja Markus Raivio.

Palkinto jaossa kolmannen kerran – keräsi reilut 70 ehdotusta

Vuoden maailmanparantaja -palkinto jaettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. Tunnustus on tarkoitettu henkilölle, jonka toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa.

Palkinnon arvo on tuhat euroa ja sen myöntää suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo.

Kuka tahansa saattoi ehdottaa palkittavia henkilöitä 30.4.2023 asti. Ehdotuksia tuli määräaikaan mennessä reilut 70.

Sekä kärkikolmikon että rahapalkinnon saajan valitsi tuomaristo, johon kuuluivat presidentti Tarja Halonen, Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér ja ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed. Tuomariston puheenjohtaja on Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen

”Kaikkia tänä vuonna palkittuja yhdistää Suomen rajojen ulkopuolelle ulottuva sinnikäs työ. Tahdomme heitä kiittämällä muistuttaa siitä, että Suomi on edelleen osa maailmaa ja meidän on kannettava vastuuta kaikkein heikoimmassa asemassa olevien hyvinvoinnista. Se parantaa myös omaa hyvinvointiamme. Olemme kaikki sidoksissa toisiimme”, sanoo tuomariston puheenjohtaja Anni Valtonen.

Näin raati perusteli voittajaa:

Antti Komulainen ja Eva Forssén ovat toimineet FSE-järjestönsä (Finnish Special Education in Africa) kautta Tansanian Arushassa vuodesta 2013 kuulovammaisten parissa. Arusha kuule! -hankkeen tuloksessa kuulovammaisten oppiminen on mennyt harppauksin eteenpäin. Nyt hankkeessa ollaan jo siirtymässä perusopetuksesta ammatilliseen kolutukseen. Antti Komulaisen ja Eeva Forssénin työ Tansaniassa on ollut pitkäkestoista ja sitkeää. Arvostamme vuosien sitoutumista vaativaa, haavoittuvaan ihmisryhmään kohdistuvaa kehitystyötä.

Kunniamaininnan saaneita perusteltiin näin:

Toimitusjohtaja Minna Impiö johtaa kansainvälisesti menestyvää Mifuko Oy:ta. Yrityksen toisen omistajan, Mari Martikaisen kanssa he perustivat vuonna 2009, sinnikästä työtä vaatineen tuotantoketjun Keniaan, Tansaniaan ja Ghanaan, jonka avulla Mifuko on saanut tuotua Afrikan maaseudun naisten käsityötuotteet kansainvälisille markkinoille. Mifuko työllistää jo yli 1 300 naista. Minna Impiön työ Mifukossa on hieno osoitus siitä, että naisten elinolojen ja työmahdollisuuksien parantaminen vahvistaa aina koko yhteisöä.

Markus Raivio on mielenterveysvaikuttaja ja yhteiskunnallinen yrittäjä, joka oli vuoden alussa kehittämässä mielenterveystoimintaa Nairobin slummeissa Keniassa. Kaikessa Markus Raivion työssä on läsnä ymmärrys, että oltiinpa missä tahansa päin maailmaa, kaikkia eikä kaikkea voi kokonaan korjata, mutta silti elämä voi olla merkityksellistä ja elämisen arvoista.

Lisätiedot:

Anni Valtonen
anni.valtonen@fingo.fi
+358 50 317 6717