Videoblogi: ”Not without us!”, järjestöt muistuttavat

Huippukokouksen toinen päivä alkoi harmaana, eikä vain sään suhteen. Mitä tehdä, kun järjestöjen keskeisiä vaatimuksia ei millään huomioida Busanin loppuasiakirjassa?

Teksti: Anna-Sofia Joro

Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen – ja BetterAidin Tony Tujan – kertovat toisen kokouspäivän tunnelmista Busanissa.
Aikaisin aamulla 300 kokoukseen osallistuvaa kansalaisyhteiskunnan edustajaa kutsuttiin palaveriin Grand Hotelissa.
Kansalaisyhteiskunta on hyvin pettynyt loppuasiakirjan nykytilaan ja haluaa avata pari kriittistä kohtaa neuvottelulle. Myös Kiinaa ollaan maanittelemassa takaisin neuvottelupöytään – mutta tästä lisää tuonnempana.
BetterAidin ”sherpa”, kansalaisyhteiskunnan puolesta neuvotteleva Tony Tujan ilmaisi turhautumisen toisen kokouspäivän avajaistilaisuudessa.
”Kansalaisyhteiskunta on syvästi pettynyt siihen, mitä Busanissa tapahtuu. Meitä yritetään sulkea ulos neuvotteluista, vaikka olemme virallinen neuvottelijaosapuoli.”
”Hillary Clinton puhuu tässä tilaisuudessa avun läpinäkyvyydestä, ja kansalaisyhteiskunta kannustaa kaikkia Busaniin osallistuvia läpinäkyvyyteen näissä ratkaisevissa neuvotteluissa. Se alkaa juuri täältä, neuvottelupöydästä.”
Messukeskus BEXCOn auditoriossa kansalaisyhteiskunta tuki Tujanin puhetta nousemalla seisomaan ja yhtymällä tämän sanoihin: ”not without us if it is about us” – ei ilman meitä, jos kyse on meistä.
Ennen Tujania tilaisuudessa kuultiin korkea-arvoisten vieraiden, kuten Etelä-Korean presidentin Lee Myung-bakin näkemyksiä kehityksestä.
Presidentti kertoi, kuinka Etelä-Korea on 50 vuodessa kehittynyt yhdestä maailman köyhimmistä maista tärkeäksi kehitysavun antajaksi. Hänen mukaansa maan salaisuus on koulutus. Lee Myung-bak myös lupasi tuplata Etelä-Korean virallisen kehitysavun vuoteen 2015 mennessä.
”Maailma odottaa Busanin saavuttavan parempaa kehityspolitiikkaa paremman elämän puolesta, emmekä me petä teitä”, OECD:n pääsihteeri Angel Gurría lupaili.
”Kehitysavun tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomaksi. Me voimme ja meidän täytyy päästä sinne. Ainoa mikä meitä estää olemme me itse”, Jordanian kuningatar Rania al-Abdullah kannusti.
Kaikki toivoivat Busanilta suuria. Huomenna näemme, miten käy.
***
Tänään naisjärjestöt kokivat erityistä tyytymättömyyttä, jota aiheutti kokoukseen ensimmäistä kertaa osallistuva Yhdysvaltain ulkoministeri. Hillary Clinton nimittäin julkisti sukupuolten välistä tasa-arvoa ja kehitystä koskevan Busan-toimintasuunnitelman. (Busan Joint Action Plan on Gender Equality and Development). Clinton korosti moneen otteeseen naisten keskeistä roolia kehityksessä.
Naisjärjestöt ympäri maailmaa kuitenkin toteavat tiedotteessaan, etteivät he voi hyväksyä suunnitelmaa, joka niin räikeästi painottaa naisten aseman edistämistä talouskasvun välineenä. Järjestöjen mukaan suunnitelmaa pitää muokata radikaalisti.
”Tietenkin on hienoa saada hallituksilta uutta rahoitusta naisten oikeuksiin, mutta sen pitäisi pohjautua aidolle sitoutumiselle naisten oikeuksiin ja lisätä naisten itsemääräämisoikeutta”, Katia Uriona bolivialaisesta Coordinadora de la Mujer -järjestöstä sanoi.
Lisätietoja

Kepan Busan-sivu