Kreikka on vielä kaukana kehitysmaastatuksesta

Kreikan, Espanjan ja Portugalin kansantulot ovat reilusti yli kehitysmaalinjan, eivätkä ne kehitysmaiksi EU-jäseninä kelpaisikaan. Sen sijaan Bulgaria, Latvia ja Liettua saattaisivat olla kehitysmaita, jos ne eivät olisi EU:n jäseniä.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Giordano Aita

Julkisessa keskustelussa ja etenkin sosiaalisessa mediassa talousvaikeuksiensa kanssa painiskelevaa Kreikkaa on kutsuttu kehitysmaaksi, ja jotkut ovat kutsuneet Kreikan-apua kehitysavuksi. Oikeasti Kreikan henkeä kohden lasketun 26 950 dollarin bruttokansantulon tulisi romahtaa alle puoleen ja pysyä siellä kolme vuotta peräkkäin, jotta se ”pääsisi” kehitysmaiden listalle.
Lisäksi Kreikan pitäisi erota EU:sta, jotta siitä tulisi kehitysapukelpoinen valtio.
Tämä johtuu OECD:n kehitysapukomitea DACista, joka päivittää kolmen vuoden välein listan maista, jotka voivat vastaanottaa virallista kehitysapua.
Listalle pääsevät kaikki YK:n määrittelemät vähiten kehittyneet maat ja Maailmanpankin taulukoimat keskituloiset maat — eli maat, joiden henkeä kohden laskettu bruttokansantulo on alle 12 275 Yhdysvaltain dollaria. Listalta lasketaan kuitenkin pois G8-ryhmän jäsenmaat, EU:n jäsenmaat sekä maat, joiden EU-jäsenyys on lyöty lukkoon. Nykyisten ja tulevien EU-maiden tukemiselle unionilla on omat väylänsä, joita ei sääntöjen mukaan voida laskea kehitysavuksi.
Euroopassa myös kehitysmaita
Portugali on Kreikkaa piirun verran lähempänä keskituloisten maiden rajaa, Espanja taas selvästi kauempana. Sen sijaan vain EU-jäsenyys näyttää pitävän muuten keskituloisten Bulgarian, Latvian ja Liettuan kehitysmaastatuksen yläpuolella — Latvia ja Liettua tosin ovat aivan rajan tuntumassa, joten jos niiden talous kasvaa vähänkin, niitä tuskin laskettaisiin kehitysmaiksi EU:n ulkopuolellakaan.
Juuri ja juuri viivan yläpuolella korkeatuloisiksi maiksi luokitellaan Kroatia, Puola ja Unkari. Lähialueiltamme löytyy myös kehitysavun vastaanottajia, kuten Albania, Azerbaidzhan, Bosnia-Hertzegovina, Kosovo, Makedonia, Moldova, Montenegro, Serbia ja Turkki.
Myös Venäjä olisi henkeä kohden lasketun bruttokansantulonsa mukaan ylemmän keskitulon kehitysmaa, mutta G8-jäsenyys suojelee sitä tältä statukselta. Ostovoimakorjatulla bruttokansantulolla Venäjä taas nousee korkean tulotason maaksi.
Bruttokansantuloa pidetään laajalti liian yksiulotteisena mittarina maiden kehitykselle. Kesäkuun lopulla Rio de Janeirossa järjestettävän YK:n kestävän kehityksen kokouksen agendan yksi suuri kysymys onkin tarkempien ja toimivampien kehityksen mittarien kehittäminen.

DAC List of ODA Recipients
Kepan Rio-kokoussivu