Ville Skinnari
Kuva: Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari kuvattuna eduskunnassa 10.9.2019.

Kuuntele: Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin haastattelu

Uusi kehitysministeri on ylpeä suomalaisesta yhteishengestä ja arvopohjaisesta politiikasta. Kansalaisjärjestöjä hän kutsuu mukaan Afrikka-strategian valmisteluun.

Teksti: Sanna Ra Kuva: Sakari Piippo

Naisten ja tyttöjen oikeudet sekä koulutus. Nämä ovat kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarille Suomen kehitysyhteistyön painopisteistä kaikkien tärkeimmät. 

”Vaikka jo 90 prosenttia maailman lapsista pääsee kouluun, monet heistä jäävät vaille perustaitoja. Siksi Suomen ja kansalaisjärjestöjen pitää jakaa osaamistaan”, Skinnari sanoo Fingon podcastin uusimmassa jaksossa, joka nauhoitettiin eduskunnassa 10. syyskuuta.

Kansalaisjärjestöille on tulossa lisää rahoitusta, ja Skinnarin mukaan sitä kohdennetaan kehittyvien maiden kansalaisjärjestöjen toimintakyvyn vahvistamiseen. Skinnari myös kutsuu kansalaisjärjestöt mukaan Afrikka-strategian valmisteluun ja kehuu suomalaista yhteishenkeä.

”Suomalainen tiekartta-ajattelu, yhdessä tekeminen, on sellaista, josta moni kansainvälinen kollega kyselee”, Skinnari sanoo. Hän aikoo viedä tätä viestiä eteenpäin myös Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana.

”Maailma huutaa yhtenäisempää Eurooppaa ja yhteistä arvopohjaa. Suomen EU-puheenjohtajuuskausi on hyvä alku siihen. Yksi kädenjälki jonka haluaisin jättää olisi se, että etenkin kehityspolitiikassa uskallettaisiin vihdoin katsoa pidemmälle tulevaisuuteen, ei vaan yhdelle nelivuotiskaudelle.”

Hän myös peräänkuuluttaa dialogia vaikeidenkin maiden kanssa.

”Tänä päivänä ulko- ja turvallisuuspolitiikka, kehityspolitiikka ja kauppapolitiikka liittyvät toisiinsa. Enää keskustelua ei voi käydä yksittäisissä siiloissa. Kuten olemme hallitusohjelmaan kirjanneet: kehityspolitiikka on osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa”, Skinnari linjaa.

Podcast-jaksossa Skinnari kertoo myös, millaista on olla toisen polven kansanedustaja ja paljastaa podetaanko hänen perheessään ilmastoahdistusta. Osa haastattelusta ilmestyy seuraavassa Maailman Kuvalehdessä. Voit kuunnella jakson Spotifyssa, Apple podcasteissa ja Soundcloudissa:

,