Kepa 25 vuotta: Mikä Kepa on?

Kepasta ja kehitysmaaliikkeestä on moneksi. Tusinalta Kepan 25-vuotisjuhliin osallistuneelta kysyttiin joko päällimmäisiä ajatuksia Kepasta tai sitä, mitä kehitysjärjestöjen pitäisi tehdä toisin tai paremmin.

Teksti: Pasi Nokelainen

 
Projektikoordinaattori Lotta Staffans Reilun kaupan puolesta Repu ry:stä
”Maailma kylässä -tapahtuma on ihan parasta Kepaa. Meillä on ollut siellä pitkään Reilun kaupan kahvila. Muuten Kepassa on tärkeintä se, että se tuo yhteen niin monenlaisia järjestöjä ja ihmisiä toimimaan yhdessä oikeudenmukaisen maailman puolesta.”

Toiminnanjohtaja Kim Remitz Pakolaisavusta
”Uusiutua pitää, mutta toisaalta se on vaikeaa. Pitäisi muistaa ja uskaltaa olla radikaali. Kun asioihin tottuu liikaa, järjestöstä tulee instituutio ja kuka nyt haluaa työskennellä instituutiolle. Tämä kenttä tulee muuttumaan seuraavien vuosien aikana paljon. Kepan kannattaa miettiä arvojaan ja pitää silmät auki: järjestökenttä ei enää viiden vuoden päästä sama kuin nyt.”

Ohjelmajohtaja Jussi Palojärvi  Plan Suomi Säätiöstä
”Haluan toivottaa moni-ilmeiselle 25-vuotiaalle Kepalle onnistumisen iloa ja edelleen vahvaa vaikuttamista. Järjestökenttä tarvitsee Kepaa.”

Toiminnanjohtaja (16.8. alkaen) Janne Ronkainen Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK:sta
”Kehitysajattelua voisi kääntää niin päin, että ymmärrys maailman tilasta alkaa olla Etelässä parempi kuin täällä. Meillä on yhä vähemmän vietävää, mutta enemmän tuotavaa. Kehitysmaat ovat kokeneet monia asioita ja mullistuksia, jotka meillä ovat vielä vasta edessä.”

Hallituksen jäsen Antti Kaski Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:stä (KVT)
”Kepa on KVT:lle korvaamaton kotimaan verkostoitumisen ja koulutusten kannalta. Kansainväliset verkoston ovat meillä kunnossa omasta takaa, mutta kotimaassa Kepan antaa turvaa ja jatkuvuutta. Konkreettisimmillaan yhteistyö on Maailma kylässä -tapahtumassa, jossa tälläkin kertaa kansainvälinen työleiri rakentaa festivaalialuetta.”

Maarit Nikkanen, Kepan ensimmäisiä työntekijöitä
”Kun ajatellaan kokonaisuutta, niin samassa veneessähän tässä ollaan. Esimerkiksi ilmastomuutoksen aiheuttamat ongelmat tulevat lopulta myös meille tässä rajallisten resurssien maailmassa. Toisaalta meillä myös on paljon opittavaa kehitysmaista. Etelää voidaan auttaa myös oman elämän ’downshiftaamisella’.”

Kehityspoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Pasi Hellman ulkoministeriöstä
”Kepa on meille mainio yhteistyökumppani – ja sparraaja. Ja tämä sparrausuhde toimiin molempiin suuntiin.”

Tiina Nuto, Kepan ensimmäinen tiedottaja Nicaraguassa sekä entinen hallituksen jäsen
”Me apusukupolven edustajat ihmettelemme, miksi apua ei saa enää kutsua avuksi. Kaikki puhuvat vain yhteistyöstä ja lobbaamisesta, mutta edelleen on tilausta tarveperustaiselle avulle ja perustarpeiden tyydyttämiselle.”

Nur Mohamud Suomi-Somalia-seurasta
”Kokemukseni mukaan – ja olen paljon Kepan järjestämissä tapahtumissa ja tilaisuuksissa – Kepa tuo hyvin erilaisia järjestöjä yhteen. Kepan toiminta Etelässä on esimerkillistä, sillä hyvän hallinnon ja demokratian tukeminen on aivan keskeistä.”

Kehitysyhteistyö-networker Jaakko Weuro Suomen Partiolaisista
”Näin juhlapäivänä halusin muistella partion perustajan lordi Baden-Powellin viimeisiä sanoja ’Jätetään maailma vähän parempana paikkana kuin millaisena sen löysimme’. Ja sitähän täällä tehdään ja siitä on kyse.”

Taloudenhoitaja Jorma Ikonen Suomi-Nicaragua-seurasta
”Taloustieteilijänä haluaisin korostaa matkailun merkitystä kehitykselle, ja nyt en puhu massaturismista enkä reppumatkailussa. Kehitysyhteistyössä pitäisi tukea paikallisia ohjelmapalvelu-, ravintola-, ja hotelliyrittäjiä. Tämä puoli on jäänyt vähän vähälle huomiolle.”

Kehityspolitiikan koordinaattori Hilkka Vuorenmaa Väestöliitosta
”Kepa on näiden vuosien saatossa oppinut ottamaan huomioon jäsenjärjestöjensä eri toiminta alueet ja näkee koko kirjon sekä monimuotoisuuden.”

 
 
Kuvat Kristo Sylman.

Lue myös ”Kepa 25 vuotta: ’Rähinäneuvos’ ja Ondongan kuninkaan hoviherra palkittiin”