Linda Konate ja Eva Biaudet lavalla.
Linda Konate ja Eva Biaudet. Kuva: Doris Hakkarainen.

Fingon kevätkokouksessa pohdittiin järjestöjen roolia kestävyysmurroksessa

Fingon kevätkokous järjestettiin 12.5.2025 Helsingin Suvilahdessa Tiivistämössä ja etäyhteyksin. Kokousta ennen pureuduttiin näkökulmiin kestävyysmurroksesta.

Kevätkokous alkoi asiaohjelmalla, jossa paneuduttiin kestävyysmurrokseen. Keskustelua alusti dosentti ja oppi- ja tietokirjailija Hannele Cantell. Puheenvuorossaan Cantell kertoi, millaisia muutoksia kestävyysmurroksen toteuttaminen yhteiskunnan eri tasoilla edellyttää ja mitkä ovat järjestöille ominaisia rooleja tässä. Hän nosti esiin neljä näkökulmaa, jossa järjestöt ovat hyviä:

  • tavoittavat ihmisiä ruohonjuuritasolla ja päätöksenteossa
  • toimivat juuri niillä aloilla, joita Kestävyyspaneeli painottaa
  • ovat rohkeita teoissaan ja (melko) vapaita poliittisista sidoksista
  • toimivat globaalilla näkökulmalla.

”Nyt kun Suomikin on unohtanut maailman köyhät ja sorretut, kansalaisjärjestöt näkevät ja toimivat”, huomautti Cantell ja muistutti, että sivistys on ennen kaikkea rohkeutta puuttua eriarvoisuuteen ja vääryyteen.

Puheenvuoron jälkeen aihetta oman työnsä näkökulmasta kommentoivat Marttaliiton johtava asiantuntija Heidi Holmroos ja Solidaarisuuden asiantuntija Jenna Kettunen.

Holmroos sanoi kestävyysmurroksen alkavan kodeista. Kotitaloudet ovat muutoksen tekijöitä ja sillä on merkitystä, miten suhtaudumme muuhun luontoon, mitä valintoja teemme lautaselle, mitä ostetaan ja jätetään ostamatta.

“Järjestöjen tulee toimia sillanrakentajina päättäjien ja kansalaisten kesken sekä tuoda esiin ääniä, joita ei välttämättä muuten kuulu. Kestävyysmurrokseen tarvitaan myös asenteiden ja arvojen muutosta”, Holmroos painotti.

Kettunen kertoi esimerkkejä Solidaarisuuden työstä Keniassa, jossa tehdään töitä kiertotalouden kanssa ja jätteestä on esimerkiksi tehty lannoitetta. Lisäarvo järjestönä on paikallisuus, ruohonjuuritason tunteminen sekä monitoimijayhteistyö.

Alustusten jälkeen osallistujat pääsivät pohtimaan kestävyysmurrosta oman järjestönsä näkökulmasta pienryhmissä.

Muuttuva toimintaympäristö ja uusia jäseniä

Kevätkokouksessa saatiin myös maistiainen 24.–25.5. järjestettävästä Maailma kylässä -festivaalista, kun Rauhan ääni -konsertissa mukana oleva Nemat Battah esitti pari kappalettaan. Palestiinalais-jordanialaisen muusikko Battahin itse säveltämä musiikki tutkii hänen omia kokemuksiaan sukupolvien välisistä sotatraumoista.

Nemat Battah esiintyy.
Nemat Battah esiintyi kokouksessa. Kuva: Doris Hakkarainen.

Varsinaisessa kevätkokouksessa hyväksyttiin vuoden 2024 toimintakertomus ja tilinpäätös. Muuttuvassa toimintaympäristössä Fingon jäsenet ovat tulleet entistä vahvemmin yhteen ja mediatyö on tuottanut tulosta.

Kokousosallistujia tervehtivät myös Fingon puheenjohtaja Eva Biaudet ja Fingon tuleva toiminnanjohtaja Linda Konate. Biaudet korosti järjestöjen työn tärkeyttä merkityksellisen tekemisen muodossa. Osallistumalla järjestöjen työhön ja tukemalla sitä, jokainen voi löytää tapoja vaikuttaa yhdenvertaiseen maailmaan ja kestävän kehityksen edistämiseen. Konate muistutti, että vaikeissa ajoissa on aina toivoa ja kehotti menemään rohkeasti eteenpäin. Hän aloittaa tehtävässään kesäkuussa.

Kokouksessa hyväksyttiin myös vaalivaliokunta, joka lähtee valmistelemaan Fingolle syksyllä valittavan uuden hallituksen kokoonpanoa. Lisäksi toivotettiin tervetulleeksi Fingon uudet jäsenet Villa Karon ystävät ry, Perpetuum Mobile ry / Artists at Risk -verkosto, Indian Women in Finland ry, Helsinki International Artists Association ry ja “Äs-sänääbil” arabialaisen kulttuurin yhdistys ry. Kokouksen puheenjohtajana toimi Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Kaisa Leikola.

Katso lisää kuvia Fingon Flickr-tililtä.

Maailma kylässä -festivaalin ja Fingon roll-upit.
Kuva: Doris Hakkarainen.