Millaista yhteistyötä olet tehnyt järjestöjen kanssa globaalikasvatuksessa?
Meillä on ollut paljon kouluvierailuita Suomen Somalia-verkoston kautta. Vierailut ovat avanneet pakolaisuuden juurisyitä, ja vierailijat ovat olleet sekä järjestön hanketyöntekijöitä että pakolaisia.
Millaisesta järjestöjen tuesta olet omassa työssäsi hyötynyt ja millaista tukea toivoisit jatkossa?
Olen saanut paljon tukea ja keskusteluapua esimerkiksi siihen, miten toimia voimistuvan rasismin keskellä. Erityisesti nuorten poikien asenteet ovat viime vuosina jyrkentyneet. Olin ehtinyt tilata kouluvierailun luokalle, jonka asenteet ja ilmapiiri olivat hyvin rasistisia. Tämän havaittuani, olin heti yhteyksissä Suomen Somalia-verkostoon ja päädyimme yhteistuumin perumaan kouluvierailun. Vierailija olisi ollut somalitaustainen pakolainen, emmekä olisi kyenneet takaamaan hänelle turvallista tilaa.
Esimerkki osoitti kuitenkin, että me yhteiskunnallisten aineiden opettajat tarvitsemme tukea tällaisiin tilanteisiin. Miten toimia, jos kohtaamme vastaavanlaisen tilanteen jatkossa? Myönnän, että perumispäätökseen vaikutti myös konfliktinpelko. Me opettajat tarvitsemme tukea siihen, miten keskustella oppilaiden kanssa ihmisten yhdenvertaisuudesta ja ihmisoikeuksista, näistä peloista huolimatta. Tällaisiin kysymyksiin globaalikasvatusta edistävät järjestöt voisivat varmasti jatkossa tarjota tukea ja koulutusta.
Millaista globaalikasvatusta olet itse toteuttanut?
Opetan yhteiskunnallisten aineiden alla ihmisoikeuksista, lapsen oikeuksista ja kansalaisoikeuksista. Monelle oppilaalle ei ole itsestään selvää, että nämä oikeudet kuuluvat kaikille, myös Suomeen muualta tulleille.
Miksi globaalikasvatus on mielestäsi tärkeää? Mitä se tarjoaa nuorille?
Elämme globaalissa maailmassa, jossa ei ole rajoja. Ilmastonmuutoksestakin monesti ajatellaan, ettei se kosketa meitä, vaikkei se ole totta. Emme voi kaivautua poteroihin, sillä maailman ongelmat ovat meidän yhteisiä. Me ihmiset olemme myös pohjimmiltamme hyvin samanlaisia, nauramme ja suremme samoille asioille.
Se, että monimuotoisuus on normaalia ja osa meidän yhteiskuntaamme, tulisi omaksua jo ihan nuoresta pitäen. Monimuotoisuus on myös osa työyhteisöjä, joissa nuoret tulevaisuudessa työskentelevät.
Mitä ajatuksia herää siitä, että järjestöille suunnatusta globaalikasvatustuesta leikataan?
Jos globaalikasvatus vähäksi aikaa laantuu tai jää kokonaan pois, sitä on hirveän vaikea saada takaisin samalle tasolle, kuin aiemmin. Tulokset, jotka on saavutettu, voivat hyvin äkkiä hävitä.