Hankkeen vetäjät poseeraavat CGC-hankkeen roll-upin kanssa.
Kuva: Doris Hakkarainen.

Connect for Global Change -hankkeen projektipäätökset tehty

Connect for Global Change -hankkeessa (CGC) edistetään osallistavampaa, tasa-arvoisempaa ja kestävämpää maailmaa rahoittamalla pieniä ja keskisuuria järjestöjä. Rahoitusta myönnettiin yhteensä kymmenelle globaalin kansalaiskasvatuksen ja kehitysviestinnän projektille, joita toteuttavat yhdessä 15 järjestöä.

Teksti: Anni Vihriälä Kuva: Doris Hakkarainen

CGC-hankkeen ensimmäisellä hakukierroksella rahoitusta haettiin 20 projektille yhteensä 734 187 euron edestä. Hankerahoituksesta pystytään rahoittamaan 10 projektia, joiden yhteisbudjetti on 363 634 €. Rahoitusta saavista kymmenestä projektista puolet on kahden järjestön yhteisprojekteja ja toiset viisi yhden järjestön toteuttamia. Projektit kestävät 10–12 kuukautta.   

CGC-hankkeessa keskiössä on nuorten ja globaalikasvatuksella vähemmän tavoitettujen ihmisten tavoittaminen ja innostaminen mukaan toimimaan kohti tasa-arvoisempaa ja kestävämpää maailmaa. Rahoitettavien projektien toteuttajissa on mukana kuusi nuorisojärjestöä ja nuorilähtöisyys näkyy myös muiden projektien suunnittelussa ja toteutuksessa vahvasti. Nuoret ovat itse suunnittelemassa ja toteuttamassa projekteja, joista he saavat valmiuksia toimia muuttuvassa yhteiskunnassa kestävän elämän edistäjinä.

Nuoria ja vähemmän tavoitettuja kohderyhmiä tullaan tavoittamaan esimerkiksi ammatillisissa oppilaitoksissa, nuorten omissa tilaisuuksissa sekä sosiaalisen median kautta. Myös nuorten parissa työskenteleviä koulutetaan globaalivastuun teemoista. Projekteilla tavoitetaan laajasti ihmisiä ympäri Suomea ja niissä luodaan vahvoja yhteyksiä Suomen ja globaalin etelän välille. Keinoina osallistumisen ja kriittisen ymmärryksen lisäämiseen tullaan näkemään esimerkiksi roolipeli, sarjakuvakirja ja nuorten globaaliin vaikuttamiseen keskittyvä kurssi. Projekteissa myös selkokielistetään globaalikasvatusta sekä opitaan suomalaisten, tansanialaisten ja ugandalaisten nuorten toteuttamista käytännön kestävän kehityksen teoista.

Rahoitukselle iso tarve

Päätökset rahoitettavista projekteista tehtiin kaksivaiheisesti. Ensin julkisella haulla valitut konsultit arvioivat ja pisteyttivät projektit. Sen jälkeen päätökset teki Fingon hallituksen nimittämä, kolmesta globaalin kansalaiskasvatuksen, kehitysviestinnän ja nuorilähtöisyyden osaajasta koostuva arviointiryhmä. Rahoitukselle on iso tarve.

”Nyt kun järjestökentältä on leikattu isosti rahoitusta, tämä projektirahoitus tulee tarpeeseen. Tällä ei voida paikata leikattuja rahoituksia, mutta on tärkeää, että voimme tukea järjestöjen laadukasta globaalin kansalaiskasvatuksen ja kehitysviestinnän toimintaa”, sanoo Fingon globaalikasvatuksen asiantuntija Anna Kivimäki-Pelluz.    

Projektit käynnistyvät maaliskuun alussa, ja samalla alkaa järjestöille suunnattu hankkeen oppimisprosessi. Hankkeen aikana tullaan oppimaan lisää nuorten ja vähemmän tavoitettujen kohderyhmien saavuttamisesta sekä gender-transformatiivisesta ja intersektionaalisesta lähestymistavasta. Fingo järjestää koulutuksia näistä aiheista myös muille kuin CGC-hankkeesta rahoitusta saaville järjestöille. Seuraa Fingon tapahtumakalenteria.

Mikä Connect for Global Change?

Hankkeen tarkoituksena on voimaannuttaa, osallistaa ja yhdistää EU-kansalaisia, erityisesti nuoria ja globaalikasvatuksella vähemmän tavoitettuja kohderyhmiä, ottamaan yhteisvastuuta osallistavamman, tasa-arvoisemman ja kestävämmän maailman edistämisestä. Connect for Global Change -hankkeessa rahoitetaan ja tuetaan pieniä ja keskisuuria järjestöjä 11 Euroopan maassa. Connect for Global Change on osa EU:n DEAR-ohjelmaa.

Hanke kestää 3,5 vuotta ja siinä järjestetään kaksi projektihakua. Seuraava rahoitushaku on auki 1.8.-30.9.2025. Hausta tiedotetaan kesäkuussa järjestettävässä avausseminaarissa sekä Fingon sähköpostilistojen ja somekanavien kautta. Ajantasaista tietoa löydät CGC-hankkeen verkkosivulta.

Rahoitusta saavat projektit

JärjestöProjekti
Suomen Somalia-verkosto ja Esma (Espoon maahanmuuttajien yhdistys)Tulevaisuuden taitajat
Taksvärkki ja RauhanliittoTietoa ja toimintaa kaikille
Food and Forest Development Finland FFD ja Maa- ja kotitalousnaisetMuutoksen makupalat
Interpedia ryYhteinen tulevaisuus peliin
Suomen YK-liitto ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto NUVAAgendaLab
Helinä Rautavaaran museon säätiöTarinoita toivosta, välineitä muutokseen
Suomen NMKY:n Liitto ja NMKY TampereNuorisotyö vaikuttavana globaalikasvattajana
Nuorten SuomiMun tarina – meidän maailma
Suomen RauhanpuolustajatPeace, Action, Inclusion
Vihreät nuoret ja opiskelijatNuori globaali vaikuttaja -kurssi