Fingon jäsenet kokoontuivat syyskokoukseen 25.11. Helsingin Suvilahteen Tiivistämölle ja etäyhteyksin.
Tilaisuuden avasi Fingon toiminnanjohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi, jonka jälkeen Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu valotti järjestöjen nykytilannetta ja tulevaisuuden haasteita.
Nalbantoglu toi esiin muun muassa järjestöjen tilan kapenemisen, tuen yksipuolistumisen ja yhteiskunnan koventuneet arvot. Kun globaalin vastuun kysymysten esille tuomiseen on vähemmän tilaa, on järjestöjen tärkeää jatkaa vaikuttamistyötä sekä pohtia erilaisia uudistumisen keinoja.
Kokouspäivän keynote-puheenvuorossa järjestökouluttaja Salla Saarinen Radical Soul Oy:stä pohti miten järjestötoimija voi johtaa muutosta ja jaksaa itse mukana muutoksen pyörteissä. Kuulijat saivat käytännön vinkkejä muutoksen hallintaan.
Saarinen kehotti konkreettisen muutossuunnitelman lisäksi pohtimaan yksinkertaisia kysymyksiä: miksi muutetaan, miten muutetaan ja mitä halutaan sekä muistutti, että luominen vaatii kuvittelua:
“Vasta kun olet luonut ja kuvitellut kuvan siitä tulevaisuudesta, jonka haluat, voit alkaa luomaan sitä.”
Puheenvuorojen jälkeen paneelissa Fingon jäsenjärjestöt keskustelivat siitä, miten he ovat jo sopeutuneet toimintaympäristön muutoksiin ja millaisia konkreettisia ratkaisuja he ovat löytäneet tulevaisuuden haasteisiin. Keskusteluun osallistuivat Anne Haaranen Pelastakaa Lapset ry:stä, Ari Koivu LiiKeltä, Maiju Korpela Suomen Somalia-verkostosta ja Sara Tabrizizadeh Diakonissalaitokselta.
Järjestöjen puheissa korostuivat yhteistyö paikallistasolla ja Suomessa järjestöjen kesken sekä työn pitkäjänteisyys.
”Vaikka rahoitus ja yhteiskunnan tuki vaihtelee, on pidettä kiinni pienistä jatkumon muruista, niistä järjestön kaikista tärkeimmistä elementeistä”, pohdiskeli Tabrizizadeh.
Korpela ja Koivu kertoivat, että yhdessä tekeminen ja muiden innostus auttavat jaksamaan ja nostavat lisää innostusta. Fingon tilaisuuksia, joissa eri toimijat tulevat yhteen pidetään tärkeinä.
Haaranen valotti Pelastakaa Lapset ry:n tekemää vallansiirtotyötä, jonka tavoitteena on saada asiantuntijoita mahdollisimman läheltä konkreettista työtä. Häntä innostaa, että lopultakin omistajuuden siirto paikallisille toimijoille ja kansalaistoiminnan vahvistaminen ovat iso osa tavoitteita.
Toimintaedellytysten turvaaminen Fingon työn keskiössä
Kahvitauon jälkeen varsinaisessa syyskokouksessa hyväksyttiin vuoden 2025 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä Fingon uusi strategia vuosille 2025–2030 ja jäsenkriteerien päivitys.
Kokouksen avasi Fingon puheenjohtaja Eva Biaudet. Hän muistutti järjestöjen suuresta tehtävästä vaikuttaa politiikkaan, yhteiskuntaan ja arvoihin maailmassa, jossa pelko ja vastakkainasettelu lisääntyvät. Ilman kansalaisjärjestöjä ja kansalaisyhteiskuntaa hän olisi enemmän huolissaan tulevaisuudesta.
Ensi vuonna Fingo keskittyykin erityisesti järjestöjen toimintaedellytysten tukemiseen. Uuden strategian mukaan Fingo tukee kansalaisyhteiskunnan toimintaa kestävässä kehityksessä Suomessa ja maailmalla. Sen painopisteinä ovat jäsenten ja Fingon hyvät toimintaedellytykset sekä jäsenten työn tavoitteiden tukeminen siten, että kestävällä kehityksellä on vahvat globaalit rakenteet ja edellytykset.
Jäsenkriteerien päivityksen tavoitteena oli määritellä tarkemmin Fingon jäsenyyden kriteerit, tuoda lisää läpinäkyvyyttä jäsenyyden edellytyksiin ja selkeyttää jäsenhakemusten käsittelyä. Päivitettyjä kriteerejä sovelletaan tästä eteenpäin ja ne tulevat nykyisten jäsenten allekirjoitettavaksi tammikuussa 2025.