Potrettikuvissa Seun Kuti ja Toya Delazy.
Kuvat: Alexis Mayron & Pattern Nation

Seun Kuti & Egypt 80 Maailma kylässä -festivaalille

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna 27.–28.5. järjestettävä Maailma kylässä -festivaali on julkaissut ensimmäisiä ohjelmiaan. Helsingin Suvilahteen nousevan festivaalin valloittavat afrikkalaisen musiikin suurnimet: Seun Kuti & Egypt 80 sekä Toya Delazy. Panafrikkalaisen kulttuurin puolestapuhujina sekä vahvoina ihmisoikeusvaikuttajina tunnetut artistit tähdittävät Muutosvoima!-teemaista festivaalia, jolla etsitään yhdessä ratkaisuja kestävämpään tulevaisuuteen.

Nigerialainen Seun Kuti peri paikkansa Egypt 80 -yhtyeen johtohahmona 25 vuotta sitten isältään, afrobeat-pioneeri Fela Kutilta. Jo 14-vuotiaana isoihin saappaisiin hypännyt Seun Kuti jatkaa isänsä poliittisen ja musiikillisen perinnön sanansaattajana; hän puolustaa sorrettuja ja vastustaa korruptiota sekä kehittää länsiafrikkalaisia ja amerikkalaisia musiikkityylejä monimutkaisiin rytmeihin ja lyömäsoittimiin yhdistävää afrobeatia.

“Elämäntehtäväni on levittää panafrikkalaista kulttuuria ympäri maailmaa, ja musiikki on väline, jonka avulla voin kertoa viestini. Kiitän Maailma kylässä -festivaalia mahdollisuudesta tehdä tämän myös suomalaisen yleisön kanssa. Tämän kaltaiset tapahtumat antavat ihmisille mahdollisuuden keskustella monenlaisista aiheista, ja sitä tarvitsemme aikakaudella, jolla aivomme laiskistuvat jatkuvasti”, Seun Kuti miettii.

Grammy-ehdokkuudella 2019 palkittu Seun Kuti & Egypt 80 on esiintynyt Suomessa aiemmin muun muassa Flow-festivaalilla ja Pori Jazzissa sekä lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla ja areenoilla.

Afroreivin kehittäjä Toya Delazy

Festivaalille on varmistunut myös omaperäisesti teknoa ja drum and basea zululaiseen lyriikkaan yhdistävä Toya Delazy. Delazyn afroravemusiikissa kuuluvat niin artistin juuret Etelä-Afrikan KwaZulu-Natalista kuin nykyisen asuinpaikan, Lontoon, ääni-identiteetti.

Delazy on kaikkien sorrettujen ja tukahdutettujen ikoni, joka ottaa voimakkaasti kantaa muu muassa ihmisoikeuksien, seksuaalioikeuksien ja kulttuurisen moninaisuuden puolesta. UNICEF-lähettiläänä toimiva artisti kannustaa kaikkia afrikkalaista syntyperää olevia ilmaisemaan itseään ja kulttuurista identiteettiään anteeksipyytelemättä.

Maailma kylässä 2023 teemalla Muutosvoima!

Maailma kylässä on vuodesta 1995 alkaen järjestetty kestävän kehityksen festivaali, joka käy keskustelua ajankohtaisista globaaleista aiheista ja herättelee ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Kymmeniä tuhansia ihmisiä ja satoja organisaatioita keräävä kansainvälinen ilmaistapahtuma järjestetään 27.–28.5.2023 Helsingin Suvilahdessa teemalla Muutosvoima! Pääjärjestäjä on Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry, joka on noin 270 kehitysjärjestön kattojärjestö. Pääyhteistyökumppaneita ovat ulkoministeriö ja Maailman Kuvalehti.

Näytteilleasettajien ilmoittautuminen avoinna 22.2. asti

Festivaali on musiikin, puheohjelman, lastenohjelman ja taiteen lisäksi järjestöjen ja kestävän kehityksen messutapahtuma, jossa sadat näytteilleasettajat esittelevät toimintaansa paremman maailman puolesta, myyvät eettisesti tuotettuja tuotteita sekä ruokaa eri puolilta maailmaa. Näytteilleasettajien ja myyjien haku festivaalille on avoinna 22.2. asti. Festivaali julkaisee lisää ohjelmaa maalis-huhtikuussa.

Maailma kylässä -festivaali kokoaa yhteen maapallon tulevaisuudesta kiinnostuneet yksilöt ja yhteisöt ratkaisujen ja tekojen äärelle toukokuussa 2023. Tule mukaan muuttamaan maailmaa ja rakentamaan yhteistä muutosvoimaa! Join! Act! Change!

Pressikuvat Flickristä 
Facebook 
Twitter 
Instagram  
Tilaa uutiskirje 
maailmakylassa.fi

Lisätiedot

Viestintä: Nelli Korpi, nelli.korpi@fingo.fi, +358 50 317 6698 
Ohjelma: Johanna Eurakoski, johanna.eurakoski@fingo.fi, +358 50 317 6696 
Näytteilleasettajat ja alue: Maria Hopponen, maria.hopponen@fingo.fi, +358 50 317 6742 
Yhteistyökumppanit: Marjo Martin, marjo.martin@fingo.fi, +358 50 317 6694