Kuva: CJGEA

Kenialainen slummiyhteisö voitti oikeustaistelun – lyijymyrkytyksen uhrit saivat miljoonakorvaukset

Kenialainen slummiyhteisö voitti oikeustaistelun metallisulaton lyijypäästöistä.

Kenian rannikolla slummiasukkaat saivat heinäkuussa 2020 kauan odotetun oikeuden päätöksen.

Kenialainen tuomioistuin määräsi 10,2 miljoonan euron arvosta korvauksia Owinouhurun slummin asukkaille, jotka olivat sairastuneet metallisulaton lyijypäästöistä.

Intialaisomisteinen metallisulatto saastutti aluetta yhteensä kahdeksan vuoden ajan, aiheuttaen vakavia sairastumisia, keskenmenoja ja jopa kuolemia. Kun Phyllis Omidon pieni poika sairastui, hän perusti Center for Justice, Governance and Environmental Action (CJGEA) –järjestön. Järjestö auttoi asukkaita kampanjoimaan tehdasta vastaan ja vaatimaan viranomaisia puuttumaan tilanteeseen. Tapaus sai laajaa mediahuomiota Keniassa ja vuonna 2014 tehdas suljettiin. Myöhemmin muitakin tehtaita on suljettu.

Järjestön avulla asukkaat veivät tapauksen myös oikeuteen. Pitkän oikeustaistelun jälkeen saatu oikeuden päätös tarkoittaa, että asukkaat voivat vihdoin saada apua sairauksien hoitoon ja lääkkeisiin. Myös Mombasan liepeillä sijaitseva alue määrättiin puhdistettavaksi. Korvaukset tulevat muiden muassa Kenian valtion ja metallisulaton omistajien maksettavaksi.

Vielä korvauksia ei ole maksettu, koska Kenian ympäristövirasto on valittanut oikeuden päätöksestä. Silti tapaus on merkittävä ennakkopäätös, joka pakottaa Kenian viranomaiset valvomaan tehtaita paremmin. Jatkossa myös yrityksillä on korkeampi kynnys rikkoa ympäristösäädöksiä, koska ne tietävät, että ne voivat joutua siitä vastuuseen.

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS on tukenut CJGEA-järjestön työtä vuodesta 2015 lähtien.

”Owinuhurun taistelussa puhtaan ympäristön puolesta on kyse yhteisömme elämästä, olemassaolosta ja sen jatkuvuudesta. Kohtaamamme vastoinkäymiset vain ajoivat meitä eteenpäin, koska häviäminen olisi tarkoittanut kuolemaa niin monelle,” sanoo järjestön keulahahmo Phyllis Omido.