Fingo: Suomella tulee olla selkeä, ihmisoikeusperustainen ulkopoliittinen linja 

“Suomen tulee seistä linjansa sekä arvojensa takana: meidän tulee johdonmukaisesti tukea vähemmistöjen, kuten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asemaa kansainvälisesti”, sanoo Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu.

Perjantaina on uutisoitu laajasti Suomen päätöksestä jättäytyä pois Ukrainan tasa-arvoliittoumasta, joka sisältää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman edistämistä. Asiasta on kertonut MTV Uutiset.  

MTV Uutiset kertoo, että useiden virkahenkilölähteiden mukaan ministeri Ville Tavio (ps.) päätti Suomen jäävän liittouman ulkopuolelle siksi, että sen on tarkoitus edistää myös LGBTIQ+- eli sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiaa. Ministeri Tavio ilmoitti, ettei Suomi ole osallisena liittoumassa, koska aloitteessa eivät painotu samat asiat kuin Suomen humanitaarisessa avussa Ukrainalle. 

“Tukeeko Suomi vähemmistöjen, kuten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa kansainvälisesti vai ei? Kirjauksissa, kuten selonteoissa linja on selkeä, mutta käytännöt aiheuttavat nyt hämmennystä. Suomella tulee olla yksi, selkeä, ihmisoikeusperustainen ulkopoliittinen linja”, sanoo Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu.  

Nalbantoglun mukaan Orpon hallituksen tulee selventää ulkopoliittinen linjansa ihmisoikeuksia koskien, sisältäen vähemmistöjen aseman tukemisen. Tällaisessa ulostulossa tulisi olla koottuna myös toimet, joita Suomi ulkopolitiikassaan tekee ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen aseman edistämiseksi. 

”Suomen tulee seistä linjansa sekä arvojensa takana: meidän tulee johdonmukaisesti tukea vähemmistöjen, kuten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asemaa kansainvälisesti”, Nalbantoglu toteaa. 

Lisätiedot:

Vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu | 050 317 6693