Nepalissa seksityöhön liittyvä lainsäädäntö ja yhteiskunnan asenteet johtavat seksityöläisten marginalisoitumiseen ja hyväksikäyttöön. Seksityöläiset ovat äärimmäisen stigmatisoituja nepalilaisessa yhteiskunnassa. Heidän tekemä työ nähdään moraalittomana ja häpeällisenä. FAITH luoviikin tässä monimutkaisessa lainsäädännön ja yhteiskunnan moraalin verkossa edistääkseen seksityöläisten oikeuksia.
Mikä saa Reena Laman puolustamaan hyljeksityn ryhmän oikeuksia?
”Olen yksinkertaisesti eri mieltä siitä kohtelusta, jota seksityöläiset joutuvat kestämään. Heidät leimataan rikollisiksi tai suljetaan yhteiskunnan ulkopuolelle. Seksityö ei ole luonnostaan rikollista eikä se tee seksityöläisistä rikollisia. Siksi en ymmärrä miksi yhteiskunta tuomitsee heidät. Tuomitsemisen sijaan olisi tärkeää kuunnella seksityöläisten kokemuksia”, sanoo Reena ja jatkaa:
”Naispuolisiin seksityöläisiin kohdistuva stigma johtaa ulossulkemiseen ja syrjintään, ja estää pääsyn peruspalveluiden pariin. Heidän täytyy piiloutua. Ajatus siitä, että he vaativat itselleen ihmisoikeuksia on sekä oikeuslaitokselle että yhteiskunnalle sietämätön.”
Reenan mielestä jokaisella on roolinsa erityisesti siinä, miten me yhteiskuntana otamme erilaiset marginaalissa olevat ryhmät huomioon. Yhteiskunta luo tilanteen, jossa seksityöläiset painetaan syrjään, yhteiskunnan varjoihin. Tasapainoilu odotusten, toiveiden sekä ihmisoikeuksien edistämisen realiteettien välillä voi olla joskus myös haastavaa.
“Tasapainoilu erilaisten odotusten ja vaatimusten välillä on kuitenkin raskasta. Emme myöskään halua antaa perusteetonta toivoa seksityöläisille. Asiat eivät tule etenemään nopeasti vaan työ on enemmän hitaita askeleita kohti ihmisoikeuksia kaikille, myös seksityöläisille.”
Muutos ei yleensä tapahdu nopeasti ja on tärkeää myös saada seksityöläiset itse ymmärtämään omat oikeutensa ja saada heidät vaatimaan niitä.
”Olemme odottaneet muutosta pitkään ja pyytäneet tukea vaikutusvaltaisilta henkilöiltä, mutta muutosta ei ole tapahtunut. Sen sijaan haitalliset lait pahentavat tilanteita. Nyt seksityöaktivistit vaativat sitkeämmin kuin koskaan turvallista yhteiskuntaa, joka perustuu empatiaan, ymmärrykseen ja inklusiivisuuteen.”
Jokainen voi myös yksilönä oppia asioista sekä kunnioittaa ihmisen itsemääräämisoikeutta. Reenan tavoin, myös me muut voimme antaa äänemme marginaalissa oleville tai ainakin pyrkiä siihen, ettei aktiivisesti toimi ihmisoikeuksia vastaan. Tätä kautta yhteiskunta voi muuttua avoimemmaksi ja hyväksyvämmäksi.
“Yksi syy, miksi olen itse alkanut aktivistiksi, on se, että näin miten yhteisöllinen aktivismi saa aikaan muutosta. Kun ihmiset työskentelevät muutoksen eteen käsi kädessä”, taustoittaa Reena.