Valtioneuvosto on päättänyt lakkauttaa rauhantyön valtionavustuksen Suomessa, kertovat suomalaiset rauhanjärjestöt. Valtionavustuksesta vastaa oikeusministeriö.
Päätöksestä kerrottiin järjestöjen mukaan epävirallisessa tilaisuudessa osalle avustuksen saajista tänään perjantaina.
Avustus on suunnattu järjestöille, joiden tehtävänä on rauhantyö Suomessa. Valtionavustuksen tavoitteena on rauhantyön avulla tukea rauhaa, yhteiskunnallista vakautta ja konfliktien ehkäisyä.
Suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo näkee päätöksen kestämättömänä.
”Me tarvitsemme kipeästi rauhantyötä. Käynnissä on lukemattomia sotia ja konflikteja. Kuvaavaa on, että yli 300 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Suomi pyrkii rauhantyön suurvallaksi. Päätös lakkauttaa rauhantyön valtionavustus on tässä tilanteessa käsittämätön”, sanoo Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu.
Rauhanjärjestöt muistuttavat tiedotteessaan, että tasavallan presidentti Alexander Stubb on pyrkinyt rakentamaan Suomesta rauhantyön suurvaltaa.
”Tavoitteen saavuttaminen tulee olemaan vaikeaa, koska rauhanjärjestöt ovat kasvattaneet yli sadan vuoden aikana suomalaiset rauhantyön osaajat. Suomalaiset rauhanjärjestöt ovat olleet ministeriöiden luotettavia kumppaneita Suomen rauhantyön tekemisessä kansallisesti ja kansainvälisesti”, rauhanjärjestöjen tiedotteessa todetaan.
Rauhanjärjestöjen rahoitusta leikattiin jo viime vuonna roimasti. Rahoitus on ollut tänä vuonna noin 325 000 euroa, joka on noin 62 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Oikeusministeriön tuki on rauhanjärjestöille tärkeää: se on yleistukea, jonka turvin ne pystyvät pyörittämään toimintansa perusrakenteita.
Rauhanjärjestöt ovat huolestuneita siitä, että päätöksen takana on pyrkimys heikentää kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä Suomessa.
Järjestöt muistuttavat tiedotteessaan, että avustuksen lakkauttaminen tehdään Euroopassa käytävän sodan aikana. Järjestöjen tiedotteessa todetaan, että edellisen kerran rauhanliike pyrittiin lakkauttamaan Suomessa vuonna 1907.
Suomen Rauhanliitto, Rauhankasvatusinstituutti, SaferGlobe, Rauhanpuolustajat, Sadankomitea ja Aseistakieltäytyjäliitto tiedottivat asiasta perjantaina 26. huhtikuuta. Rauhanjärjestöjen mukaan valtioneuvosto ei ole aikonut tiedottaa päätöksestä.
Monet rahoituksen piiriin kuuluvista rauhanjärjestöistä ovat Fingon jäsenjärjestöjä. Vuonna 2023 rahoitusta myönnettiin 20 rauhanjärjestölle.