Trump
Kuva: Lexington, KY, USA - November 8, 2016: Republican Donald Trump, as depicted by this lifelike bobblehead doll, won the 2016 American presidential election against Democratic candidate Hillary Clinton. This realistic figure became popular prior to the 2016 presidential election and is one of several dolls marketed by Royal Bobbles.

Trumpin ensimmäiset päivät: Alkuperäiskansoja, naisia ja siirtolaisia vastaan

Öljyputki etenee siouxien maiden editse, muuri nousee Meksikon rajalle, syyrialaisille annetaan maahantulokielto, kidutus otetaan takaisin keinovalikoimaan ja järjestöjä kielletään kertomasta abortista maailmalla.

Teksti: Esa Salminen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pannut tuulemaan teemoissa, joita monet kansalaisjärjestötkin seuraavat.

Toisena arkipäivänään Trump allekirjoitti määräyksen, jonka mukaan kiistellyt Keystone ja Dakota Access -öljyputket saavat taas rakennusluvat. Etenkin jälkimmäistä vastaan on protestoitu laajalti, sillä se kulkisi Oahe-järven alitse, joka taas tarjoaa veden Standing Rockin sioux-intiaanireservaatille.

Barack Obaman painostuksesta hanke oli jäissä, ja sen rakennuttajat etsivät vaihtoehtoisia reittejä. Tuhannet alkuperäiskansan jäsenet ja aktivistit ovat asuneet telttaleirissä rakennusalueen lähettyvillä protestiksi jo kuukausia. Ympäristöjärjestöt ja siouxit käyvät paraikaa oikeutta siitä, että putken rakentaminen heimon vesivarojen alta kiellettäisiin.

ABC-uutistoimiston mukaan siouxit aikovat jatkaa oikeustaistelua putkea ja nyt myös Trumpin määräystä vastaan.

Aborttineuvonta kielletty yhdysvaltalaisrahoilla

Trump nosti myös naftaliinista kiellon antaa aborttineuvontaa missään päin maailmaa, jos toiminnan rahoittajana on Yhdysvallat. Kyseessä on vanha republikaanien politiikka, joka astui ensi kertaa voimaan vuonna 1984. Viimeksi sen kumosi entinen presidentti Barack Obama vuonna 2009.

Monet kehitysjärjestöt joutuvat päätöksen tähden muuttamaan ohjelmiaan – tai ne menettävät Yhdysvaltain rahoituksen.

Kun Yhdysvaltain aborttisääntö viimeksi oli voimassa, tuolloinen presidentti George W. Bush edellytti myös, että vähintään kolmasosa hiv-rahoituksesta täytyy kohdistaa ohjelmiin ja toimiin, joissa kannustetaan seksistä pidättäytymiseen.

Hollanti vastasi Trumpille nopeasti. Vain päivän verran Trumpin aborttikieltoa myöhemmin Hollannin hallitus ilmoitti, että se pyrkii perustamaan kansainvälisen rahaston edistämään ehkäisyä ja antamaan aborttineuvontaa kehitysmaissa.

Muuri nousee sittenkin?

Keskiviikkona 25. tammikuuta Donald Trumpin odotetaan antavan määräyksiä, jotka liittyvät maan turvallisuuteen. Trump itse twiittasi tiistaina, että ”monien muiden asioiden ohessa aiomme rakentaa muurin!”

New York Timesin mukaan Meksikon rajalle rakennettava muuri on vain osa Yhdysvaltain kiristyvää siirtolais- ja turvallisuuspolitiikkaa. Määräysluonnokset nähneiden tahojen mukaan Yhdysvallat aikoo rajusti vähentää maahan pääsyä Syyriasta ja muista ”terrorille alttiista” maista ainakin väliaikaisesti.

Tiettävästi Trump harkitsee myös salaisten pidätyskeskusten avaamista ja Guantánamon vankilan säilyttämistä.

Asialistalla on myös asevoimien ohjeiston uusiminen siten, että harkittaisiin voimakkaampien kuulustelutekniikoiden ottamista käyttöön jälleen. Se tarkoittaa kidutusta.