Kiinalaisen vuodenvaihteen juhlintaa Kanadan Edmontonissa.
Kiinalaisen vuodenvaihteen juhlintaa Kanadan Edmontonissa. Kuva: Kiinalaisen vuodenvaihteen juhlintaa Kanadan Edmontonissa.

Apinasta kukkoon: kiinalainen uusi vuosi vaihtuu, mutta ailahteleva globaalipolitiikka jatkuu

USA:n sulkeutuessa Kiinasta on tullut globalisaation ja ympäristönsuojelun puolestapuhuja.

Teksti: Niina Mäki Kuva: IQRemix

Kiinalaista uutta vuotta juhlitaan tänään. Kuukalenterin mukaisesti apinan vuosi päättyy ja alkamassa on tulikukon aika. Apinaan yhdistetään kiinalaisen horoskoopin mukaisesti esimerkiksi energisyys, älykkyys ja levottomuus. Kukon vuodelta odotetaan puolestaan täsmällisyyttä sekä hyvää onnea ja saavutuksia työelämässä.

Vuoden vaihtumista juhlitaan Kiinassa asiaan kuuluvalla hartaudella. Muistan hyvin, kuinka muutaman viikon mittainen, käytännössä taukoamaton ilotulitus sai entisen kotikaupunkini Pekingin muistuttamaan sotatannerta. Kiinan sadoille miljoonille siirtotyöläisille tämä on monesti vuoden ainoa mahdollisuus vierailla kotona. Lahjoja, junalippuja ja jopa kotiin vietäviä, vuokrattavia tyttöystäviä hamstrataan vimmaisesti.

Uuden vuoden ympärillä Kiinassa tehdään arviolta 3,6 miljardia matkaa. Onneksi Kiinassa ollaan varauduttu massaliikkeisiin, joten omat kokemukseni uuden vuoden matkustamisesta ”keskimaassa”, eivät olleet Helsinki-Vantaan perjantairuuhkaa pahemmat.

***

Vaikka et uskoisikaan horoskooppeihin, värittivät viime vuotta monet yllättävät ja huolestuttavatkin tapahtumat Brexitistä Donald Trumpin vaalivoittoon USA:ssa. Epävarmuus ja heilahtelut, joidenkin mielestä suorastaan apinallinen meno, saattavat hyvinkin jatkua kalenterin kääntyessä kukon vuoteen. Viikko sitten virkaanastujaisissaan Presidentti Trump alleviivasi laittavansa Amerikan intressit etusijalle kaikessa politiikassaan. Trumpin punakynä onkin heilunut ahkerasti, sillä valtakauden ensimmäisinä päivinä kyytiä ovat saaneet niin alkuperäiskansat, naisten oikeudet ja lisääntymisterveys kuin siirtolaisetkin.

Presidentti Trumpin listalle vaikuttaa seuraavaksi olevan päätymässä Yhdysvaltojen rahoituksen leikkaaminen ja roolin pienentäminen YK:ssa sekä monenkeskisistä sopimuksista irtisanoutuminen. Samaan aikaan Kiinan presidentti Xi puhui Maailman talousfoorumissa kauppasotaa ja protektionismia vastaan globalisaation, alueellisen yhdentymisen sekä ilmaston- ja ympäristönsuojelun puolesta.

Yhdentymispuheissaan Kiina on jo siirtynyt sanoista tekoihin. Maa hämmensi kehitysrahoituslaitosten kenttää tekemällä aloitteen uuden Aasian infrastruktuuri-investointipankin perustamisesta. Presidentti Trump aikoo rakentaa muurin Meksikon rajalle. Kiina on puolestaan luvannut satoja miljardeja dollareita One Belt One Road -aloitteeseen, jonka on tarkoitus kattaa 55 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta ja tuoda 70 prosenttia maailman väestöstä lähemmäksi toisiaan 65 valtion alueelle ulottuvien yhteisten infrastruktuuri-, logistiikka- ja kuljetusyhteyksien kautta. Onko kenenkään muun tarvinnut viime aikoina hieraista silmiään aamu-uutisia lukiessa?

***

Mitä tämä kaikki tarkoittaa Suomelle? Ainakin se tarjoaa mahdollisuuden laittaa töpinäksi oman kehityspolitiikkamme toimeenpanossa. Trumpin päätös olla rahoittamatta abortteihin liittyvää työtä tekeviä järjestöjä tulee vaarantamaan miljoonien kehitysmaissa asuvien naisten ja tyttöjen hengen, oikeudet ja hyvinvoinnin.

Suomi on kehityspolitiikassaan nostanut naisten ja tyttöjen aseman ja oikeuksien vahvistamisen ykkösprioriteetikseen. Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministerimme Kai Mykkänen on pitänyt asiaa aktiivisesti esillä esimeriksi Helsingissä juuri järjestetyssä Syyriaa-kokouksessa. Tämä on erinomaista.

Olisiko Suomen kannalta parasta kiinalaisen uuden vuoden ”kukkoilua” nostaa rooliamme tasa-arvon puolestapuhujana sekä ihmisoikeuksien ja globaalin oikeudenmukaisuuden edistäjänä? Tarttuuko Suomi esimerkiksi Alankomaiden juuri julkistaman rahaston kaltaisiin aloitteisiin ja menee mukaan kuromaan kiinni Trumpin päätöksien jälkeensä jättämää aukkoa naisten oikeuksia edistävässä työssä? Ainakin se olisi tässä maailmantilanteessa hyvä keino erottautua. Toki se olisi myös oikein ja järkevää.