Kuvituskuva

Järjestöjen kehitysyhteistyö 2017 yhdellä silmäyksellä

Mitä suomalaiset kansalaisjärjestöt tekevät kehitysmaissa? Missä maissa suomalaisjärjestöt toimivat? Visualisoimme järjestöjen vuonna 2017 saaman ulkoministeriön 65 miljoonan euron tuen.

Teksti: Auli Starck

Jos suomalaisten kansalaisjärjestöjen tekemä kehitysyhteistyö vuonna kiinnostaa, kannattaa tutustua juuri julkaistuun sivustoon: Ulkoministeriön tuki kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyölle 2017.

Kokosimme yhteen tiedot ulkoministeriön myöntämästä hanke- ja ohjelmatuesta ja havainnollistimme asiaa visualisoimalla järjestöjen toimintamaat ja toimintasektorit. 

Tiedot pohjautuvat ulkoministeriön rahoituspäätöksiin ja vuosittaisiin myöntöihin. Lisäksi keräsimme ohjelmatukea saavilta järjestöiltä arvokasta lisätietoa heidän työstään. Iso kiitos kaikille tietoja toimittaneille järjestöille!

Tietojen koostaminen käsityönä ja lopussa tarkkuuta vaativa viimeistely on ollut useamman tiimin yhteispuristus ja vienyt kymmeniä työtunteja, mutta se kannatti. Toivomme, että sivusta hyötyvät niin järjestöt kuin laajempi yleisö.

* * *

Mitä Kepan visualisoinnista sitten käy selville? Ulkoministeriö myönsi kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön ja globaalikasvatukseen viime vuonna 65 miljoonaa euroa. Visualisoinnin avulla voi hahmottaa, mihin nämä verorahat käytetään. Tukea sai yhteensä 81 järjestöä lähes 80 maahan.

Vuoden 2017 tietojen perusteella suomalaisten järjestöjen kolme kärkimaata rahallisen tuen määrällä mitattuna ovat:

Nepal
Kenia
Uganda

Suosituimmat toimialat puolestaan ovat:

Tasa-arvo ja ihmisoikeudet
Koulutus
Kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen

Visualisointia tarkastellessa on hyvä muistaa, että ulkoministeriö ei ole järjestöjen ainoa rahoittaja eikä kehitysyhteistyö järjestöjen ainoa toimintamuoto. Luvuissa ei näy järjestöjen merkittävä omarahoitus kehitysyhteistyöhön. Sivuilta puuttuvat esimerkiksi EU-rahoitusta saavat hankkeet, Suomessa tehtävä globaalikasvatus sekä monet yksittäisten kummien avulla toimivat järjestöt.

Parhaimman kuvan yksittäisen järjestön toiminnasta ja työn tuloksista saakin tutustumalla järjestön omiin verkkosivuihin, jotka on linkitetty visualisointiin.

Päivitämme tilastot jälleen vuoden 2018 osalta, joten toivotamme järjestöt mukaan miettimään, miten sivu toimisi jatkossa entistä paremmin. Siihen asti toivomme, että visualisointi palvelee mahdollisimman montaa käyttäjää. Vuoden 2016 visualisoinnin kävijäluvut luovat meille luottoa, että kehitysyhteistyödatalla on kysyntää.