ihmisiä Maailma kylässä -festivaalilla Kaisaniemessä

Kuuntele: Näin syntyy Suomen suurin ilmaisfestivaali Maailma kylässä

Mitä tapahtui, kun kansainvälinen vieras ilmoitti, ettei ole kasvissyöjä? Miten Suomi-Gambia-yhdistys liittyy rakennusurakkaan? Ja mitä tarkoittaa ilmastokylä?

Teksti: Sanna Ra Kuva: Vilja Keskimäki

Fingo järjestää 20:en Maailma kylässä -festivaalin toukokuun viimeisenä viikonloppuna.  Juhlavuoden teemana on ilmastonmuutos, ja se näkyy festivaalissa kaikkialla: keskusteluteemoissa, näyttelyissä ja itse tapahtuman infrastruktuurissa.

Festivaalin sähkönä käytetään 100-prosenttisesti jätteistä tehtyä dieseliä ja esimerkiksi ruokamyyjien kertakäyttöastiat ovat biohajoavia.  

Luvassa on musiikin lisäksi muun muassa Rautatientorin ilmastokyläelämys, pomppuenergialla toimiva autorata, keskustelua ruokaturvasta, eurovaalitenttejä ja palkitun dokumenttiohjaaja Iara Leen tuoreimman elokuvan maailmanensi-ilta.  

Mutta mitä kaikkea tarvitaan, että jopa 80 000 juhlijaa keräävä Suomen suurin vuotuinen ilmaisfestivaali pystytään toteuttamaan?

Fingon podcastin Maailma kylässä -jaksossa pääsemme kurkistamaan kulissien taakse, kun festivaalin ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski, viestintä- ja varainhankintapäällikkö Taija Lähdetie ja tuotantopäällikkö Laura Valoma kertovat työstään.  

Johanna Eurakoski on ollut kolmikosta pisimpään mukana festivaalin työntekijänä ja osallistunut Maailma kylässä -festivaalin toteuttamiseen eri rooleissa jo vuodesta 2001. Mikä saa hänet puurtamaan vuodesta toiseen yhden viikonlopun vuoksi?  

”Se on utopia maailmasta, joka meillä pitäisi olla.”  

Kuuntele podcast Spotifysta tai täältä: 

,