Korona murjoo kansalaisyhteiskuntaa
Kuva: Kimmo Lehtonen / Vikes

Ihmisoikeudet maailmalla vuonna 2021 – näin korona murjoo kansalaisyhteiskuntaa. Kutsu virtuaaliseen mediatilaisuuteen

Keskiviikkona 17.3. klo 9:00 etäyhteyksin järjestettävässä mediatilaisuudessa Fingo, KIOS, Vikes, Siemenpuu sekä Diakonissalaitos tarjoavat ajantasaista tietoa kansalaisyhteiskunnan tilasta eri puolilla maailmaa.

Teksti: Fingo.fi toimitus Kuva: Kimmo Lehtonen / Vikes

Uutiset Myanmarin vallankaappauksesta järkyttävät ympäri maailmaa. Vallankaappauksen ohessa aktivisteja pidätetään, rauhanomaisia prosesseja tukahdutetaan väkivallalla, mielenosoittajia ammutaan, toimittajia uhkaillaan ja internet suljetaan aika ajoin. 

Samankaltaista kehitystä tapahtuu hiljaa myös muualla. Freedom House -järjestön mukaan ihmisoikeuksien ja demokratian tila on heikentynyt jo 14 vuotta ja koronapandemia on vain kiihdyttänyt tätä muutosta. Viime vuoden aikana demokratian ja ihmisoikeuksien tila on huonontunut 80 maassa ympäri maailmaa, esimerkiksi Sri Lankassa, Nicaraguassa, Etiopiassa ja Myanmarissa.  

Sri Lankassa on ollut vuosia käynnissä hitaasti samankaltainen muutos, joka Myanmarissa tapahtui nopeasti: siviilihallinnon tehtäviä on hivutettu osaksi puolustusvoimia ja armeijaa, hallinnon kriitikoita pidätetään.

Nicaraguassa otettiin hiljattain käyttöön laki, jonka myötä kansainvälistä rahoitusta saavat järjestöt joutuvat rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi eivätkä voi enää toimia vapaasti.

Etiopiassa nähtiin aiemmin positiivista kehitystä, mutta viime vuonna kymmeniä kuoli mielenosoituksissa, internet-yhteyksiä on rajoitettu eri puolilla maata ja suuri osa Tigrayn alueesta on kansalais- ja avustusjärjestöjen tavoittamattomissa.  

SUOMALAISET kehitysjärjestöt Fingo, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Siemenpuu-säätiö sekä Diakonissalaitos järjestävät virtuaalisen mediatilaisuuden, jossa asiantuntijat tarjoavat ajantasaista tietoa kansalaisyhteiskunnan tilasta maailmalla. Tilaisuudessa saat katsauksen teemaan yleisesti sekä ruohonjuuritason esimerkkejä Nicaraguasta, Sri Lankasta, Myanmarista ja Etiopiasta. 

Ilmoittaudu tilaisuuteen viimeistään 17.3 klo 08:30. Lähetämme paluupostina kutsun Zoom-tapahtumatilaan sekä osallistumisohjeet. 

Asiantuntijoiden alustusten jälkeen tilaisuudessa on mahdollista esittää kysymyksiä. Ilmoittautumislinkin kautta voi myös varata pidemmän haastatteluajan yhden tai useamman asiantuntijan kanssa.  

  • Mitä: Virtuaalinen mediatilaisuus kansalaisyhteiskunnan tilasta maailmalla 
  • Missä: Zoom-alustalla, ilmoittaudu tilaisuuteen tästä linkistä
  • Milloin: keskiviikkona 17.3. kello 9-10:30. 
  • Puhujat:Sonja Hyötylä, Fingo; Auli Starck, Vikes; Timo Kuronen, Siemenpuu; Sara Tabrizizadeh-Haavisto, Diakonissalaitos; Katja Ilppola, Kios. 

Lisätietoja tapahtumasta: 

Karoliina Knuuti, Fingo 
karoliina.knuuti(a)fingo.fi 
+358 50 317 6706 

Sonja Hyötylä, Fingo 
sonja.hyotyla(a)fingo.fi 
+358 46 851 5975

Lisätietoa mediatilaisuuden puhujista

Auli Starck on Viestintä ja kehitys -säätiön eli Vikesin toiminnanjohtaja. Vikes on sananvapauteen ja mediaan erikoistunut kehitysyhteistyön tekijä. Keski-Amerikassa Vikes tukee alueen riippumattomia medioita, toimittajien järjestäytymistä ja kansalaisjärjestötiedotusta. Alueen autoritaaristen hallitusten puristuksessa toimittajien työ on viime vuosina käynyt yhä vaikeammaksi ja vaarallisemmaksi, samoin heidän tukemisensa. Nicaraguassa äskettäin hyväksytyt lait ulkomaisten toimijoiden – tai agenttien  – toiminnan rajoittamisesta ja  kyberturvallisuudesta vaikeuttavat toimittajien ja kansalaisjärjestöjen työtä entisestään. 

auli.starck@vikes.fi;
+358 45 153 9950 

Lisätietoja antaa tarvittaessa myös Keski-Amerikan hankkeesta vastaava toimittaja
Kimmo Lehtonen
kimmo.lehtonen@vikes.fi;
+358 45 321 8838 

Sara Tabrizizadeh-Haavisto toimii Diakonissalaitoksella kansainvälisen työn ohjelmakoordinaattorina. Sara on perehtynyt Itä-Afrikan maista erityisesti Eritreaan, Somaliaan/Somalimaahan ja Etiopiaan, ja koordinoi parhaillaan Diakonissalaitoksen hankkeita Somalimaassa ja Etiopian Somalialueella. Diakonissalaitoksen työn painopisteisiin niin Suomessa kuin kansainvälisessä työssä sisältyy vahvasti kansalaisyhteiskunnan ja kansalaistoimijuuden vahvistaminen. Etiopian hankkeessa tarjotaan nuorille elämäntaitoja ja osallisuutta vahvistavaa Vamos-koulutusta sekä luodaan yhteyksiä nuorten, kansalaisjärjestöjen, yksityisen sektorin ja hallinnon välille.  

sara.haavisto@hdl.fi;
+358 50 330 3875 

Katja Ilppola on Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön (KIOS) asiantuntija. KIOS tukee ihmisoikeustyötä tekeviä kansalaisjärjestöjä Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasissa. Katja on perehtynyt Etelä-Aasiaan ja seuraa alueellista kehitystä sekä erityisesti Sri Lankaa ja Nepalia. KIOS on tukenut Sri Lankalla useita järjestöjä, jotka ovat edistäneet sisällissodan uhrien oikeuksia rauhanprosessissa, vähemmistöjen oikeuksia sekä naisten oikeuksia ja tasa-arvoa. Tällä hetkellä kumppaneina on kaksi järjestöä, joiden työn keskiössä on etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen oikeudet sekä naisten oikeudet ja tasa-arvo. Kolmas kumppanijärjestö toimii lapsen oikeuksien edistämiseksi ja neljäs kumppanijärjestö keskittyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseen. Sri Lankan kansalaisyhteiskunnan tila on kaventunut siitä lähtien kun nykyinen presidentti nousi valtaan vuoden 2019 syksyllä. Järjestöjä, ihmisoikeuspuolustajia ja toimittajia uhkaillaan ja vähemmistöihin kohdistetaan syrjintää. 

katja@kios.fi;
+358 40 9527920 

Timo Kuronen on Siemenpuu-säätiön viestintä- ja ohjelmakoordinaattori. Siemenpuu-säätiö tukee kehitysmaiden kansalaisyhteiskunnan toimijoiden ympäristö- ja demokratia-aloitteita. Myanmarissa Siemenpuu rahoittaa paikallisten järjestöjen hankkeita paikallisyhteisöjen biokulttuuristen oikeuksien sekä energiapoliittisen vaikuttamistyön vahvistamiseksi. Timo on seurannut Myanmarin demokratiakehitystä vuodesta 2008 lähtien, jolloin hän vieraili maassa ensimmäisen kerran. 

timo.kuronen@siemenpuu.org;
+358 50 5691642