EU dumppaa kohta maitoa myös Keski-Amerikkaan

EU onnistui päättämään alueelliset kauppaneuvottelunsa Keski-Amerikan kanssa. ”Kauppaa, kehitystä ja poliittista yhteistyötä” -jargoniin puettu sopimus keskittyy lähinnä EU:n kauppaetujen lisäämiseen.

Teksti: Toni Sandell

TONI SANDELL

Tuettu EU-maito uhkaa Keski-Amerikan omaa tuotantoa. Yli satatuhatta nicaragualaisperhettä saa tällä hetkellä toimeentulonsa meijerialalta.
MANAGUA – Keski-Amerikan kuuden maan johtajat ja EU allekirjoittivat toukokuun puolivälissä Latinalaisen Amerikan ja EU:n välisessä huippukokouksessa Madridissa assosiaatiosopimuksen, joka avaa eurooppalaisille muun muassa mahdollisuuden viedä maitojauhetta Keski-Amerikkaan.
EU:n vaatimus maidon liittämisestä sopimukseen tuli keskiamerikkalaisille yllätyksenä neuvottelujen viime metreillä. Keski-Amerikan maitosektori puolusti viimeiseen asti nollakiintiötä, mutta sopimus tehtiin lopulta vain hetki ennen huippukokouksen alkua poliittisella päätöksellä, ja EU neuvotteli kiintiöt kunkin maan kanssa erikseen. Siinä meijeriteollisuudella ei enää ollut sanansijaa.
Maataloustukiaisilla tuotettu ja vientitukiaisilla viety EU-maito uhkaa Keski-Amerikan omaa tuotantoa. Kokemusta jo on erityisesti Afrikasta, jossa monen maan tuotanto on jo hukkunut eurooppalaisten maitoon.
Jos sopimus aikanaan saa vielä sinettinsä alueiden parlamenteissa, Keski-Amerikkaan saa virrata vuosittain 1 900 tonnia maitojauhetta. Se on sentään suhteellisen vaatimaton määrä, ja EU tavoittelikin alun perin yli kaksinkertaista kiintiötä.
Maito kiristysruuvina
Meijerialan edustajana neuvotteluihin osallistuneen Wilber Fernándezin mukaan maitoa käytettiin lisäksi vipuvartena muiden tavoitteiden saavuttamiselle, erityisesti tekstiiliteollisuudessa.
”Eurooppalaiset tietävät, että monen perheen elämä täällä riippuu meijerisektorista, joten he käyttivät maitoa painostusmekanismina”, Nicaraguan maitotuottajien kattojärjestö Canislacin puheenjohtaja Fernández sanoo. Yli satatuhatta nicaragualaisperhettä saa toimeentulonsa meijerialalta.
Fernándezin mielestä EU osoitti muutenkin syrjivää asennetta, mikä näkyy niin neuvottelujen tuloksessa kuin neuvottelijoiden neuvottelutavoissa. Keski-Amerikan pieni neuvottelijaryhmä jäi EU-koneiston edessä heikoille.
”He käyttivät muun muassa viivytys- ja väsytystaktiikkaa, jotta me perääntyisimme kannoissamme. Yksityissektori jäi heidän vaatimustensa armoille”, Fernández kertoo.
EU muun muassa vaihtoi jatkuvasti neuvottelijoitaan joustavuutta välttääkseen. Pisimmät sessiot kestivät Fernándezin mukaan aamuyhdeksästä seuraavan päivän aamuseitsemään.
Pelkkää kauppaa
EU korostaa, että kehitysmaiden kanssa käytävät sopimukset pyritään mahdollisimman hyvin valjastamaan alueiden kehityksen tarpeisiin. Keski-Amerikan kanssa paino oli kuitenkin mahdollisimman suurten etujen saavuttamisessa kaupan suhteen
”Mielestäni tällaista kohtelua ei saisi olla, varsinkin kun kyse pitäisi olla assosiaatiosopimuksesta, jossa on kolme pilaria (kauppa, kehitysyhteistyö ja poliittinen yhteistyö)”, Fernández toteaa.
”Jos EU todella haluaa tukea alueemme kehitystä, olisi luonnollista, että ensin annetaan kehitysyhteistyövaroista tukea, jotta voimme täyttää EU-vientiin vaadittavat monimutkaiset normit ja vasta sitten aletaan lähettää omaa maitoa alueellemme. Nyt kävi niin, että EU alkaakin heti lähettää omaa tukiaisilla tuotettua ylituotantoaan – mikä lähinnä vaurioittaa sektorin kehittymistä Keski-Amerikassa – eikä sitoudu myöskään tukemaan sektoria kehitysyhteistyöllä.”
EU antoi Keski-Amerikan tuorejuustolle avoimet kiintiöt viiden vuoden siirtymäajan jälkeen. Fernández ei tästäkään jaksa juuri innostua.
”Ongelma on täyttää EU:n monimutkaiset normit ja säännökset. Siksi emme näillä näkymin pysty käyttämään näitä vapauksia lainkaan hyödyksi.”
Missä on johdonmukaisuus?
Kehitysyhteistyön kannalta tilanne on erikoinen. Erityisesti Suomi on aiemmin Nicaraguassa tukenut kehitysyhteistyövaroistaan juuri maan meijerisektorin kehittämistä, ja monet tämän päivän vahvat nicaragualaiset meijerituottajat, kuten Camoapan ja Amerrisque ovat ponkaisseet markkinoille tämän yhteistyön ansiosta.
Jotkut alkavatkin jo kysellä, pitäisikö kehitysyhteistyövaroilla alkaa trimmata Keski-Amerikan meijerialan tekniikkaa sekä byrokratiaa EU-kuntoon, jotta saadaan EU-maidon tuonnin negatiivisia vaikutuksia lievitettyä.

Lisää tietoa aiheesta

Kepa.fi: EU:n ja Latinalaisen Amerikan kokous käyntiin boikottien varjossa

EU saamassa läpi Keski-Amerikan kauppasopimuksen