Festivaalia järjestävälle Fingolle 30 vuotta täyttävä Maailma kylässä on ainutlaatuinen tapa nostaa esille kansalaisyhteiskunnan roolia kestävän kehityksen edistämisessä.
”Tänä päivänä festivaalin rooli ihmisten ja eri alojen toimijoiden kokoajana on erityisen merkittävä. Huolestuttavien kehityskulkujen, kuten eriarvoisuuden syventymisen, pysäyttämiseksi tarvitsemme kansalaisyhteiskunnan yhteistä voimaa”, sanoo Fingon viestintäjohtaja Salla Peltonen.
Fingo ja Maailman Kuvalehti festivaalin Puhelavalla ja alueella
Fingo ja Maailman Kuvalehti ovat tuottaneet festivaalille monipuolista puheohjelmaa.
Kokenut rauhanrakentaja, kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, millaista rauhanpuhetta ja -tekoja maailma ja Suomi tarvitsevat juuri nyt. Haavistoa haastattelee festivaalia järjestävän Fingon globaalin oikeudenmukaisuuden asiantuntija Silla Ristimäki.
Fingon Digivaltiaita vai digirauhaa? -keskustelussanostetaan esille, mitä jokainen meistä voi tehdä edistääkseen demokratiaa digivallan aikana. Toimittaja Susani Mahaduran kanssa aiheesta keskustelevat lasten ja nuorten rauhanprojektien asiantuntija Aram Aflatuni, terapeutti-Villenä tunnettu kansanedustaja Ville Merinen (sd.) sekä Sitran turvallisuusympäristön murroksen ennakointiin erikoistunut Jukka Vahti.
Yksi festivaalin kansainvälisesti tunnetuimmista puhujista on malilainen muusikko, elokuvantekijä ja YK:n hyvän tahdon lähettiläs Inna Modja, joka puhuu naisten roolista taistelussa ilmastonmuutosta ja Afrikan aavikoitumista vastaan.
Musiikki ja huumori voivat auttaa ymmärtämään kipukohtia, jotka joko murentavat tai vahvistavat yhteiskuntarauhaa. Mediapersoonat ja artistit Seksikäs-Suklaa ja Dosdela kertovat miltä tuntuu olla ulkopuolinen, löytää oma ääni ja ottaa oma paikkansa?
Festivaalin ohjelma on täydentynyt ajankohtaisella keskustelulla Yhdysvaltojen ulkopolitiikasta Trumpin aikakaudella. Mitä tämä aika tarkoittaa kansainvälisille sopimuksille ja globaalille turvallisuudelle?
Maailman Kuvalehden paneelikeskustelussa keskustellaan ulkomaankirjeenvaihtajien roolista sillanrakentajina ja ymmärryksen lisääjinä. Lehden 40-vuotisnäyttely juhlistaa moneen kertaan palkittua aikakauslehteä, jonka ytimessä on maailmaa avartava kuvajournalismi.
Sunnuntaina festivaalin Musiikkilavalla palkitaan Vuoden maailmanparantaja.
Fingo tuo festivaalialueelle myös Vallattoman rauhan aukion, jossa on neljä elämyspistettä. Tule löytämään vallatonta rauhaa niin omassa elämässä kuin maailmassa.
Fingon ja Maailman Kuvalehden yhteinen teltta löytyy Suvilahden kentältä Musiikkalavan läheisyydestä. Teltalla voi osallistua pohdintaan rauhan rakentamisen keinoista. Matkaan voi napata myös Maailman Kuvalehden tuoreimman numeron.
Katso alta Fingon ja Maailman Kuvalehden tuottamat puheohjelmat sekä muu alueohjelma.
- la 24.5. 12.35–13.00 Haastattelussa Pekka Haavisto: Radikaali rauha
- la 24.5. 17.45–18.10 Digivaltiaita vai digirauhaa?
- su 25.5. 12.35–13.00 Keynote Inna Modja: Naiset ilmastotoimien edistäjinä
- su 25.5. 13:15-13:25 Vuoden maailmanparantaja 2025, Musiikkilava
- su 25.5. 14.35–15.00 Arkea maailmalla – Kirjeenvaihtajat sillanrakentajina, Maailman Kuvalehti
- su 25.5. 16.35–17.00 Seksikäs-Suklaa ja Dosdela: musiikki, huumori ja yhteiskuntarauha
- su 25.5. 18.35–19.00 Yhdysvaltojen ulkopolitiikka Trumpin aikakaudella
Alueella myös:
30-vuotisjuhliaan viettävä Maailma kylässä -festivaali teemalla Rauha 24.–25.5.2025 Helsingin Suvilahdessa. Vapaa pääsy!