Hätä Gazassa on sietämätöntä ja julmaa: Suomella on vastuu toimia

Israel on lähes kahden kuukauden ajan estänyt ruoan ja lääkkeiden toimitukset Gazaan, rikkoen YK:n kansainvälisen tuomioistuimen sitovaa määräystä. Suomella on vastuu ja velvollisuus toimia, ja tällä hetkellä päättäjien vaikeneminen ja toimettomuus on vakava laiminlyönti.

Israel on viimeisen puolentoista vuoden aikana tappanut yli 50 000 gazalaista, suuri osa lapsia. Israel on evännyt humanitaarisen avun pääsyn, näännyttänyt siviilejä, pommittanut sairaaloita ja ambulansseja, tuhonnut Gazan terveysjärjestelmän ja teloittanut avustustyöntekijöitä. Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on antanut pidätysmääräyksen Israelin johtajista epäiltyinä siviiliväestön tuhoamisesta, näännyttämisetä ja murhaamisesta.

Maaliskuusta alkaen Israel on estänyt kokonaan humanitaarisen avun, kuten ruoan, lääkkeiden ja polttoaineen, toimitukset Gazaan. Suurin osa Gazan väestöstä on pakolaisia, jotka ovat jo pitkään olleet riippuvaisia humanitaarisesta avusta selviytyäkseen. Akuutti nälänhätä ja kulkutaudit uhkaavat levitä Gazassa. Samaan aikaan UNRWA:n ja Maailman ruokaohjelman kuorma-autot odottavat rajan toisella puolella valmiudessa ruokkia koko Gazan väestö moneksi kuukaudeksi. 

”Tämä on omatuntoa järkyttävä tilanne siitäkin syystä, että ruokaa, kapasiteettia ja osaamista löytyy, mutta Israel estää YK:ta ja kansainvälisiä humanitaarisia järjestöjä pelastamasta hädässä olevia siviilejä. Puolitoista vuotta jatkuneiden armottomien pommitusten ja sotarikosten jälkeen, Gazan siviileiltä ja lapsilta evätään nyt oikeus sinnitellä hengissä humanitaarisen avun varassa”, sanoo Fingon puheenjohtaja Eva Biaudet.  

YK:n kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) määräsi Israelia jo tammikuussa 2024 lopettamaan palestiinalaisten tappaminen ja sallimaan humanitaarisen avun pääsyn Gazaan. ICJ on myös vuoden 2024 heinäkuussa vaatinut Israelia vetäytymään sen laittomasti miehittämiltä palestiinalaisalueilta. 

“Tuomioistuimen päätökset velvoittavat ensisijaisesti Israelia mutta myös muita valtioita, kuten Suomea. Vakavat kansainväliset rikokset laukaisevat valtioiden velvollisuuden lopettaa osallisuutensa rikolliseen toimintaan ja tehdä voitavansa niiden estämiseksi. Keinoja tähän on paljon. Hiljaisuus ja toimettomuus on tässä tilanteessa vakava laiminlyönti”, toteaa Fingon kansainvälisen politiikan asiantuntija Johannes Hautaviita

ICJ on edellyttänyt muilta valtioilta toimia Israelin rikollisen toiminnan lopettamiseksi. Norja on vienyt Israelin humanitaarisen toiminnan estämisen Gazassa kansainvälisen tuomioistuimen käsittelyyn. Tuomioistuin aloitti tällä viikolla kuulemiset Haagissa. Kuulemiset kestävät viikon ja päätöksen odotetaan valmistuvan kesän aikana. 

Huhtikuussa Espanja ilmoitti peruvansa 6,6 miljoonan euron arvoisen asekaupan Israelin kanssa johtuen sen toiminnasta Gazassa. Espanja on myös yhdessä Irlannin kanssa vaatinut, että EU lakkauttaa Israelin kanssa solmitun vapaakauppasopimuksen, jonka ehtona on ihmisoikeuksien kunnioittaminen. 

ICJ velvoittaa Suomea toimimaan, mutta myös suomalaiset haluavat suunnanmuutosta EU:n ja Suomen ulkopolitiikkaan. Viime vuoden lokakuussa toteutetussa kyselyssä kävi ilmi, että enemmistö suomalaisista kannattaa EU:n ja Suomen talouspakotteita Israelille ja yli 60 prosenttia suomalaisista tukee Israelin johdon asettamista syytteeseen sotarikoksista Gazassa. 

“Suomalaiset haluavat päättäjiltä arvopohjaista ja kansainvälistä oikeutta edistävää ulkopolitiikkaa Israel-Palestiinassa. Suomalaisten päättäjien on syytä huomioida kansalaisten mielipide ja ottaa mallia niiltä valtioilta, jotka toimivat kansainvälisen oikeuden ja monenkeskisyyden puolustamiseksi”, Hautaviita sanoo. 

Lisätiedot: 

Eva Biaudet, Fingon puheenjohtaja | 09 432 3015

Johannes Hautaviita, Fingon kansainvälisen politiikan asiantuntija
050 317 6708 | johannes.hautaviita@fingo.fi