Sitaattikuva: "Olemme tukeneet pitkäjänteisesti venäläisiä toisinajattelijoita".

Rauhanpuolustajat: Olemme tukeneet pitkäjänteisesti venäläisiä toisinajattelijoita

Rauhanpuolustajat kertoo tässä artikkelissa, minkälaisia vaikutuksia on rauhantyön yleisavustuksen ja VGK-tuen lakkauttamisella.

Mitä tuloksia Rauhanpuolustajat on esimerkiksi saavuttanut tuilla?

Rauhanpuolustajat on toteuttanut Tottelemattomuusakatemiaa, jota on pidetty todella onnistuneena konseptina. Siinä koulutettiin kolmen lukuvuoden ajan noin 25 nuorta aikuista per lukuvuosi eli yhteensä yli 70 henkilöä. Suuri osa osallistujista on jäänyt Rauhanpuolustajien toimintaan tai löytänyt paikkansa muualla aktivismin kentällä. Tottelemattomuusakatemiassa nuoret ovat oppineet kansalaisvaikuttamista ja etsineet omaa polkua aktiivisena kansalaisena.

Osa akatemiaan osallistujista on myös hyvin kontaktoitunut EU-hankkeen yhteistyökumppaneidemme kautta The Future We Want -hankkeessa. Moni osallistuja on tehnyt Puluissa (Rauhanpuolustajien lempinimi) työharjoittelua tai ollut palkkatuella tai osa-aikaisessa hanketyössä eli päässyt myös oppimaan työelämätaitoja ja erityisesti rauhantyön arkea. Eräs akatemialainen on tuottanut pitkäjänteisesti yhteiskunnallista Rojin, kapinallinen kurdi -podcastia. 

Rauhanpuolustajat on toteuttanut myös Läntisen tuolla puolen -mediakasvatussivuston. Sivusto on ravistellut etenkin opettajien ja opettajaksi opiskelevien maailmankuvia usean hankekauden ajan. 

BMOL:n ja Voima-lehden kanssa yhteisessä VGK-hankkeessa Rauhanpuolustajat tuotti 17 artikkelin Agenda 2030 -tavoitteita koskevan sarjan. Lisäksi Rauhanpuolustajat tuotti hankkeeseen opetussisältöjä sukupuolten tasa-arvosta. 

Rauhanpuolustajat on tehnyt 2020-luvulla mittavasti yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa liittyen esimerkiksi turvallisuuspolitiikkaan, asekauppoihin, robottiaseisiin, ydinaseisiin ja kansainväliseen solidaarisuustyöhön. Rauhanpuolustajien rooli etenkin Länsi-Saharan miehityksestä tiedottamisessa ja siihen liittyvien kauppapoliittisten kysymysten esillä pitämisessä on merkittävä. 

Lisäksi on paljolti Rauhanpuolustajien ansiota, että Suomessa on julkaistu Diploa, eli Novaja Gazetan ja Le Monde Diplomatique -lehtien Suomi-versiota.

Rauhanpuolustajat on julkaissut yhteistyössä Rosebud Booksin kanssa Umpihanki-merkillä lukuisia yhteiskunnallisia ja hyvin kaupaksi käyneitä kirjoja. 

Mitä jää tekemättä leikkausten takia?

Tottelemattomuusakatemia jää vähintäänkin tauolle.

Rauhanpuolustajien julkaisema printtilehti ei ilmesty ensi vuonna kovinkaan montaa kertaa. On ilmestynyt tähän asti kuusi numeroa vuodessa.

On epävarmaa saammeko kustannettua uusia kirjoja Umpihanki-sarjaan, vaikka esimerkiksi 2000-luvun aktivismia ympäri maailman käsittelevä nuorten tietokirja on työn alla. 

Lukuisat tapahtumat ympäri Suomen jäävät järjestämättä. Emme voi juurikaan osallistua Kavin mediataitoviikkoon, jonka kumppaneita olemme olleet vuosia. 

Emme voi juurikaan osallistua Fingon globaalikasvatusverkoston toimintaan – esimerkiksi Maailma koulussa Opettajankoulutuslaitoksen (OKL) seminaareihin. Meillä ei myöskään ole varaa Maailma kylässä -festivaalin pöytäpaikkaan, vaikka festivaalin teemana on rauha. 

Sosiaalisessa mediassa emme tule olemaan yhtä aktiivisia. 

Millaista laajempaa yhteiskunnallista merkitystä toiminnalla on ja kenelle?

Rauhanpuolustajat on 75-vuotisen historiansa aikana ollut monella tavalla merkittävä toimija Suomen rauhanjärjestökentällä. Sen toiminta on jatkuvasti elänyt ja kehittynyt, eikä loppua näy. 

Rauhanpuolustajat on varmastikin tehnyt osansa vallan vahtikoirana, eli ollut tiiviisti mukana esimerkiksi vaikuttamassa turvallisuuspolitiikkaan, Nato-jäsenyyden kyseenalaistamisessa ja asekauppojen tarkkailemisessa.

Vanhoille jäsenille rauhanpuolustajuus on tärkeä osa identiteettiä, joka on tarjonnut kymmeniä vuosia yhteisön ja väylän ajankohtaisen rauhaa rakentavan tiedon ja taidon luo. 

Rauhanpuolustajat on toiminut niin sanottuna kasvattiseurana lukuisille yhteiskunnallisille toimijoille. Mukana on muun muassa arvostettuja tutkijoita ja journalisteja. Nuorille aikuisille Rauhanpuolustajat on toiminut ja tulee toimimaan rauhantyöhön perehdyttäjänä ja työn tukijana. 

Rauhanpuolustajat on lisäksi tukenut vuosia muita pienempiä järjestöjä tarjoten toimitiloja ja muita resursseja. Tällä hetkellä siipiemme suojassa pesii mm. Sumud – Suomen Palestiina-verkosto, Arabikansojen ystävyysseura, Suomi-Kuuba-seura, Maan ystävät ja Hiilivapaa Suomi. Jaetut toimitilat tarkoittavat meillä aina myös muun tietotaidon ja resurssien aulista jakamista.

Rauhanpuolustajat on kustannuskentän merkittävä toimija. Se on laittanut alulle mm. Voima-lehden ja Into-kustannuksen. Lisäksi yhteistyössä Like-kustannuksen (Pystykorva-kirjat) ja Rosebud Booksin (Umpihanki-kirjat) kanssa on kustannettu merkittäviä yhteiskunnallisia teoksia. 

Voisi vielä erityisesti mainita Rauhanpuolustajien pitkäjänteisen työn venäläisten toisinajattelijoiden tukemisessa ja esiin tuomisessa. Meillä on vastustettu kiivaasti Putinin hallintoa jo Tsetsenian sodasta lähtien ja esimerkiksi kustannettu Anna Politskovajan ja Artemi Troitskin kirjoja. 

Tulevaisuudessa ajattelen, että Rauhanpuolustajien merkittävä tehtävä on tukea nuorempien sukupolvien rauhantyötä juuri sellaisena kuin he itse haluavat sitä tehdä ja heidän näkökulmiaan arvostaen.

Takaisin kampanjasivulle