Kuva: Julia Tavast

Fingon ja Demos Helsingin koulutuksesta syntyneet skenaariot kehitysjärjestöjen tulevaisuuksista julkaistu

Fingon ja Demos Helsingin koulutuksen tuotoksena syntyi viisi erilaista skenaariota vuodesta 2030. Skenaariot auttavat meitä ymmärtämään, että mahdollisia tulevaisuuksia on monia. Siten osaamme paremmin suhtautua oikeisiin epävarmuuksiin ja yllätyksiin, joita väistämättä on edessämme.

Skenaariot tehtiin Fingon ja 15 taustaorganisaation voimin loppusyksystä 2023. Skenaariokoulutusta on pyydetty Fingolta säännöllisesti, ja loppujulkaisu on nyt avoimesti saatavilla.

“Toivomme, että skenaariot tarjoavat inspiraatiota ja haastetta järjestöjen tulevaisuuden suunnitteluun ja tulevaisuusajattelun vahvistamiseksi”, kertoo Fingon ennakoinnin ja kehittämisen asiantuntija Noora Vähäkari.

Kaikille viidelle skenaariolle tyypillinen piirre on, että ne eivät ole yksiselitteisesti hyviä tai huonoja. Ne ovat mielikuvitusta haastavia esimerkkejä siitä, miltä maailma voisi mahdollisesti näyttää kehitysjärjestöille, jos nykyiset trendit liikkuvat suuntaan tai toiseen. Tavoitteena oli myös tehdä tarinoista mahdollisimman erilaisia ja nykytilannetta haastavia. Myös askeleet vuoteen 2030 ja henkilöhahmot ovat täysin kuvitteellisia, ja toimivat apukeinona erilaisten tulevaisuuksien pohtimiseen.

Fingon tuottamat skenaariot auttavat meitä ennen kaikkea ymmärtämään, että mahdollisia tulevaisuuksia on monia. Siten osaamme paremmin suhtautua oikeisiin epävarmuuksiin ja yllätyksiin, joita väistämättä on edessämme.

Jos haluat kuulla lisää Fingon tulevaisuustyöstä jäsenjärjestöille ja kestävän tulevaisuuden tekijöille, tutustu Fingon ennakointivinkkeihin ja työkaluihin tai ota yhteyttä.